Капана.БГ

Капана.БГ

 

Испанският цигулар ще изнесе 7 вместо 3 концерта заради противоепидемичните мерки

 

Концертите на Ара Маликян, които трябваше да се проведат от 12 до 15 март се отлагат за месец май. Испанският цигулар ще изнесе 7 вместо 3 концерта заради спазване на противоепидемичните  мерки в залите, като ще свири три пъти в София, и по два във Варна и Пловдив.

Новите дати са 18 и 19 май 2021г. – София, зала 1 на НДК, 20 май 2021г. – Варна, ДКЦ и 22 май 2021 г. – Пловдив, зала С.А.

България се намира в извънредна епидемична обстановка до 30.04.2021 г., а съгласно заповед на здравния министър от 25.11.2020 г. е забранено провеждането на сценични прояви и концерти, които остават последният сектор, за който важат ограниченията за функциониране. Въпреки това, държавните оркестри и състави работят в противоречие със заповедта от 25.11.2020 г. В продължение на повече от месец, организаторът BG Sound Stage направи всичко възможно, отправяйки запитвания до всички отговорни институции – Министерство на здравеопазването, Министерство на културата, РЗИ, и други, с молба да бъде разрешено провеждането на концертите на Ара Маликян у нас при спазване на капацитет от 30 % и всички мерки. За съжаление, без резултат.

Беше получен отговор от министъра на културата Боил Банов, в което се казва, че разпорежданията на здравния министър трябва да се спазват и нарушителите подлежат на санкции.

Закупените билети за концертите на Ара Маликян важат за новите дати без презаверка, в съответствие с обявените в интернет страницата на организатора Правила и условия.

Скоро ще бъде съобщена конкретна информация за разпределението на билетите по дни и часове за съответните зали.

 

Дружеството на пловдивските художници за 11-ти път завладя ценителите на изкуството с магията на женското очарование в цвят и форма. В навечерието на празника на жената и майката – 8-ми март, миналата вечер в пространството на галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет бе открита изложбата „Дами канят“.

 

В нея тази година със свои творби се представят 20 дами и 10 господа, членове на ДПХ, вдъхновени да покажат своята творческа интерпретация по темата за женската сила, мъдрост и красота.

 

Изложбата бе открита от Председателя на ДПХ Снежана Фурнаджиева и заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Музикалният фон на събитието бе осигурен от прекрасните изпълнения на Христина Венчева – солистка в Държавна опера Пловдив.

 

„В навечерието на празника на жената и майката – 8-ми март и в очакване на настъпващата пролет, Ви желая да бъдете здрави, винаги много обичани, ценени и уважавани. През всеки един ден от годината. Денят на майката и на жената не може да бъде просто един ден от календара. Темата за женската сила и красота е нещо, което вълнува всички, както творците, така и нас – публиката. Изложбата е вдъхновяваща и всяко произведение въздейства по свой собствен начин - излъчващо топлина или пък студенина. Точно както жената може да приобщава или дистанцира. При всички случаи е празник на хармонията и великолепието, които само една жена може да притежава“, каза заместник-кметът Пламен Панов на откриването.

 

Председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева благодари на участниците, които се включиха тази година в 11-тото издание на формата, на вярната пловдивска публика. Тя представи накратко авторите и обединяващата концепция, която всяка година провокира мартенския празник на красотата „Дами канят“, представяйки пъстри и разнообразни като тематика и техника творби.

 

Двама от най-разпознаваемите пловдивски художници аранжират творби от различни свои творчески етапи в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32. Петър Кочевски и Севдалина Кочевска са нарекли съвместната си изложба „Без герои“, а откриването ѝ е насрочено за 10 март от 17:00 до 19:00 часа.

 

Петър и Севдалина не са артистичен тандем, напротив – двамата имат ясно различима творческа кариера във времето.

 

Севдалина Кочевска от години е сред системните участници в изявите на „Изкуство днес“ („Седмица на съвременното изкуство“, „Арт позитив“). Петър Кочевски се включва само понякога в арт провокациите на съвременното изкуство, повече остава при живописта и нейния „език“.

 

Както отбелязват двамата художници: „Творбите ни са много различни, изразните средства - също.“ Севдалина определя повечето от работите си

 

„като концептуални и обвързани със социални или политически проблеми, а

 

Петър е на другия полюс – работите му са изпълнени с емоция и са много експресивни. В тази изложба не се противопоставяме като автори, няма победител, няма герои. А относно героите: аз харесвам герои, Петър – не.“

 

Една дегероизирана изложба ви очаква от 10 до 30 март.

