„Страхът е катализатор на протичащите процеси в обществото“- това твърди провокативния художник Добрил Янков, емоционално ангажиран към това какво и как се случва днес. Наболелите проблеми на съвремието се отразяват най-силно сякаш върху младите творци, но той не е уплашен. Тази година ще бъде отново участник в „Нощта на музеите и галериите“ като гост на галерия „Пиронеса”, където преди две години представи картини от цикъла “Психичната лудост”. Тогава авторът изследваше проявите на лудост във всекидневието на уж нормалния човек. Сега темата преминава в конкретна проява на масова лудост, завзела съвременната култура. Този път художникът се е зарекъл да не е толкова провокативен. И следващият разговор с него неминуемо ще убеди всички, че предстои една  “тиха и кротка” изложба на Добрил Янков.

 

Участвал си в предишни издания на Нощта? Усещаш ли промяна от година на година в атмосферата на изданието? Това повлиява ли по някакъв начина на работата ти?
Ще участвам  за втори път. Формата „Нощ на музеите и галериите” е отлична платформа за презентация на съвременно изкуство. Преди две години представих проект „Психичната другост” като не подозирах, че ще има толкова сериозна посещаемост, което е особено градивно и позитивно за всеки автор.

 

С какво ще провокираш публиката тази година?
Тази година си обещах, че ще съм умерен и няма провокирам с нищо.

Ще покажа цикъл от платна под название „Това е любов = това е порно” .

Чрез средствата на портрета ще представя гледните точки на няколко модела относно порното и любовта.


Кое провокира у теб да създаваш такива образи – обременени до краен предел от собствените си страхове и стигнали до лудост?
Провокират ме множеството безумия, които ни обграждат. Провокира ме безхаберието. Провокира ме досадното, комерсиално и изключително обедняло естетически “изкуство”, което  се бълва  и удовлетворява масовия вкус. Вкус, който желае и налага невежество. Традицията на невежеството създаде клиповете със сексапилните „мадони”, които за няколко десетилетия помогнаха да се формира едно ново порно съзнание и порно култура.

Култура, утвърдила култа към емоционалната празнота и хедонизма в най-низшите му форми.

 

Страхът ли е водещ в процеса на развитие у една личност, у едно общество или дори в цели епохи? Страхът е по скоро катализатор на протичащите процеси в обществото. Като основен фактор може да смятаме тенденциите, провокирани в повечето случаи чрез нагнетяване на всеобщи вкусове и възгледи. И поради тази причина страхът се явява като катализатор за усилване на процесите да подражаваме на останалите и да загубим идентичността.

 

 

Къде срещаш прототиповете на своите герои?
Да са ми живи и здрави геройчетата, че ме търпят и успешно влизат в роля пред обектива вече толкова години.  Идеи и прототипове има навсякъде около мен, достатъчно е да изляза на улицата и да наблюдавам.

Нормален човек няма – факт.

 


Какво е отношението ти към съвременното българско изкуство? Има ли сцена за младите автори в България?
Болна за мен тема! Изкуство в България се създава напук на всичко. Малцина галеристи се осмеляват да показват неконвеционални и съвременни форми, въпреки че масата от галериите ни се кичат с гръмките табели – „Галерия за съвременно изкуство”, което е просто подвеждаща и евтина реклама – за сметка на нас творците, разбира се. Като спомена безумията, вредните и упадъчни соц-практики в институции, по конкурси и биеналета, попадаме в област на 

всекидневна борба за създаване и налагане на авторски форми.

Иска ми се да виждам повече размах и мащаб на арт сцената ни, но като се има предвид всичко изброено, плюс трудностите, с които се осигуряват средства, нивото на случващото се е добре разбираемо.
Знаем, че  „Пиронеса“ работи като онлайн галерия. Какво е твоето отношение към този начин на  предлагане на изкуство?
Както предишната, така и настоящата изложба ще се състои в салона на ХГ “Пиронеса”. Смятам че присъствието на всеки съвременен артист във виртуалното пространство е отлична визитка.

Още истории може да прочетете в блога : http://www.night.bg/blog/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…