Откраднали умишлено и организирано томове на Маркес от оазиса на букиниста в Капана

Зулумът го ядосва, но и обнадеждава- някой е имал нужда от книгите на Габриел Гарсия

Паулина Александрова

В ателието на известния пловдивски букинист Сашо Костов се намира една от най-старите колекции на американското издание на National Geographic. В поредицата има списания от 1966г. до 1971г. Част от нея вече е разпродадена, но все още там може да се намери изданието от декември 1969г., в което се описва първото стъпване на човек на Луната и невероятната история на Нийл Армстронг и Аполо 11. В броя са поместени и едни от първите снимки, с които светът се е запознал с извънземното пространство. Списанията са намерени в пункт за вторични суровини, завързани със стар книжен канап. И са безценни, както за колекционерите, така и са самия Сашо Костов.

Всички добре го познават като ценител на старите книги и вещи, които събира от различни битаци, разпродажби  и пунктове за вторични суровини. На въпроса с какво са по-ценни старите книги, отговорът, който прозвучава от ателието на букиниста в Капана е: „А с какво е по-хубаво старото вино?”. Сашо цени в тях  превода, уводните думи, бележките и заключенията, които често липсват в новите издания, качеството на хартията, корицата и дори самата илюстрация. Ароматът на книгата и историята, която самата тя е преживяла. Той е притежател на първото издание на „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов, а съвсем скоро се е сдобил и със старо издание първата част на „Пловдив – минало и настояще” от Васил Пеев, посветена на родителите му.

В продължение на 14 години не минава ден, в който Сашо Костов да не купи книга, като най-ценните оставя за себе си, а останалите препродава. Според  него българинът определено се е върнал към книгата. В ателието непрекъснато идват хора и търсят литература от всякакъв тип. Интересът е такъв, че дори умишлено и организирано са откраднати книгите на Габриел Гарсия Маркес „Сто години самота” и „Любов по време на холера”, които вече не се преиздават. Това колкото ядосва Сашо, толкова и му дава надежда, тъй като някой очевидно е имал нужда от томовете на Маркес. А това е изключителен знак.

В ателието на Сашо на улица Загреб №26 намират място и газени лампи, една от най-големите колекции халби, стари документи, портретни снимки, различни чаши фигури и безброй други ценности, а от скоро и ретро виенски диван, вписващ се изцяло в арт обстановката, на който спокойно хората могат да поседнат и да почетат.1 comment

  • Comment Link Нако Нако Юли 17, 2014

    Изобщо не е обнадеждаващо. Надали крадецът ги е "взел" за да ги чете, а защото струват доста. Тоест, за да си купи ракия за вечерта. Жалко е!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…