Капана.БГ

Капана.БГ

Шарлот се готви за перфектната сватба и още по-перфектния меден месец. Но когато годеникът й споделя, че има съмнения за тяхното бъдеще, тя няма друг избор освен да отмени щастливото събитие.

 

За първи път от години Шарлот е сама и е решена да се справи – като започне с едно неповторимо пътешествие до другия край на света.

 

В Япония тя изкачва хълмовете на планината Фуджи, пее от сърце в караоке клубовете, бори се с маймунката, която иска да открадне слъчевите й очила и изцяло се потапя в красотата на екзотичната култура. Да преоткрие себе си се оказва по-лесно под пъстрите цветове на вишневите дръвчета...

 

Луси Дикинс живее на английското крайбрежие със съпруга си и веселото им планинско куче. Печели награда за най-добър дебют на годината през 2014г. Романтичните ѝ книги пленяват читатели от цял свят.

 

 

 

Дата: 08.03.2021 г.

 

Гръб: 19.5 мм.

 

Размер: 13х20

 

Корици: меки

 

Страници: 223 стр.

 

Цена: 15.99 лв./8.20 Е

 

ISBN 978-954-389-608-0

 

Куп наградени и номинирани за престижни отличия филми стават част от 16-ото издание на София филм фест в Пловдив. Любимото кино събитие ще се проведе от 17-ти до 28ми март в LUCKY Дом на киното с общо 27 заглавия.

 

В програмата са два филма, включени в шорт листата на номинираните за чуждоезичен „Оскар“ – „Още по едно“ на Томас Винтерберг и „Човекът, който си продаде кожата“ на Каутер Бен Хания с участието на Моника Белучи.

 

„Човекът, който си продаде кожата“ жъне много награди по световните фестивали, сред които тези във Венеция и Стокхолм. Историята ни среща с млад мъж, продал на артист кожата си, превръщайки тялото си в произведение на изкуството, за да може да пътува.

 

В „Още по едно“, отличен и в Кан, ще видим уникалния Мадс Микелсен с един впечатляващ „филм за живеенето, за загубените вдъхновение, любопитство и желание да поемаш рискове“. Филмът е и сред фаворитите на американската филмова Академия.

 

В програмата е и друг филм на Томас Винтерберг. Това е един от неговите първи шедьоври – „Празненството“ от 1998 година.

 

Част от София филм фест в Пловдив стават още от най-новите филми, носители на награди от най-престижните световни фестивали. Американският „Никога рядко понякога винаги“ печели „Сребърна мечка“ - голямата награда на журито в Берлин, както и специална награда на Сънданс.

 

Отличия от престижните фестивали в Торонто и Сан Себастиан за най-добър филм, режисьор, сценарий и актриса носи грузинско-френският „Начало“. Историята ни праща в малко провинциално градче, обитавано от „Свидетели на Йехова“, нападнато от екстремисти.

 

Музиката отново ще стане част от любимия кинофестивал на пловдивчани. В програмата музикални филми влизат „Вангелис и пътуването до Итака“ на режисьора Тони Палмър с множество интервюта за легендарния композитор с Шон Конъри, Хю Хъдсън, Оливър Стоун и др. В програмата са също и класиките Пинк Флойд: Стената, Буена Виста сошъл клъб на дигитално реновирани копия.

 

В програмата е отделено специално внимание и на българските филми, за които ще пристигнат специални гости. Сред тях е Житие с Иван Бърнев и Любов Любчева, които ще гостуват в Пловдив. Историята се върти около тринадесетгодишно момче, което преживява трудно смъртта на майка си и бяга от дома си. Другите български заглавия са „Февруари“ на Камен Калев с който на 17.03 ще бъде открит фестивалът,  Петя на моята Петя, една съвременна бургаска история за Петя Дубарова и  Уроци по немски. Екипите на филмите ще представят филмите пред пловдивската публика.

 

Билетите ще са на цена от 8 лева, а за учащи и пенсионери – по 6 лв. Карта за 5 прожекции е с цена 35 лв. Капацитетът на залата и местата са разпределени според всички изисквания на Министерство на здравеопазването. Билетите ще са в продажба от 12 март /петък/.

