Улица „Стръмна” в Стария град подслонява десетки майстори и техните ателиета

Юбилеен Панаир на занаятите събира 80 майстори под тепетата

Занаятчийска чаршия ще привлича пловдивчани и гости на града от 1 юни в Стария град. Това съобщиха днес зам.-кметът по културата и туризма Амелия Гешева, и членовете на Регионалната занаятчийска камара. Улица „Стръмна” в архитектурния резерват ще се оживи със звука от коване на желязо, аромата на прясно опечен хляб и шумоленето на тъкачни станове, като се очаква да се превърне в една от най-привлекателните туристически зони под тепетата. Къщите общинска собственост на номерата 1,2 и 3 по „Стръмна” ще подслонят десетки майстори и техните ателиета. Ще има пекарна, работилници за кукли, рисуване и гравиране върху стъкло, тъкачество, керамика, художествени тъкани. В момента майсторите довършват бъдещите си ателиета, които ще носят духа на времето от началото на миналия век.

Пловдивската занаятчийска чаршия ще стане част от туристическия маршрут. Сагата със собствеността на къщите по „Стръмна” вървя близо пет години, но най-накрая сме на финала и на 1 юни откриваме, каза зам.-кметът Амелия Гешева.

Тони Симидчиева, председател на Регионалната занаятчийска камара, информира, че организацията се е обърнала официално до общинската администрация заради несправедливост в наредбата за наемането на общински имоти, заради която дворовете в къщите по „Стръмна” се отдават на много по-висок наем от закритите помещения. От Камарата предлагат на кметството наемите на дворовете, в които ще се провеждат проявите на занаятчиите, да бъдат намалени. Колкото до самите ателиета- в момента вървят довършителни работи.  Откриваме на 1 юни с детски пленер, каза тя.

В Пловдив се ражда не просто една занаятчийска чаршия. Създадохме семейство на улица „Стръмна”, каза пекарят Георги Лефтеров. И предложи малкият калдъръмен сокак зад Етнографския музей да бъде преименуван на „Занаятчийска”. Чаршията ще ни принесе в началото на миналия век. Ще е място, в което едно семейство дружно работи. Пече хляб, кове желязо, тъче и прави керамика. Този дух бе загубен в Троян, но ние ще го принесем тук и ще го направим дори по-интересно. Всичко в ателиетата ще е автентично и ще носи духа на онова време. Пекарната например е като от 1905г., с оборудване, мебели и всичко, както си ме у ред, допълни Лефтеров.

От Регионалната занаятчийска камара обявиха и старта на десетия юбилеен Панаир на занаятите в Пловдив. Събитието ще се проведе от 18 до 21 май, като сергиите на майсторите ще бъдат разположени на старата Узун чаршия. Те ще вървят по цялата малка главна от Джумаята до Дом Левски. 80 занаятчии от цяла България са заявили участие на пролетния панаир, като за първи път ще се проведе пленер по луларство.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…