3D мапинг, мултимедийни спектакли, театри, пърформанси, откриване на нови арт пространства, лекции, партита и концерти във втората нощ от фестивала „Нощ на музеите и галериите” – Пловдив 2014

 След като видят впечатляващата програма, подготвена от пловдивските музеи и галерии специално за Нощ/ Пловдив на 12 септември, във втория фестивален ден – събота, 13 септември, всички гости на събитието ще могат да присъстват на повече от 50 събития в програмата „Култура и Клуб“. Tя ще обхване много традиционни и нестандартни арт пространства в града като клубове, читалища, бутици и ателиета, Драматичния театър, Радио Пловдив, Икономическата библиотека, Държавния архив, книжарници, хотели, барове, кафета и други. По време на събитието ще бъдат открити няколко нови пространства за съвременна култура и ще се проведе търг за авангардно българско изкуство.

Някои от акцентите в програмата „Култура и клуб“ на Нощ/ Пловдив са видео мапинг шоуто „РеКонструкция“ на сградата на Драматичен театър Пловдив с автор Петко Танчев. Идеята на аудиовизуалния спектакъл е да прекомпозира функцията и обърне сценичната кутия на театъра отвътре навън, създавайки сцена от фасадата и скъсявайки дистанцията с публиката на улицата чрез новите медии в изкуството. Радио Пловдив готви голяма програма, част от която интерактивният спектакъл „Съвети към нежния пол как да следва с по-голяма отдаденост трите основни добродетели: пиянство, разврат и интриганство“ с автор Борис Роканов, и концерта Jazz Radio Night на Биг Бенд Пловдив с ръководител Николай Гешев, посветен на 80 години БНР и 60 години Радио Пловдив пред сградата на Радио Пловдив. Радио Бинар на БНР пък ще се включи с живо студио на Aларма Пънк Джаз.

Музикалната програма на Нощ/ Пловдив ще включва още доста събития сред които концерт на ПОПАРА с участието на известния бийтбоксър Skiller в клуб „Мария Луиза“. В красивия двор на Драматичния театър с концерт ще гостуват Теодосий Спасов и Балкански, а в „Конюшните на Царя“ ще има детски концерт „Пеем с вас“ на хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева. Основният акцент в парти програмата е официалното афтър парти на Нощ/ Пловдив - Absolut Factory, където ще се случи световната предпремиера на една от най-важните арт колаборации в историята на легендарния бранд Absolut.

По време на Нощта ще бъдат открити официално две нови пространства за съвременно изкуство в града – eXAF на бул. Руски 89, което ще открие с видео арт изложба, поставяща начало на платформата FACTUM, която периодично ще представя на публиката млади български и чуждестранни автори в сферата на съвременното визуално изкуство, и МЕЛФОРМАТОР лаб в Капана, където ще можем да видим аудио-визуална интерактивна инсталация, дело на колектив Мелформатор. 

В рамките на събитието ще се проведе и търг на авангардно българско изкуство, предлагащ оригинални творби на артиста Гавазов и неговата школа. Търгът ще се състои ексклузивно на 13.09. от 18.00 ч. в конферентна зала „Партер“ на хотел Тримонциум. Artnewscafe пък ще предложи на публиката литературен пърформанс в аудио-визуална среда със заглавието „Винаги нощта“ и автор Тодор П. Тодоров. Програмата ще продължи с DJ парти.

Хитовите импровизационни комици ХаХаХа Импро театър ще гостуват в Баскиа Кафе § Бутик в Капана, за да предложат една необикновена авантюра, изтъкана от екшън, мелодрама, комедия, съспенс и какво ли още не. В техните спектакли сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на  момента, като за това актьорите използват предложения, взети от публиката.
 
В икономическата библиотека ще се проведе лекция и дискусия на тема „Артистите са бедни!?“, водени от Георги Стоев и Весислав Илиев, които ще коментират дали изкуството трябва да е безплатно, дали цената отразява качеството и защо държавните субсидии само засилват бедността на артистите. Държавният архив в Пловдив ще открие изложба „Пловдивският път на автомобила“ и ще представи книга, посветена на историята на автомобилите в България, а в читалище Шалом ще се проведат лекция, дискусия и изложба.

Очаквайте през следващата седмица и още информация за програмата и акценти от програмата „Град и публични пространства“, детската програма и специалната юбилейна програма на Нощта. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…