Танцова компания ТРО с две представления на 31 август в Дома на културата

Италианската танцова компания TPO ще гостува в Пловдив в рамките на фестивала One Dance Week. Една от водещите формации в сферата на интерактивния танц и пърформанс ще представи спектакъла си Японска градина на 31 август с две представления- от 14 и от 16 часа. Танцьорите ще излязат на сцената на Дом на културата Борис Христов, а билетите за шоуто им се продават на цена от 10 лева. 

Японска градина е танцово-визуална приказка, вдъхновена от красотата, простотата и изяществото на японската градина. Тя създава миниатюрен свят, в който се разказва историята на смелото малко момче Широ. Той напуска планинското си селце и поема на пътешествие до брега на океана. Пътят е осеян с препятствия, чието преодоляване разкрива нови и нови хоризонти пред героя. Когато се прибира вкъщи, той прави тази японска градина, като въплъщава в нея своите преживявания.

В спектакъла градината се визуализира чрез проектор, който трансформира танцувалния под в магически килим. Той реагира на физическото присъствие на актьори и участници. Изображенията и звуците са допълнително технически усилени и създават изключително живи природни картини, в които децата се потапят. Индивидуално или на групи те играят в илюзорната градина, като съпреживяват пътешествието на Широ и биват погълнати от неговите възприятия и усещания.

Режисурата на Японска градина е дело на Франческо Ганди и Давид Вентурини, а хореографията е на Лионор Ки и, Пиеро Лечезе. Танцът е за трима изпълнители. Зад сценографията седи Елза Мерси, звукът е на Спартако Кортези, а компютърни инженери са Росано Монти, Martin Von Günten.


Компания TPO е едно от водещите имена в сферата на интерактивния танц и пърформанс. Базирана е в град Прато, Италия, а спектаклите се представят в Teatro Metastasio Stabile della Toscana. Артистични директори на компанията са Давид Вентурини (Davide Venturini) и Франческо Ганди (Francesco Gandi). Те работят съвместно с Елза Мерси (Elsa Mersi – дигитален дизайн), Спартачо Кортеси (Spartaco Cortesi – звук), Розано Монти (Rossano Monti) и Мартин фон Гюнтен (Martin Von Günten – инженер), които допринасят за уникалните визия и звук на творбите.
Компания TPO използва дигитални технологии, за да превърне всяко представление в чувствителна среда, в която границата между изкуство и игра става особено деликатна. Танцьори, артисти и публика са в непрекъснато взаимодействие, което непрестанно ражда нови експресивни форми, прекрачвайки  границите на езика и културата. TPO използва разнообразни визуални теми и идеи, които преобразява в динамични театрални пространства с помощта на сензори и дигитални технологии. Представленията са изключително отворени и достъпни за всякаква публика, независимо от националност, възраст или занимание.
Спектаклите на TPO интегрират в общата си концептуална рамка идеите и специфичните практики на много автори, които ползват различни езици (театрален, танцов и визуален). Основен елемент, действащо лице и фон в представленията е проекторът, който визуализира определено съдържание на обширна повърхност и й вдъхва живот. Сценичното пространство е динамично и интерактивно, организирано е така, че да въвлича публиката в индивидуални и групови действия. Сензори (инфрачервени камери, светлини и микрофони) правят възможно създаването на звуци от актьорите и публиката, които взаимодействат с изображенията чрез движение и глас. Технологиите създават театрална семиосфера, изградена на базата на взаимодействие, в която децата изследват сценичното пространство и откриват какво “отговаря” на действията им. Между тях и средата се пораждат активна връзка – диалог с пространството, формите и звуците, което се превръща в естетически и етичен опит. Изпълнителите на сцената рисуват, свирят, използват движенията на телата си, като създават интерактивно пространство, в което публиката активно съучаства в изграждането на историята и пътешествието.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…