Капана.БГ

Капана.БГ

Група „Ла Туна“ от Университета от Алкала де Енарес, Мадрид, Испания, съставена от 27 музиканти, ще изнесе безплатен концерт за пловдивчани и гости на града в деня на Празника на Пловдив – 6 септември.

Испанците идват за втори път в града под тепетата. Първият беше през юли 2017 г., когато те изнесоха безплатен концерт на сцената пред общината, като преди това направиха изключително атрактивно и забавно шествие по Главната улица на Пловдив. На следващия ден,  по време на разходката им в Стария град с екскурзовод, осигурен от Община Пловдив, те пяха на всички подходящи места по маршрута, правиха серенади и включваха в изпълненията си публиката за радост на многобройните туристи.

Концертът на „Ла Туна“ от Университета от Алкала де Енарес  в Пловдив на 6 септември е на Римския стадион с начало 18.30 часа.

„Ла Туна“ от Университета от Алкала Де Енарес е институция с пет вековна история, участваща активно в живота на Алкала де Енарес (Мадрид) и на нейното нематериално наследство. „Ла Туна“ е сдружение с нестопанска цел, което изнася безплатни концерти по целия свят. Асоциацията е основана още при създаването на Университета в Алкала, през XV век, и от нея са произлезли личности като Франсиско де Кеведо и Лопе де Вега.

Традицията е създадена от студенти, познати като сописти ( от испански sopa в превод „супа“) – студенти от скромен произход и без ресурси, които използват музиката като начин да получат купа супа в ханове и таверни.

Една от основните цели на „Ла Туна“ е да поддържа вековната традиция чрез музиката, популярния фолклор и особено „оживлението“ и „радостта“. По време на турнетата си, групата популяризира испанския бит, култура и фолклор, изнася концерти, прави шествия, изпълнява серенади, като включва по забавен начин публиката.

С богатия си репертоар, те са участвали във фестивали на 5 континента. Изнасяли са концерти в Хонконг, Ню Йорк, Мексико, Перу, Боливия, Венецуела, Куба, Токио, Буенос Айрес, Москва, Италия, Бряг на слоновата кост, Берлин, островите Фиджи, Северна и Южна Америка, почти цяла Европа, пътували са многократно до Африка, Близкия Изток, Азия и Океания.

Всички разходи по пътуването са финансирани от различни официални органи от Испания, както и с помощта на български фирми. Община Пловдив – домакин на концерта също оказа помощ в логистиката на проявата, предоставяйки за втори път сцена с ВХОД СВОБОДЕН.

Изложбената зала се сдоби с надпис „2019”  

Шахтите пред новата галерия на Гладстон вече са естетизирани и се вписват в шарките и линията на тротоарната настилка. Земелрок плочките, покриващи капаците на подземната комуникация, бяха извънредно пренаредени така, че да са с цветовете на цялата пешеходна част пред изложбената зала, каквато е практиката в почти целия град и всички нови ремонти от последните месеци. Това се случи след публикация на Под тепето и сигнали на граждани, свързани с криво наредените в началото и разнородни на цвят шахти, които не кореспондираха с цялостната визия на тротоарните настилки.

В крайна сметка добрият пример за подреждане на бетонните павета върху капаците на подземната инфраструктура се спази. С малки изключения, това е практика в целия град, която трябва да запазим.

Паралелно с пренареждането на настилката пред галерията, новата сграда се сдоби и с надпис „Изложбена зала 2019”. Пространството за култура трябва да бъде открито официално в началото на септември.

Преди пренареждането

Артистите ще представят песента за пръв път по време на плаващия концерт на Орлин Павлов на  28-ми август на Гребната база в Пловдив

Орлин Павлов и Михаела Филева записват своята първа съвместна песен, която ще бъде част от саундтрака на филма „Завръщане”. Написан от Графа специално за най-новия филм на Ники Илиев, сингълът ще бъде представен за първи път по време на специалния плаващ концерт на Орлин Павлов на 28-ми август на Гребната база в Пловдив. По време на концерта, в реално време, ще бъде заснета финалната сцена на романтичната комедия „Завръщане”, а публиката на плаващия концерт ще стане пряк участник и във филма, чиято премиера ще е през октомври.

Концертът на Орлин Павлов, както и филмът „Завръщане”, са част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Невероятното музикално изживяване ще е напълно безплатно за всички зрители, като на плаващата сцена, освен Орлин Павлов и Михаела Филева, ще се качат и други любими български изпълнители – изключителните Белослава, Любо Киров, Владимир Ампов – Графа и Бобо.

