Капана.БГ

Капана.БГ

Втората вечер на Риголето ни показа една приказна Джилда – Станислава Момекова

Диригентът Винициус Ката от Бразилия на моменти бе по-атрактивен от случващото се на сцената

Таня Грозданова

Една от най-обичаните от публиката творби на Верди – Риголето изпълни древната сцена на Античния театър в сряда вечер за втори път през знаковата 2019 година в календара на фестивала OPERA OPEN. Новата постановка е дело на режисьора акад. Пламен Карталов – директор на Софийската опера и балет и основен създател на фестивалите на открито „Опера в парка”, „Сцена на вековете” и „Опера на върховете”.

Втората вечер на Риголето ни показа една приказна Джилда – Станислава Момекова, която омая публиката с невероятен глас и ангелско излъчване.

В партньорството ѝ с нейния „татко“ – Красен Карагьозов в ролята на Риголето, избуя вълшебен актьорски синхрон. Общите арии между баща и дъщеря омагьосаха най-вече хилядната публика на Античния.   

Взривът по каменните седалки избухна истински с първите акорди на „La donna è mobile“.

 

Ето за това парче дойдохме!“ – чуха се възгласи на различни езици от амфитеатралните седалки.

В оркестрината снощи за пръв път на пловдивска сцена се изправи бразилският диригент Винициус Ката, който на моменти (бел.авт.: по мое скромно мнение) бе по-атрактивен от случващото се на сцената.

Изключвайки артистичната му поява на сцената, Ката ще остане в сърцата на любителите на това изкуство под тепетата с начина, по който общуваше с Оркестъра на Пловдивската опера, а не го дирижираше.

Огненият бразилец пееше кулминационните арии заедно с актьорите, което в комбинация със специфичното му дирижиране, направи присъствието му в тъмната част на сцената забележително отличаващо се.

Не мога да не отбележа и виртуозните сола на флейтата и кларинета!

21 август OPERA OPEN: РИГОЛЕТО – Верди

Херцога на Мантуа – Камен Чанев
Риголето- Красен Карагьозов

Джилда – Станислава Момекова
Спарафучиле –  Александър Носиков, гост
Мадалена –  Камелия Кадер, гост
Джованна  – Елена Чавдарова–Иса
Граф Монтероне –  Михаил Пулиев
Маруло – Август Методиев
Борса –  Александър Баранов
Граф Чепрано – Живко Пейчев
Графиня Чепрано- Цветанка Ангелова
Паж – Благовеста Костадинова
Офицер –  Николай Бачев

Диригент: Винициус Ката (Бразилия) Vinicius Kattah
Режисьор: Пламен Карталов
Копродукция със Софийската опера и балет
Участват още: Елена Чавдарова, Михаил Пулиев, Август Методиев, Живко Пейчев, Благовеста Костадинова
Оркестър и Хор на Опера Пловдив.

БРАВО!

Как Пловдив спечели, как се подготви и как реализира проекта „Европейска столица на културата“ обсъдиха по време на работна среща заместник-кметът Стефан Стоянов и Андреа Кауфман, кмет на град Дорнбърн, Волфганг Мат, колегата му от град Фелдкирх, Йоханес Дрексел, ръководител „Култура и наследство“ на община Хоенемс и Лукас Шрот, изпълнителен директор на Асоциация на общините Брегенцервалд. Трите австрийски града кандидатстват съвместно за престижната титла Европейска столица на културата през 2024 г.

За да споделят своя практически опит, от страна на фондация Пловдив 2019 на срещата присъстваха и Светлана Куюмджиева, артистичен директор, Виктор Янков, заместник-директор Международна дейност и Гина Кафеджиян, заместник-директор Програма.

„Европейска столица на културата е голям успех за Пловдив, който е най-бързоразвиващият се град за последните две години. Титлата промени изцяло неговия облик и имидж“, сподели Стефан Стоянов. „Резултатите и международният отзвук са доста добри. До момента сме подписали договори с 500 различни артисти за реализацията на разнообразни събития от различен характер, предназначени за всички възрасти. Привличаме много партньори и организации“, допълни той и накратко спомена трудностите и предизвикателствата, през които е преминал екипът на ЕСК 2019.

