Назначили Димитър Киров като чистачка в Проектантска, за да участва в разработката на визията на квартала

Живеем във времето на анонимната архитектура, затова стойността на кътчета като Капана се увеличава всеки ден, коментира арх. Величко Куртев


Миналото на Капана е пъстро като самия квартал. Архитектурният ансамбъл е минал и през добри, но и през лоши времена. Едни са искали да го унищожат, други са успели да го съхранят, а пожари и земетресения са взимали своето през десетилетията. Спокойно можем да обявим, че спасителите на района и негови закрилници близо 3 десетилетия са архитектите от Колектив Капана, благодарение на които тогавашната местна власт се отказва от намеренията си да срине архитектурното бижу. Идеите през 70-те години били на мястото на квартала да се появи гигантски Shopping Centre. Това припомни част от Колектив Капана, който участва в първата тематична дискусия за миналото, настоящето и бъдещето на градската зона.


Взимат на мерник района през 1968г., когато стартира международен конкурс за модернизация на центъра. В Пловдив дефилират с проектите си куп мастити архитекти. Дори е имало нещо като браншова манифестация, в която проектанти набивали крак по центъра с макетите си в ръце. Процесът по детайлните планове и отчуждаването на имотите продължава по-дълго от предвиденото обаче, което на практика спасява и квартала. ЮНЕСКО подхваща темата за опазването на световното архитектурно наследство, а арх. Антоанета Топалова пуска статия за спасението на Капана. Което променя ситуацията. По това време вътре в самата Проектантска се сформира и Колектив Капана. През годините се допитваха до нас по ред въпроси относно квартала. Например искаха да се пожертва петно за голям паркинг- не го дадохме, спомнят си архитектите Топалова и Величко Куртев. Имало е идея за изграждане на друг, по малък търговски комплекс с гараж за 500 коли. И това, за щастие, не се случва. Поставете си цели, млади хора, и не се отказвайте, посъветва младите архитекти на срещата Топалова.


В Колектива влизат много проектанти, които се залавят със задачата да превърнат квартала във великолепно място. Концепцията за района е страхотна- пешеходна зона за занаяти, търговия, култура и обитание. До голяма степен се припокрива и с днешната. По това време в Капана живеели около 3 хиляди души. Времето- началото на 80-те години. След отчуждаването, на което много от жителите на квартала се радвали, тъй като битовите условия в къщите не били никак добри, държавата става едноличен собственик. А планирането за онова, което трябва да се случи в зоната, било изключително акуратно- тази площ е за хранителни стоки, тук ще има фризьорски салон с четири стола, там- работилница. Разработвала се е сграда след сграда. Имало е предвидена площ дори за дюнер, което е звучало изключително екзотично в онези години. Примерно- за магазин Валентина са били предвидени 5 по-големи къщи в една от зоните на Капана. Имаше концепция, разказа Величко Куртев. Който тогава проектира Клуб за запознанства на Железарска и Кожухарска. Помещението е живо в онзи му вид от части и до днес. Идеите за благоустрояване били много и все супер качествени. Архитектите работили с голяма част от пловдивските художници по визията на Капана. Имало идея всяка от занаятчийските улици да изглежда тематично с помощна на творците от сферата на изобразителното изкуство. Като например Златарска да блести в златно, Железарска- акцентът да е в метала. В екипа са влизали хора като Димитър Киров, Бояджана и много други. Самият Ди Киро бил назначен като чистачка в Проектантска, тъй като трябвало да се води на щат там. Желанието ни бе да се използват само естествени материали. Но нещата не били докарани докрай, а идеите- заметени под нечий килим. Колектив Капана съществува до средата на 80-те, когато шефът на проектантската организация арх. Сапунджиев, е освободен.


С промените идват и хаосът и незаконните намеси в квартала. Това, което започва да се строи, не почива на концепцията, по която е работил Колектив Капана. Истината е, че трябват правила и те трябва да бъдат спазвани. Реституцията и частната собственост спасиха квартала от разширяване на уличките и бутане на сгради например, но пространствената характеристика мутира. Така през 1995г. създадохме правилник за управление на Капана. Сега такъв няма- той още тогава бе забутан. Тъй като не бе удобен и нямаше желание. Същото се отнася и за идеите ни от по-ранния период за благоустрояване на квартала- те отдавна бяха закътани дълбоко в нечие бюро. Не знаем дали документално са живи, тъй като се намират в архивните на Проектантска. Ако те са оцелели там единствено археолог може да влезе, отбелязват с чувство за хумор архитектите.

Кварталът ту замира, ту заживява отново. Сега отново е в Ренесанс. Трусовете на епохите засега са преодолени. Ред е на новото начало. Живеем във времето на анонимната архитектура, която не оставя ценности. Затова и стойността на архитектурни кътчета като Капана се вдига ежедневно, заключи арх. Величко Куртев. 

СТРАТЕГИЧЕСКИ СУРОВИНИ

Във времето, когато се е реализирала концепцията на Колектив Капана за квартала, архитектите са се сблъскали с интересен проблем. В подмяната на част от витринните дограми на сградите в градската зона те са имали право да ползват само метал и винкел като материал. Дървените и алуминиевите дограми са били стратегически и са се ползвали само по министерства и партийни сгради. Тук- таме хора с връзки успявали да се докопат до безценното дърво или алуминий. На това се дължи и сериозното присъствие на метални дограми по много от сградите в Капана и центъра въобще. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…