Концертът и записът на последната сцена от филма е с начален час 20:00 ч., а от 18:00 ч. DJ Stephan Love ще подгрее публиката за концерта на Гребната база в града под тепетата.

За да могат повече хора да станат свидетели на това различно събитие, Теленор пуска 3000 безплатни виртуални места за концерта, които ще дадат достъп до излъчването. Клиентите на Теленор, които желаят да запазят виртуално място, могат да го направят през специалния банер в приложението MyTelenor до изчерпване на количествата. В деня на събитието те ще могат да се присъединят към концерта през приложението MyTelenor и ще могат да гледат излъчването и през WiFiмрежа.

РИОСВ – Пловдив обявява конкурс за литературна творба (есе, разказ, стихотворение или др.) на тема „Пеша до края на града“.

Конкурсът е част от кампанията „Европейска седмица на мобилността – 2019“, която се отбелязва всяка година в периода 16 – 22 септември. Провеждането му цели да насочи вниманието на обществеността върху устойчивия транспорт и начини на придвижване. Темата на кампанията за 2019 година е „Безопасно ходене и колоездене“ и ще се проведе под мотото „Върви с нас!“ (www.mobilityweek.eu).

Пловдивската екоинспекция приканва  хора от всякаква възраст с интерес в областта на литературата и околната среда да дадат воля на твореца в себе си и да споделят лична история, въображаема ситуация или свои размисли, вдъхновени от темата на Европейска седмица на мобилността – 2019 и по-конкретно ходенето пеша и здравословните, екологични, социални и емоционални ползи от това.

Изискванията към литературната творба са съдържанието да е свързано с тематиката на Европейската седмица на мобилността – 2019, да е увлекателна и оригинална, да е добре структурирана и аргументирана, а също така – да е написана грамотно. Крайният срок за получаване на произведенията е 15 септември, а спечелилите ще бъдат обявени на 20 септември 2019 година. За класираните на първите три места са предвидени награди.

Пълните условия на конкурса и начина, по който може да се участва, са публикувани на интернет-страницата на РИОСВ – Пловдив (https://plovdiv.riosv.com). За разяснения са налични и следните контакти: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и 032 627 466 (вътр. 103).

Ниската самооценка е бариера, с която се сблъскват много момичета и жени независимо от техния социален статус

Социалният формат „ТЯ в…“, който стартира като „ТЯ в Пловдив“ през юни 2018 само за година успя да завладее с позитивната си енергия Варна, Габрово и Велико Търново. Тази есен момичетата от Академия „Екатерина Каравелова“, които доброволно организират всеки месец събитието „ТЯ в Пловдив“ ни предлагат и специална шестмесечна обучителна програма по изграждане на увереност за момичета и млади жени.

“През изминалите две години в Академия „Екатерина Каравелова“ организрахме различни обучения, творчески резидеции и срещи за момичета и жени в различни градове и села на България. Натрупаният ни опит показа, че ниската самооценка е бариера, с която се сблъскват много момичета и жени независимо от техният социален статус. Създадохме програмата ТЯ съм АЗ, за да адресираме именно изграждането на увереност,” споделя Марина Кисьова де Хеус, изпълнителен директор на организацията.

Шестмесечната обучителна програма, която започва в края на месец септември ще помогне на момичета и млади жени в Пловдив и Варна да станат по-уверени в себе си и способностите си, да изразяват мнението си и да преследват целите си. Специално разработената програма от Академия „Екатерина Каравелова“ включва методи от неформалното образование, коучинг, личностни тестове, менторство и учене чрез преживяване. В продължение на половин година участничките ще преминат през серия от 3 интензивни двудневни обучения, а за финал ще съставят личен план за развитие и ще имат възможност за публична изява на събитията ТЯ в Пловдив и ТЯ във Варна. 

Програмата се осъществява с финансовата подкрепа на Български фонд за жените и ще бъдат дадени общо 30 пълни стипендии за участие.

Как се кандидатства може да научите тук.

 

 

Понеделник, 19 Август 2019 13:45

Колко страшен е страхът?

Дългоочакваният първи спектакъл на Gaya Dance Company, CAGED, с премиера на 7 септември в Пловдив

Снимки: Стефан Щерев

Всеки, който се интересува от съвременно танцово и театрално изкуство, най-вероятно вече знае, че в началото на септември в Пловдив за първи път ще бъде поставен спектакъла CAGED – дебютната продукция на GAYA DANCE COMPANY.