 

 

 

Градски турове представят кухнята, историята и традициите на народностите в Града под тепетата

 

 

Поредица градски турове ще представят на пловдивчани и гостите на града различните народности на Пловдив през тяхната традиционна кухня, история, култура и обичаи. Първият - „Пловдив по арменски“, е планиран за 20 март, а през април ще се състои и вторият градски тур - „Османските перли на Пловдив“.
„Идеята е да представим различните етноси в града през тяхното кулинарно и културно наследство. Това не са просто обиколки на града с беседа от екскурзовод. Всеки един тур е замислен като вълнуващо преживяване, защото живеем в Пловдив – града, в който от векове мирно съжителстват много различни народности“, коментира Екатерина Терзиева, чиято агенция „СлоуТурс.БГ“ стои зад новата инициатива.

Градският тур „Пловдив по арменски“ е първи в календара, тъй като според историците Пловдив е основно средище на арменците на Балканския полуостров. Разходката започва от арменската църква “Сурп Кеворк” в Стария Пловдив, през къща “Хиндлиян” на богатия арменски търговец и дарител Степан Хиндлиян. Програмата продължава с разговор с арменец златар за занаята му и с дегустация на ефирни отлежали арменски коняци. А след подробна беседа за историята на арменската диаспора в Пловдив и защо Яворов възпява арменците в едноименното си стихотворение, следва обяд с най-вкусните арменски ястия като съхторац, хавгите долма, хайдари, баба гануш и съмпуг.

Значима е и турската общност в Пловдив, която наброява над 3000 души. Някои от най-вкусните блюда от турската кухня, включително и пищни ориенталски десерти, са в менюто за обяд след тура „Османските перли на Пловдив“. През април той ще представи типичната архитектура, културни паметници и традиции на османските турци, запазени в града още от XV век. Какви ще са темите на градските турове до края на годината, все още се пази в тайна.

„Пред последните 10-15 години, радвайки се на възможността да пътуваме навсякъде по света, сякаш предпочитахме повече екскурзиите и почивките зад граница. Сега пандемията от COVID-19 ни накара да преосмислим много неща и ни насочи вниманието към „скритите диаманти“ в туризма, които ни предлага собствената ни страна“, смята Екатерина Терзиева. Тя припомни, че от векове Пловдив е населен от българи, турци, арменци, роми, гърци, италианци, руснаци и още много други народности, като мирното им съжителство е едно от най-красивите лица на древния Град под тепетата.

 

 На 5 март (петък) се открива любопитна изложба, която е обединена от темата за жената – вълнуваща, противоречива, почитана, успешна и белязала историята на Чехия и Словакия. Тя се осъществява по повод Международния ден на жената и е по инициатива на Посолствата на Чешката и Словашката републики в София, както и на Чешки център в София. Поканата за гостуване на експозицията е от страна на Общински институт „Старинен Пловдив”, който ще Ви я представи  в Балабанова къща (дълбока зала) в периода 06 -31.03.2021 г.

Чешките героини са представени чрез илюстрирана мозайка с историите на забележителни чешки жени - владетелки, политици, художнички, изследователки, спортистки, които са оставили важни следи в историята и настоящето не само на Чехия, но и в международен контекст. Любопитното е, че те са показани през погледа на съвременната млада вълна илюстратори, студенти от Факултета по дизайн и изкуства „Ладислав Сутнар” в Западночешкия университет в Пилзен, ръководени от тяхната менторка и преподавателка Рената Фучикова.

Изложбата, представена от Посолството на Словашката република в София е озаглавена „Първите жени” и представя житейските истории на известни словачки. Те са се реализирали като първи в различни области на обществения живот и влизат в историята. Изтъкват се успехите на жените, отразяват се важни въпроси свързани с равенството между половете и ролята на жената в нашата история. В същото време се отразява приноса на представените личности за развитието на науката, културата и националната идентичност. Концепцията на проекта е създадена в сътрудничество с гражданското сдружение CHARAKTER - Film Development Association, с автори и режисьори на документални филми, както и други експерти.

От 06.03.2021 г. изложбата в Балабанова къща е безплатна, работно време 09:00 – 17:30 ч., без почивен ден. Достъпът се осъществява при стриктно спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.

 

  

В Държавен куклен театър – Пловдив ще се състои премиерата на спектакъла „Бомбето” по едноименната новела на Йордан Радичков. Текстът се поставя на сцена за пръв път

 

Проектът е част от програма "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

 

С предизвикателството да открие театралния език, с който да представи необятната вселена на Йордан Радичков, се зае екипът от изключителни професионалисти -  режисьор: Катя Петрова, сценограф: Рин Ямамура, композитор: Христо Йоцов, хореограф: Анна Пампулова, пом.- хореограф: Мария Димитрова, анимация: Сотир Гелев и актьорите: Балена Ланджева, Велизар Евтимов, Венцеслав Димитров, Димитър Николов - Шаблата, Елин Стоянова, Ивелин Николов, Мария Димитрова, Наталия Василева, Стайко Стайков.

