Улиците на Капана ще се съживят довечера от танци в рамките на международния фестивал за архитектура и градска среда ONE ARCHITECTURE WEEK 2014. Центърът за съвременен танц Дерида Данс ще направи премиера на най-новото си представление “ДЕ-нивелация”. Проектът е продукт на десетдневно работно ателие с танцьори, визуален артист и архитект, започнало преди фестивала. Танцовият пърформънс ще тълкува проблемите на съвременната градска среда през призмата на движението и пространството.

Различни социални и културни процеси, както и развитието на технологиите, са причина част от градските компоненти да остават незабелязани и неефективни. “ДЕ-нивелация” ще предложи един различен прочит на тези елементи, като предложи нова функционалност и значимост на тези елементи от заобикалящата ни среда. Резултатите от работното ателие ще бъдат представени под формата на инсталации в различни локации на квартал Капана, а минувачите ще бъдат провокирани да се включат в уличния пърформънс чрез средствата на съвременния танц, театър и визуални изкуства.

ДЕ-нивелация е тази вечер от 20:00 часа на ул. “Бенковски” 37 в Капана.

ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, който се провежда за седми пореден път. Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г. под името SOFIA ARCHITECTURE WEEK, той прераства в едноседмична платформа за среща и обмен на идеи за професионалисти в сферата на архитектурата и любители.

Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Програмата му включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за деца. Фестивалът е част от културния календар, донесъл на Пловдив титлата „Европейска столица на културата“ за 2019.

Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. През 2014 г. темата е “Възможното невъзможно”, а куратори ще бъдат архитектите от студиото за архитектура и дизайн dontDIY.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…