Трепетно надникваме по време на една от репетициите и макар без осветление и с незавършени декори, ви въвеждаме в творческия процес на дългоочакваната продукцията с великолепните фотографии на Стефан Н. Щерев.

Oсновател на пловдивската GAYA DANCE COMPANY e корейският хореограф Пансън Ким, а в дебютния спектакъл на компанията му ще видим танцьорите от Корея Йонгджун Шин и Джийон Янг, както и зашеметяващото изпълнение на награждавания корейски танцьор Бонг Су Ким.

Кoмпозицията и музикалното изпълнение са дело на Емилиян Гацов – Елби и джаз вокалиста Павел Терзийски. Страховете ще оживеят на сцената под формата на майсторски изработени маски от Мариета Големехова и кукли, които оживяват в ръцете на Полина Христова и Стефан Димитров. Сценографията е осъществена от Никола Тороманов, а в края на август от Франция в Пловдив пристига и Каролин Вандам, която ще реализира идеята си за светлинния дизайн на спектакъла, по която работи вече повече от месец.


Изкачване до връх Ботев по една от най-екстремните пътеки

Снимки:  Илиян Вачуров

Летните уикенди остават все по-малко на брой, а ако смятате, че идеите ни за екопътеки са прекалено лесни за планинари, маршрутът до връх Ботев е точно за вас. Изкачването по Тарзановата пътека не е от най-лесните преходи и въпреки че може да бъде направено за ден, съветваме да си отделите събота и неделя, ако нямате достатъчно опит и отлична физическа подготовка.

Началният пункт за изкачване е местността Паниците, която се намира на 6 км от град Калофер, в подножието на планината. Дотам може спокойно да стигнете с автомобила си и да го оставите, защото нагоре ви чака пешеходен преход. В началото има един доста стръмен склон, но след това се върви по сравнително равен участък, така че първата част може да бъде приета по-скоро като приятна разходка в планината, сред мириса на гората и невероятната гледка на Балкана в цялата му прелест. На някои места има пейки за отдих и две чешми, от които да си налеете вода, така че с изключение на 30 минутно горско изкачване до хижата, няма тежко качване.

В хижа Рай е и мястото, на което ви съветваме да преспите, за да съберете сили за атакуване на върха. Тя е построена над ждрелото Джендема и разположена на поляна под водопада Райското пръскало. Той е най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров. Събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска, и е с  височина 124,5 метра.  Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене.

От хижата започва и следващият етап на катерене към върха. Тук е важно да се отбележи, че от нея към Ботев няма нито едно равно място – всичко е изкачване нагоре и то стръмно. Имайте го предвид, защото ще са ви нужни стабилни обувки и много ентусиазъм. Скоро след това ще стигнете до Тарзановата пътека, която ще познаете по това, че е почти отвесна, доста камениста и тясна. Носи името на метеоролога Тодор Божков с прякор Тарзана, който пръв я трасира през 40-те години на миналия век и по ирония на съдбата по-късно намира на нея смъртта си. Преди десетина години по най-опасните участъци е поставено стоманено въже, което помага за по-безопасното придвижване. След края ѝ пътят продължава нагоре пак стръмно, но вече не толкова опасен. Върхът оттук може да изглежда близо, но реално си има още около час до него. Панорамите, които се разкриват обаче, са умопомрачителни отвсякъде.

Стигането до върха е като истинска награда след изпитанието по изкачването по един от най-екстремните маршрути. Макар и да не е най-високият в България, стигането до Ботев по Тарзановата пътека си е истинско изпитание за всички любители на планинските преходи. Там може да си вземете печат в книжката за 100-те национални туристически обекта и след кратка почивка да поемете обратно надолу. Бъдете сигурни, че сте взели и дебели дрехи, защото горе времето е доста променливо, духа често силен вятър и може да се обърне от слънце в дъжд буквално за минути. В случай че не искате да се връщате по същия маршрут, поемете по зимната маркировка връх Ботев – заслон Маринка – заслон Михайлов – бивш заслон Бункера – кошарите – Паниците, която е по-лека, но не толкова живописна.

А ако все пак връх Ботев ви се струва твърде голямо предизвикателство, поемете по екопътека Бялата река, която също ще ви потопи сред зеленината на Балкана, но без толкова физически усилия.

Източник: Lostinplovdiv.com

Страница 1 от 1571

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…