Хореографът представи откъс от дългоочакваната си премиера

Откъс от предстоящия премиерен спектакъл THE JUNGLE. PLOVDIV IS BURNING! на хореографа Красен Кръстев бе представен по време на състоялата се днес пресконференция по повод началото на ONE DANCE WEEK. Фестивалът за съвременен танц  ще се проведе за първи път в Пловдив между 28 август и 6 септември и се осъществява в подкрепа кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019.

„Името на града-победител в тази надпревара ще стане ясно по време на ONE DANCE WEEK, очаква се комисията да обяви резултата на 5 септември и всички ние се надяваме, че призът ще отиде в Пловдив“, заяви директорът на фестивала Елианна Лилова. Тя представи подробно акцентите в неговата програма. В международната селекция това са Кунг фу танц GATEWAY  на китайската компания Dragon Kung Fu, основана от холивудската звезда Джеки Чан. 11 истински бойци от Шаолин ще представят пред пловдивската публика спектакъл, който смесва по изключително зрелищен начин съвременни и традиционни китайски танцови техники и бойни изкуства. КВАНТ - представление, вдъхновено от престоя на швейцарския хореограф Жил Жобен в Европейската организация за молекулярни изследвания ЦЕРН, също има амбицията да покори гостите на града под тепетата. Нюйоркската бутикова компания Сидра Бел допълва прецизната международна селекция със спектакъла ГОЛОТА. Трима корейски хореографи, детски интерактивен спектакъл на италианската компания TPO и новото представление на вертикалните танцьори от ДЕЛРЕВЕС, испанската компания, която направи фурор с представянето си на фасадата на НДК през 2012 г. в София, допълват престижната международна програма.

В понеделник, 18 август, стартира и традиционната за фестивала предварителна кино програма. Подсигурени са безплатни прожекции на филми, превърнали в култ любовта към танца. Сред звездите в кино програмата блестят имената на Вим Вандекейбус, Иржи Килиан, Герда Кьоних, Хенриета Хорн, Мери Вигман, Кейдж/ Кънингам, Дягилиев, Сиди Ларби Черкауи и др.

Децата отново разполагат със своя специална програма в рамките на ONE DANCE WEEK. Освен представленията за млада публика, най-малките любители на танца ще могат да се възползват от уроците на професионалисти в различни съвременни стилове в рамките на безплатни ателиета. Работилници с различна насоченост са предвидени и за професионални танцьори и висок клас танцови аматьори.

Българският шоукейс на ONE DANCE WEEK бе представен от програмния координатор на фестивала Мира Тодорова. Най-актуалните спектакли на съвременната танцова сцена в България ще се играят в Пловдив пред  селекционери и програматори на международни фестивали. Част от тази програма е и спектакълът на Красен Кръстев THE JUNGLE. PLOVDIV IS BURNING!. Той е и първата собствена продукция на ONE DANCE WEEK. Танцьорите в проекта бяха избрани по време на ателие, проведено през месец май. Всички те имат забележителни танцови възможности и присъствие, различна подготовка и артистична биография. Смесването им води до впечатляващ резултат, вдъхновен от филма на Джени Ливингстън „Paris is Burning“(1990).

„Признателен съм за възможността да работя тъкмо по този начин, с толкова много и различни артисти. Съвременният танц често ангажира двама-трима-пет танцьори. Възможността да работя с двойно повече е чудесна! Този спектакъл е нещо като съвременно хипстър-кабаре. Да, в него има и политика, и религия, и еротика, и секс, в него съм аз, деня ми, приятелите ми – това са нещата, които ме вълнуват. Днес, 15 август 2014г., началото му изглежда така. Вероятно по време на премиерата в Пловдив ще видите нещо съвсем различно. Денят тогава.“, описа работата си ученикът на Морис Бежар.
Премиерата на ТHE JUNGLE. PLOVDIV IS BURNING! ще бъде на 29 август от 23:00 часа в пловдивския клуб Stage 51.

THE JUNGLE. PLOVDIV IS BURNING! е модул от „Dance connected - създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена“ - проект на Фондация "Едно за Култура и Изкуства", който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорства и експертна помощ (TF PEF).Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…