 

Спектакълът е посветен на великата Юлия Огнянова – режисьор, оставил дълбока следа в историята както на Държавен куклен театър – Пловдив, така и на световното куклено-театрално изкуство. Юлия Огнянова е учителят, вдъхновил Катя Петрова да създаде представлението.

 

„Това е абсурдна, гротескова, трагикомична игра, разказана през предмета – шапка. Човек цял живот си мисли, че той си избира шапката, а всъщност шапката избира човека.”,  казва Катя Петрова. „Това е патологична мостра на обезличения човек. Всичко решава шапката, а тя е символ на социалното начало.”

 

Това е четвъртият съвместен проект на екипът на Катя Петрова и сценографа Рин Ямамура, която борави фино с условностите и намира визията на метафоричния литературен материал. Прекрасната музика, въздействащата анимация и движенческата партитура на актьорите допълват и засилват внушението на спектакъла.

 

Трупата на театъра  с пълна отдаденост се включва в търсенето на средства, с които да преведе образното богатство и дълбочина на радичковия свят. Актьорът Димитър Николов споделя, че за него текстът е философски прочит на преходността на човека от „птичия поглед” на автора. Към актьорския екип се присъединява и гост-актрисата Балена Ланджева, която е част от фамилията Сивинови – едни от знаковите артисти, създали облика на Куклен театър – Пловдив през годините. Съвместната работа на новите актьори и на техните по-опитни колеги, дава много интересен резултат – различни гледни точки към почти стогодишния период от историята, който обхваща новелата. Всички обаче споделят обща цел -  да провокират зрителя и да поставят пред него трудните въпроси за избора, идентичността и свободата.

 

Великият Йордан Радичков прави прекрасен анализ на човешката същност, който продължава да звучи актуално и днес. Самият той задава въпроса „Защо да говорим за бомбето, а не за човека?” и сам отговаря метафорично - човекът се ражда, слагат му различни шапки или той сам ги избира, но накрая винаги го изпращаме с „Шапки долу!”.

 

Зрителите на театъра могат да закупят билети за „Бомбето” за датите 11-ти, 18-ти и 25-ти март.

 

 

 

Снимки от пресконференция: Ванеса Попова

 

Снимки от спектакъла: Мартин Атанасов

 

От 14 до 19 март Първо студио на БНР-Пловдив ще е домакин на поредица от събития и работилници, посветени на театъра, философията, сценичните техники, звуковите образи и дигиталните технологии.

Проектът Ex corpore, стартира още през 2020 като част от програма „Наследство“ на Пловдив 2019. В програмата тогава бе представена и онлайн премиерата на видеоспектакъла „Един ден, в който има всичко“.

Като част от проекта, тази година, в рамките на една седмица през март, ще се проведе и втората поредица от събития на организаторите от Сдружение „Метеор“.  Първото от тях е двудневен безплатен актьорски уъркшоп с Леонид Йовчев на 14 и 15 март, в който участниците ще работят с драматургични текстове. Работата на дигиталните апарати за сценична употреба ще бъде представена в презентация от художника Стефан Дончев.

„Може ли революцията да преобразува не само света, но и самия субект?“ ще е една от темите, които ще засегне Боян Манчев в лекцията си „Изкуството и неговата сянка: Танцът на мрака и революцията на тялото“ в сряда на 17 март от 18:00 часа, когато ще бъде представена и новата му книга „Свобода въпреки всичко“.

Цикълът прояви завършва на 18 и 19 март с два спектакъла на режисьора Ани Васева – Ex corpore и „Хиджиката, Самураят от Севера“.

Всички събития са с вход свободен, но със задължителна предварителна регистрация на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Местата са ограничени.

Проследете и линковете от кратката програма за повече информация:

 14 и 15 март - Актьорски уъркшоп с Леонид Йовчев. Заявки за участие в уъркшопа се приемат до 6 март на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., резултатите се обявяват на 8 март.

16 март (вторник) - 18:00 ч. – Презентация на Стефан Дончев:„Дигитални апарати за сценична употреба“.

17 март (сряда) - 18:00 ч. – Лекция на Боян Манчев: „Изкуството и неговата сянка: Танцът на мрака и революцията на тялото“ и 19:30 ч. – Представяне на новата книга на Боян Манчев „Свобода въпреки всичко“, както и на поредицата негови книги, появили се в последната година на български, японски, френски и английски език.

18 март (четвъртък)  - 19:00 ч. – Представление Ex corpore.

19 март (петък) - 19:00 ч. – Представление „Хиджиката, самураят от Севера“.

Страница 1 от 1845

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…