„Пловдив бе избран измежду 8 български града. На церемонията по откриването имаше 50 000 публика, 3000 човека участваха в подготовката, а събитието направиха 1000 артисти“, посочи само част от статистиката заместник-кметът.

„Пловдив работи съвместно и има проекти, които реализира и с другите български градове, които бяха кандидати за ЕСК“, обясни Гина Кафеджиян заместник-директор Програма. „Ние сме първият град в България с тази титла, но е важно да покажем, че заедно работим и с другите градове кандидати“, уточни тя.

„За нас този проект е голямо предизвикателство, намираме трудности и по отношение на написването на апликационната книга, но вярваме, че ще се справим“, обясниха гостите. Те очакват през месец ноември да разберат дали са избрани за ЕСК 2024 по време на официалното обявяване. По подобие на Пловдив и подготовката на градовете от Австрия трае вече е няколко години и преминава в много часове упорит труд на целия екип.

До момента Пловдив вече обмени своя опит като Европейска столица на културата с градовете Дрезден, Скопие, Лука, Елефсина и Ираклион.

Организират пилотната инициатива „Ден на отворените улици“

Ласка Ненова: Поне веднъж в годината е добре да демонстрираме как автомобилите отстъпват място на хората и как това променя усещането на жителите за града

Булевард Марица ще бъде затворен за движение и преобразен в място за игри, спортни и забавни занимания на 22 септември, като част от програмата на първия в Европа „Ден на отворените улици“. Събитието ще бъде организирано в партньорство от Община Пловдив, във връзка ежегодното отбелязване на Ден без автомобили и Европейската седмица на мобилността, „БГ Бъди активен“ инициатор на АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ и координатор на Open Streets Day за България и Общинска фондация „Пловдив“ 2019.

Жителите на града ще могат да се включат в открити занимания по различни спортове, танци, групови игри, както и в множество работилници и срещи, посветени на устойчивия начин на живот и транспорт, както и темите за околната среда и градските пространства.

Денят на отворените улици е пилотна инициатива, която залага на партньорство между публичния сектор (в лицето на Община Пловдив и Министерство на околната среда и водите) и частния сектор (НПО в лицето на БГ Бъди активен и редицата други организации и фирми, които ще станат част от събитието), което е подкрепено и от ОФ „Пловдив 2019“. Събитието  се базира на общите цели заложени в инициативите, координирани от партньорите създадено чрез  обединяване на работата и усилията:

  • Европейска седмица на мобилността (ЕСМ), 16-22 септември и традиционния за края й Ден без за автомобили, координирани от Община Пловдив
  • Европейски ден на отворените улици, координиран в България от сдружение „БГ Бъди активен“ и част от европейската кампания NowWeMOVE на Международната асоциация за спорт и култура. Осъществен с финансовата подкрепа на програма Еразъм+ и в подкрепа на Европейската седмица на спорта (ЕСС). Събитието ще следва основната насока на инициативите на БГ Бъди активен за 2019, обединени в платформата АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ! за устойчиви събития, в която също партнира с Община Пловдив и „Пловдив 2019“
  • Пловдив – Европейска столица на културата, ОФ „Пловдив 2019“

Целта на инициативата, която ще се проведе в десетки градове в Европа, базираща се на подобни партньорства, е да се даде възможност на жителите да се възползват от публичните пространства по най-добрия начин – като ги превърнат в място за срещи, спорт, забавления и различни видове активност. Фестивалът ще включи в програмата си различни видове спортни дейности и физическа активност за малки и големи, в комбинация с културни мероприятия като музика, театър, изложби и арт инсталации, и устойчива част, която ще включва демонстрации и работилнички, следвайки принципа на трите “RE”-та: Reuse (повторна употреба), Reduce (намаляване), Recycle (рециклиране).

