Творецът, минал между капките на великите имена в историята на изкуството ни

В страхотна изложба Градската художествена галерия събра творчеството на великолепния Михаил Кръстев

Учителят – това е заглавието на изложбата, която ще краси този месец Градската художествена галерия. Там можете да се докоснете до Минималистичното, простото и изключително емоционалното творчество на един художник, който сякаш е минал между капките на великите имена в историята на изкуството ни – Михаил Кръстев. Всяка зала носи тематиката в себе си – първата е на пейзажите. Голяма част от тях са на Пловдив в началото на XX век. Ах, бях там преди години, точно на същото място, не сдържа емоцията жена щом  застана пред картината с име „Бачково”. Втората зала е за портретите. Лицата на все видни българи като Иван Вазов, Йордан Йовков,Дора Габе, Елисавета Багряна и още много, много други красят стените на галерията. Писмото на Яворов към художника по случай годишнината от сватбата му също е окачено там, точно до неговия портрет. Това, което впечатляваше най-много в залата беше ликът на Гео Милев нарисуван с туш върху хартия и то не само заради перфектната изработка, ами заради размерите 5х3,5 см. Третата зала беше сантименталната. Портрети на децата му, съпругата му докато кърми, майка му, тъща му и автопортрети са украсили последното пространство от изложбата. Но тук изложбата придобиваше едни по-различни измерения. От човекът-пътешественик, човекът-приятел то Михаил Кръстев се превърна просто в човекът. Съпругът, който обожава жена си и запечатва по своя начин един от най-сакралните моменти за една майка и малката й рожба. Така рисува и своята собствена майка, изтормозваща до последно ръцете си на вретеното. Животът на сина му показан в няколко рисунки – от малко бебе до голямо момче вече. Но със същите тези сантименталности беше и нарисувана дъщеря му Гюрга на смъртния си одър. За нея има едно специално място отредено в цялата галерия, а точно под портрета й седеше писмо, собственоръчно написано от нея. Послание до баща си с много правописни грешки, но пък и адски много любов -за това как й се ходи на училище, как й е тъжно щом вижда брат си и сестра си всяка сутрин да ходят, а тя не може тъй като е болна. Всеки един от посетилите на изложбата се спираше на точно това място и премълчаваше за секунди, преглъщайки болката, която носеха тези думи.

Михаил Кръстев е роден на 1 юли 1877 година в гр. Пирот. През 1897 заминава за Берлин, където псотъпва в Държавната академия за изобразителни изкуства, но едва две години по-късно му се налага да се прибере, поради влошеното здравословно състояние на баща му. Дипломира се като учител по рисуване и практикува кариерата си във Велико Търново, Пловдив и София. Умира през 1956 година, тихомълком минал живота си, без и все още някой да знае, че е пионер в българското графично изкуство. Той не е внушителен, не е натрапчив. Той не е повратна точка, но работите му са лирични, непретенциозни, спонтанни и сантиментални – все неща, които век по-късно могат още да се усетят пропити в хартията.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…