 

Прочутото музикално-театрално шоу „КОМПАНИЯ“ от Стивън Зондхайм и Джордж Фърт представя няколко мечтатели в бяло, които живеят живота си като във вариете. Спектакълът е съвместна продукция на Националния театър и Държавна опера Пловдив и се представя за първи път на българска сцена по договор с Music Theatre International (Europe) Limited: www.mtishows.eu.

Премиерата е на 12 и 13 март 2021 г. от 19:00 ч. на Голяма сцена на  Народния театър „Иван Вазов“, a на 1, 2 и 3 април в Опера Пловдив. 

Спектакълът „КОМПАНИЯ“, който един от авторите му – гениалният реформатор, композитор, поет и драматург Стивън Зондхайм определя като концептуален мюзикъл, е игран над 700 пъти на Бродуей и печели в шест категории на театралната награда „Тони“. 

Действието в „КОМПАНИЯ“ се развива в Ню Йорк в наши дни и представя историята на Робърт, който все още не е решил кое за него е по-важно – веселието и забавленията в компанията на приятели, или бракът и семейството. А приятелите му от тази компания са пет семейни двойки, които повече или по-малко си задават същите въпроси. Отговорите са колкото неочаквани, толкова и искрени.

Постановката на „КОМПАНИЯ“ е дело на именития актьор от Народния театър МИХАИЛ ПЕТРОВ, чиито подпис стои и под спектаклите „Един безумен ден“ и „Обир“, а в ролите влизат ВИКТОР ИБРИШИМОВ, ПАРАСКЕВА ДЖУКЕЛОВА, НИКОЛАЙ ДОГРАМАДЖИЕВ, ГЕРГАНА ЗМИЙЧАРОВА, ПАВЕЛ ИВАНОВ, БИЛЯНА ПЕТРИНСКА, БОРИСЛАВ ВЕЖЕНОВ, ЕВА ДАНАИЛОВА, СТЕЛИАН РАДЕВ, ВЯРА ТАБАКОВА, ХРИСТО ЧЕШМЕДЖИЕВ, МАРИЯНА ПАНОВА, ВЕРА ГИРГИНОВА, ИЛИАНА КОДЖАБАШЕВА и ЛИЛИЯ ИЛИЕВА. Участват и Оркестърът и Балетът на Държавна опера Пловдив с ръководител примабалерината МАРИАНА КРЪНЧЕВА.

Диригент е  маестро Константин Добройков, сценографията и костюмите са на Елена Иванова, хореографията – на Мариана Крънчева. Асистент на режисьора е Георги Динев, а музикален педагог -  Евгени Господинов. Преводът на текста е на Любов Костова и Цветомира Цонева.

„Това е проект за мечтатели, авантюристи и двама директори, които притежават допустимата, но необходима доза лудост“, казва постановчикът Михаил Петров. „Животът като вариете – това е отправната точка, сценичната среда и фонът, на който се развиват събитията в нашия спектакъл. Ние не съдим персонажите, те са продукт на своето време. Такава е действителността, създадена от самите нас. Пълна с безотговорност, фриволност, безцеремонност. Но всичко това е поднесено с много хумор, ирония, самоирония, с надежда и очакване за нещо по-добро, което искаме и мечтаем да ни се случи! В една отворена условна форма, с всички възможни средства на драматичното и музикалното изкуство постигаме това внушение, което бих нарекъл „тотален театър”. Време е да разперим криле и да полетим! Успешен полет, „Company“!“

Билети за „Компания“ в Пловдив се продават на касата на Опера Пловдив в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg

 

Издателска къща „Жанет 45“ представя нова книга – „Животът като следобедна дрямка“ от Боян Тончев

За книгата: 

"Следобедната дрямка е онова особено състояние, в което сънищата са най-ярки и често с мъка се отличават от действителността, макар да са пълни със сюрреализъм. Разказите на Боян Тончев са точно такива – смесица между реалност и сън, в която обаче висшите ценности си остават същите, а героите все толкова болезнено се стремят към тях. Въпреки целия позадрямал абсурд на ситуациите, в които попадат." /Христо Карастоянов/