„Поне веднъж в годината е добре да демонстрираме как автомобилите отстъпват място на хората и как това променя усещането на жителите за града. Искаме да покажем, че градските пространства трябва да ни насърчават да се движим и да общуваме по-лесно помежду си, вместо да са пречка за това“, казва Ласка Ненова, основател на сдружение БГ Бъди активен.

Денят на отворените улици е посветен на устойчивия начин на живот, екологосъобразните форми на придвижване в града и намаляване на отпадъците. Събитието ще се проведе в южната зона на бул. „Марица“ в участъка от Била до Водната палата. Освен всички дейности, в които ще могат да се включат участниците ще могат да си направят пикник на улицата или да си починат в специално създадено зелено пространство (поп-ъп парк) на пътното платно.  Самото събитие ще бъде организирано според принципите за живот без отпадъци. На място ще бъде осигурено разделно събиране на опаковките от храна и напитки, а доброволци от платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще насочват посетителите как да рециклират и намаляват отпадъците в ежедневието си.

В Деня на отворените улици  пловдивчани ще могат да преоткрият града си, като го погледнат от нова гледна точка и видят, че могат да бъдат част от един по-чист и по-приятен за хората град. Надяваме се, че тази акция може да се превърне в отправна точка за действия и промяна в поведението на гражданите и на управляващите града, като покаже, че има начин средата да е по-добра за всички“ , допълва Ласка Ненова.

Денят на отворените улици е инициатива на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA) в партньорство с Европейската комисия и програма Еразъм+. Събитието е част от целогодишната кампания за насърчаване на физическата активност и здравословния начин на живот NowWeMOVE. Денят на отворените улици се провежда успоредно с друга мащабна европейска инициатива – Ден без автомобили, чийто център в Пловдив също ще бъде бул. „Марица“. Като част от Европейската седмица на мобилността Денят без автомобили насърчава жителите да опитат нови възможности за придвижване в градовете – пеша, с колело или по друг начин, щадящ околната среда.

Четвъртък, 22 Август 2019 10:58

Мрачното лице на Пловдив

„Plovdiv Dark Tour“ води до емблематични места, подминавани от туристите и дори от жителите на града

Ивелина Василева

„Една епоха трябва да умре, за да се роди нова“ – казват неможещите да задържат времето. Всеки град се добива нов облик с архитектурата, която се променя през годините. В това отношение Пловдив е като архитектурна галерия на открито- от гигантските тютюневи складове до китните малки къщички в центъра на града. Все по-често обаче се случва да губим шедьоврите на знакови архитекти. В иначе топлия ни южен град на творческа атмосфера, успоредно зеят смразяващи сгради, очакващи своето прераждане или последно сбогом.  Можем да изброим някои от най-красивите постройки на града – необитаеми, надраскани, наранени, недооценени. С това се занимава проектът „Plovdiv Dark Tour“- кара ни да се замислим какво се руши пред очите ни и какво градът може да загуби завинаги.

Авторът на идеята Евгени не иска да просто да броим изоставените и рушащи се градски емблеми, а да се стреснем. Затова създава големият проект „Abandoned Bulgaria“. А сега търси изоставени пространства и развежда групи в „Plovdiv Dark Tour“ на мрачна разходка в миналото. Опознавателните обиколки той организира из цяла България. В Пловдив, в рамките на няколко часа, той показва и разказва за Кино Космос, Братската могила, стадион „Пловдив“, Божиловият чифлик, Тютюневите складове и др.

Евгени се страхува, че с времето паметниците на културата, оставени в забвение, стават все повече. Желанието му е да вдигне завесата на места, подминавани от туристите или дори от жителите на града. Водачът на мистериозните обиколки разказва историите на сгради, които не се срещат в картите за забележителности.

Реакциите на хората, докато разглеждат тези места са шокиращи, но голяма част от чужденците дават сходни примери с изоставена архитектура в държавите, в които живеят. Ние също постоянно следим за проблемите, свързани с градските бижута, а скоро заедно с Евгени ще ви въведем в „Plovdiv Dark Tour“.

