Всички познават ONE DESIGN WEEK  като събитие с голямо международно участие и  огромно жанрово, творческо и формално разнообразие. В рецептата за успеха му са селекцията на известни и интересни лектори, мащабните изложби, полезните работилници, възможностите за изява на млади артисти, увлекателната детска програма, незабравимите партита и акции. Колкото и силна да е програмата на подобно събитие, обаче, успехът му зависи най-вече от неговите домакини. Предстои първото издание на ONE DESIGN WEEK в Пловдив. Освен плодотворното партньорство с Община Пловдив и Фондация Пловдив 2019, искаме да насочим вниманието към всички пловдивчани, които се включиха в организацията и са част от програмата на фестивала.
Веселина Сариева е член на творческия екип на ONE DESIGN WEEK и със сигурност е едно от популярните лица в арт средите в Пловдив. Вече десет години тя работи усилено за развитието на културни политики в града, базирани на три платформи: Галерия Сариев, Фондация Отворени изкуства и artnewscafe, а най-разпознаваемите сред техните инициативи са Нощ на музеите и галериите – Пловдив, фестивалът "Улица Отец Паисий", проектите "Беседка за града", "Алтернативна карта на Пловдив" и др. По време на ONE DESIGN WEEK в artnewscafe ще се продават книгите на издателство Gestalten, чийто творчески директор Свен Еман е лектор във фестивалния форум на 28 юни в Дом на културата „Борис Христов“.
В изложбата Три Любими, кураторът Кирил Златков работи заедно с пловдивските дизайнери Милен Гелишев, Деница Бояджиева и Иван Филипов, заедно с други изявени автори, представят свои постери върху любими свои музикални, кино или литературни произведения.
Магдалина Станчева е сред талантливите основатели на Постстудио. Тя ще работи отново в родния си град в импровизирания офис на студиото за визуална комуникация и графичен дизайн, временно преместено в пловдивския квартал Капана. Там любопитните могат да видят част от плакатите на Студиото и да проследят  творческият им процес.


Пловдивчанката Марина Драгомирова, заедно с датския дизайнер Стин Линеман,  ще експериментира с ръчно правени текстили по време на работилницата на 21 юни в Тютюневите складове в Пловдив. В рамките на фестивала ще представи и най-новите си разработки за осветителни тела от духано стъкло в изложбата „Партида 4“.
В родния си град се представя и Меглена Запрева. По време на изложбата Партида 4 в Тютюневите складове тя ще насочва вниманието на посетителите към всичко, което е актуално и вълнуващо в света на българския продуктов дизайн, провокирайки дизайн диалози.
Гордост за Пловдив е един от най-големите български производители на велосипеди Макском, а цялостната визия на известната велосипедна марка SPRINT е дело на  Димитър Григоров. Освен презентацията на своите графични проекти за марката, която ще направи на 24 юни в Кино Космос, той беше и член на журито в „Национален конкурс за дизайн на велостойки“, организиран от Община Пловдив, велосипеди SPRINT и ONE DESIGN WEEK.
Посветена на колелетата е и тридневната работа на ученици от пловдивската Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, които в работилницата „Редизайн с велосипедни части“ на 26 юни в Балабановата къща, ще използват своето въображение, за да превърнат стандартни велосипеди в дизайнерски превозни средства, използвайки разнородни артистични материали.
Възможният Капан, мултидисциплинарен изследователски проект, който цели да начертае стъпките за превръщането на квартал Капана в Пловдив от поизостанала, но колоритна зона в активна част от съвременния град, също има своите пловдивски вдъхновители. Сред партньорите в проекта са ПУ „Паисий Хилендарски“, Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Incubator. Всички те се опитват да пренесат на пловдивска почва един добре познат и успешен в чужбина модел. Проектът е иницииран от ЕДНО и ONE ARCHITECTURE WEEK 2014, а по време на ONE DESIGN WEEK 2014 ще се представят плакати, вдъхновени от работата на участниците.
В рамките на фестивала колективът на пловдивското кино Космос, заедно с неформалният виртуален музей СОЦМУЗ представя изложбата „Български филмов плакат“ от периода на социализма. Проектът е фокусиран изцяло върху художествената стойност на творбите, а не върху техния историческия или политически контекст.


Ателието за ръчно направени предмети и аксесоари Ръкоделницата в Капана ще бъде домакин на три детски работилници за работа с мокро плъстене на 23 юни, иглонабиване – 25 и текстилна апликация на 27 юни.
Пловдивското архитектурно студио ARCHABITS е един от организаторите на работилницата „Направи си играчка от дърво“ на 21 юни, в която децата ще бъдат въвлечени в процеса на дизайн и изработване на играчки от дърво. По време на фестивалът, те ще представят своите играчки на пловдивчани в изложбата „Партида 4“.
Двамата основатели на Artecnica идват в Пловдив, за да експериментират с местни майстори и типични български занаяти, упражнявани и запазени през вековете. В продължение на два дни те ще разучават стари техники и ще прилагат към тях съвременни дизайн концепции. Тяхното пребиваване неслучайно съвпада с ежегодния фестивал Седмица на занаятите в Регионалния етнографски музей, които е основен домакин на детската програма и съдейства за провеждането на работилницата на 26 и 27 юни.
Всяка вечер между 21 и 29 юни от 21:00 ч., в лаундж зоната на ONE DESIGN WEEK в квартал Капана, музикални домакини са диджеите от Пловдив Melformator-САЮЛКЕ, Noboris, Melformator-ATNS, KAY BE, Galin, Alexfuko и Melformator-WAYSIE. Обещават да миксират електронна музика с алтернативен рок, любовни балади и класическа музика и са се заканили да накарат всички присъстващи да танцуват.
ONE DESIGN WEEK започва в петък, 20 юни, 21:00 часа с концерт на Дан Бодан на паметника Альоша.

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Провежда се всяка година през юни месец. Програмата му включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика - изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, книги, партита.
ONE DESIGN WEEK стартира през 2009г., а през 2014 фестивалът за първи път се провежда в Пловдив. Събитието се организира от независимата платформа за културни събития ЕДНО в партньорство с Фондация Америка за България и Община Пловдив. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.
###

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…