"Зад великодушния поглед на Боян Тончев към трудностите на всекидневието и неговия опрощаващ смях стои внимателно поставената диагноза за болестта на обществото. Иронията и самоиронията в сборника се движат в успоредни писти. Заради този подход разказите на писателя бързо надрастват своето анекдотично начало и водят към по-едри обобщения за нашето време. И навсякъде в увлекателните истории любовта продължава да бъде водеща сила." /Марин Бодаков/

За автора:

Боян Тончев е роден през 1977 г. в София. Завършва първо Испанската гимназия „Мигел де Сервантес“, а след това СУ „Св. Климент Охридски“ като магистър по философия. 

От 2013 г. е сценарист в телевизионното предаване „Господари на ефира“, а от 2019 г. е главен редактор на сайта Gospodari.com. Пише и публикува журналистически анализи и статии и в други сайтове. 

През 2017 г. е издаден дебютният му роман „Прагът“, а след това негови разкази излизат в „Литературен вестник“.

Сборникът „Животът като следобедна дрямка“, издаден от ИК „Жанет 45“ включва кратки творби от различни периоди от живота на автора – от късните му ученически години до днес.

 

Разказ от книгата  „Животът като следобедна дрямка“ на Боян Тончев (2021)

 

СЪДБА

 

Автобусът спря и отвори вратите си. Един старец с огромни усилия изкачи евереста на стъпалата и едва успя да се добере до най-близкото свободно място – седалката до мен. Загледах се в него. Беше на не по-малко от деветдесет години, сбръчкан и захабен като древен пергамент. Гримасата, изрисувана върху лицето му с избледнялото мастило на живота, изразяваше умора и празнота, но то излъчваше и нещо друго, което привлече вниманието ми. Не можех да разбера точно какво приковава очите ми в стареца. Той се обърна към мен, срещна погледа ми и се опита да се засмее. Усмивката му представляваше неприятна симбиоза от сбръчкана, беззъба уста и воднисти очи. Потръпнах от отвращение, но не можех да отклоня поглед от нея. Стана ми неудобно.

 

Против волята си също се усмихнах учтиво. Когато най-сетне успях да отвърна очи, помислих потресен: „Божичко, това човек ли е? Та той е по-грозен и почти толкова немощен, колкото току–що извадено от утробата бебе! Дано никога не стигна неговите години!“. Обзе ме съжаление, което обаче не успя да измести погнусата, и внимавах много да не се докосвам до тялото на стареца. Тогава видях ръцете му, които държаха дървения бастун така, сякаш той бе последната му връзка с живота. Те се тресяха в някакъв отвъден, неравноделен такт. Бастунът се поклащаше напред–назад, но иначе изглеждаше далеч по-стабилен от сбръчканите кокалести ръце. Този път бързо извърнах погледа си и се загледах навън. В следващия момент съм задрямал.

 

Когато се събудих, с удивление установих, че без да разбера, съм се преместил на съседната седалка. Огледах се за стареца. Нямаше го. До мен, там, където допреди малко седях аз, имаше младеж на моите години, който ми изглеждаше познат. Обзе ме облекчение, че старецът бе слязъл. Младежът явно също ме наблюдаваше, защото внезапно се наведе към мен и прошепна: „Адски съжалявам! Това, че се паднахте точно вие, е абсолютно случайно. Няма нищо лично в случилото се.“ Изпаднах в недоумение. Какво ли искаше да каже?

 

В този момент автобусът спря, а младежът се изправи и слезе. Видях го как с бърза и уверена крачка се запъти по неведомите пътища на предстоящата си съдба. След това вратите се затвориха. Наоколо имаше нещо странно. Всичко изглеждаше захабено и унило.

 

Тогава усетих, че ръцете ми треперят. Погледнах ги – бяха сбръчкани и с изпъкнали кокали, а между тях достойно се издигаше бастун.