С празник на реката  Европейска столица на културата изпраща лятото

 

Уникален пиро-музикален светлинен спектакъл, музикална сцена и богата програма със спортни атракции очакват гражданите и гостите на града край Марица

 

На 1 септември 2019 в Пловдив започват празненствата за петата годишнина от избирането на града за Европейска столица на културата с богатата и изпълнена със забавления програма, организирана от фондация „Пловдив 2019“, на едно от най-живописните места в града – брега на реката.

 

„Празник на реката“ е планираният акцент в културната програма, с който „Пловдив 2019“ изпраща лятото. Специално за него е подготвена невиждана досега в България „огнена картина“, която ще украси небето над реката след 22.30 часа с 23 хиляди пиротехнически заряда на над половин километър височина. Автори на спектакъла са „Енигма Фойерверк“, които създадоха и магическите илюминации по време на откриването на Пловдив 2019.

 

Специално за събитието в неделния ден ще е затворен участък от булевард Марица Юг – между моста на панаира и моста на о-в „Адата“. Програмата започва в 11.00 часа със спортни атракции, организирани в партньорство с българската медия за приключенски начин на живот списание 360 . Всички желаещи ще могат да скочат от двуметрова височина върху огромна надуваема възглавница. Фрий рънърът и каскадьор Златко Ганчев, заедно със свои колеги, ще демонстрира скок-каскади от 4-метрова височина.

 

Професионални балансьори ще преминат на 10-метрова височина над реката върху СлакЛайн ленти. От 11.30 ще започне и специално шоу с въздушна акробатика на три моторни парапланера на професионалните пилоти Петьо Кюркчийски, Илия Танчев и Димитър Бояджиев.

 

От 18.00 до 21.00 посетителите ще могат да наблюдават града и околностите от балон на височина до 80 метра. По същото време суингърите от Lindi Hop Plovdiv канят всички любители на суинг танците да се забавляват, танцувайки за час със Swinging By The River Social Dance.

 

На музикалната сцена на „Празник на реката“ с начало 20.00 часа ще се качат любимите български изпълнители  Михаела Филева, Графа и Любо Киров.

 

Входът на целодневното събитие ще е с безплатен.

 

Поради ограничения капацитет специално за балона е необходима предварителна регистрация на адрес: https://forms.gle/XzMfks2d9ad1zFdN8. Има възможност и за записване на място при наличие на свободни места.

 

Събитието подкрепя най-мащабната доброволческа инициатива у нас „Да изчистим България заедно“

 

Празник на реката / River Feast

 

1 септември 2019 / September 1st 2019

 

11:00 – 23:00

 

 

 

11:00 – 12:00 – Слаклайн над реката (професионални демонстрации)

 

11:00 – 13:30 – Надуваема възглавница за скачане (отворена за любители)

 

11:30 – 11:10 Мото парапланери (професионални демонстрации)

 

12:00 – 12:20Фрийрън шоу на надуваема възглавница (професионални демонстрации на каскадни скокове)

 

18:00 – 22:30 – Надуваема възглавница за скачане (отворена за любители)

 

18:00 – 19:00 – Суинг танци с Lindy Hop Plovdiv Swinging By The River Social Dance“ (отворена за любители)

 

18:00 – 21:00 Привързан полет с балон над реката (с предварителна онлайн регистрация https://forms.gle/XzMfks2d9ad1zFdN8. Предвидени са общо 13 издигания при добри метеорологични условия)

 

18:30 – 18:40 Мото парапланери (професионални демонстрации)

 

18:40 – 19:00 – Фрийрън шоу на надуваема възглавница (професионални демонстрации)

 

19:00 – 20:00 – Слаклайн над реката (професионални демонстрации)

 

19:50 – 20:00 Мото парапланери (професионални демонстрации)

 

20:00 – 22:30 – Концерт на Графа, Михаела Филева, Любо Киров

 

20:45 – 21:10 Фрийрън шоу на надуваема възглавница с осветление (професионални демонстрации)

 

20:50 – 21:00 Осветени мото парапланери (професионални демонстрации)

 

21:00 – 22:00 – Слаклайн над реката (професионални демонстрации)

 

22:30 – 23:00 – Пиро-музикален светлинен спектакъл

 

 

 

Програмата може да претърпи промени спрямо метеорологичните условия.

 

plovdiv2019.eu

 

Държавна опера-Стара Загора ще представи за първи път на сцената на Античния театър своята впечатляваща постановка на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус на 12 септември от 20 часа. Пищен спектакъл, създаден в духа на голямата балетна традиция, носещ в себе си пулса на новото време.

Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. В постановката на Старозагорската опера Аршак Галумян – хореограф и премиер солист на Щатсбалет-Берлин, внася хореографска свежест и оригинален режисьорски прочит, като обогатява и визуалното възприятие с много театрални, дори кинематографиччни изразни средства. Художник на декора и великолепните костюми е италианецът Салваторе Русо.

В спектакъла на балета „Дон Кихот“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. На 12 септември в ролите на Китри и Базил пловдивчани и гостите на града ще имат възможността да аплодират примабалерината и носителка на „Кристална лира“ Анелия Димитрова и очарователния виртуозен солист Томоки Ишиго, Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Кихот, а Калин Любенов – Санчо Панса. В останалите колоритни роли ще танцуват Фредерико Пинто /Еспада/, Харука Суга /Мерседес/, Мартина Префетто /Повелителка на дриадите/, Марина Сороче /Амур/, Ромина Славова /циганка/, Ивайло Янев /циганин/, Фиорди Лоха и Сторм Норис /солисти фламенко/, Станко Танев /Гамаш/, Рио Сузуки и Джулия Рагуза /двойка приятелки/ и др.

 

Новият филм от историята на Джеймс Бонд се казва NO TIME TO DIE, обявиха продуцентите на филма Майкъл Дж. Уилсън и Барбара Броколи. 25-ият филм от най-успешната шпионска кинопоредица излиза в кината в България на 10 април 2020 г.

В ролята на легендарния агент 007 на Иън Флеминг за пети път влиза Даниел Крейг, а режисурата е поверена на небезизвестния Кари Фукунага (Безродни зверове, ТВ сериалът Истински детектив). Сценаристи са Нийл Първис и Робърт Уейд (Спектър, 007: Координати Скайфол), Кари Фукунага, Скор З. Бърнс (Заразяване, Ултиматумът на Борн) и Фийби Уолър-Бридж (ТВ сериалите Убивайки Ийв и Fleabag). NO TIME TO DIE все още се снима, като работата по филма и началото на снимките бяха оповестени със специално събитие в имението на самия Иън Флеминг в Ямайка в края на април. В социалните мрежи вече се появиха първи кадри от работния процес, от снимачните локации в Лондон и Ямайка, както и от посещението на Даниел Крейг на състезанието от F1 на пистата Силвърстоун и на емблематичните за Бонд поредицата автомобили Ягуар. Принц Чарлз от британското кралско семейство пък посети продукцията в края на юни в Лондон.

В NO TIME TO DIE участват още Рами Малек, Леа Сейду, Лашана Линч, Бен Уишоу, Наоми Харис, Били Магнусен, Ана де Армас, Рори Киниър, Дейвид Денсик, Дали Бенсала, както и Джефри Райт и Рейф Файнс.

В NO TIME TO DIE Джеймс Бонд вече не е на активна служба и се наслаждава на спокоен живот в Ямайка. Спокойствието му скоро е нарушено от стария му приятел от ЦРУ Феликс Лайтър, който търси помощта му. Мисията да спасят отвлечен учен се оказва доста по-коварна от очакваното, хвърляйки Бонд по следите на мистериозен злодей, който държи в ръцете си опасна нова технология.

Казино Роял, Спектър на утехата, 007: Координати Скайфол и Спектър заедно натрупаха международен боксофис от 3.1 млрд. щ.д. 007: Координати Скайфол (1.1 млрд. щ.д.) и  Спектър (880 млн. щ.д. ) са двата най-касови филма от поредицата за Джеймс Бонд.

 

Джеймс Бонд се връща на служба с NO TIME TO DIE в кината на 10 април 2020.

Страница 1 от 1573

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…