 

Оформление: Димитър Келбечев

Редактор: Марин Бодаков

Жанр: Проза, разкази

Меки корици

Брой страници: 104

 

 

Испанският цигулар ще изнесе 7 вместо 3 концерта заради противоепидемичните мерки

 

Концертите на Ара Маликян, които трябваше да се проведат от 12 до 15 март се отлагат за месец май. Испанският цигулар ще изнесе 7 вместо 3 концерта заради спазване на противоепидемичните  мерки в залите, като ще свири три пъти в София, и по два във Варна и Пловдив.

Новите дати са 18 и 19 май 2021г. – София, зала 1 на НДК, 20 май 2021г. – Варна, ДКЦ и 22 май 2021 г. – Пловдив, зала С.А.

България се намира в извънредна епидемична обстановка до 30.04.2021 г., а съгласно заповед на здравния министър от 25.11.2020 г. е забранено провеждането на сценични прояви и концерти, които остават последният сектор, за който важат ограниченията за функциониране. Въпреки това, държавните оркестри и състави работят в противоречие със заповедта от 25.11.2020 г. В продължение на повече от месец, организаторът BG Sound Stage направи всичко възможно, отправяйки запитвания до всички отговорни институции – Министерство на здравеопазването, Министерство на културата, РЗИ, и други, с молба да бъде разрешено провеждането на концертите на Ара Маликян у нас при спазване на капацитет от 30 % и всички мерки. За съжаление, без резултат.

Беше получен отговор от министъра на културата Боил Банов, в което се казва, че разпорежданията на здравния министър трябва да се спазват и нарушителите подлежат на санкции.

Закупените билети за концертите на Ара Маликян важат за новите дати без презаверка, в съответствие с обявените в интернет страницата на организатора Правила и условия.

Скоро ще бъде съобщена конкретна информация за разпределението на билетите по дни и часове за съответните зали.

 

Дружеството на пловдивските художници за 11-ти път завладя ценителите на изкуството с магията на женското очарование в цвят и форма. В навечерието на празника на жената и майката – 8-ми март, миналата вечер в пространството на галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет бе открита изложбата „Дами канят“.

 

В нея тази година със свои творби се представят 20 дами и 10 господа, членове на ДПХ, вдъхновени да покажат своята творческа интерпретация по темата за женската сила, мъдрост и красота.

 

Изложбата бе открита от Председателя на ДПХ Снежана Фурнаджиева и заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Музикалният фон на събитието бе осигурен от прекрасните изпълнения на Христина Венчева – солистка в Държавна опера Пловдив.

 

„В навечерието на празника на жената и майката – 8-ми март и в очакване на настъпващата пролет, Ви желая да бъдете здрави, винаги много обичани, ценени и уважавани. През всеки един ден от годината. Денят на майката и на жената не може да бъде просто един ден от календара. Темата за женската сила и красота е нещо, което вълнува всички, както творците, така и нас – публиката. Изложбата е вдъхновяваща и всяко произведение въздейства по свой собствен начин - излъчващо топлина или пък студенина. Точно както жената може да приобщава или дистанцира. При всички случаи е празник на хармонията и великолепието, които само една жена може да притежава“, каза заместник-кметът Пламен Панов на откриването.

 

Председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева благодари на участниците, които се включиха тази година в 11-тото издание на формата, на вярната пловдивска публика. Тя представи накратко авторите и обединяващата концепция, която всяка година провокира мартенския празник на красотата „Дами канят“, представяйки пъстри и разнообразни като тематика и техника творби.

 

Двама от най-разпознаваемите пловдивски художници аранжират творби от различни свои творчески етапи в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32. Петър Кочевски и Севдалина Кочевска са нарекли съвместната си изложба „Без герои“, а откриването ѝ е насрочено за 10 март от 17:00 до 19:00 часа.

 

Петър и Севдалина не са артистичен тандем, напротив – двамата имат ясно различима творческа кариера във времето.

 

Севдалина Кочевска от години е сред системните участници в изявите на „Изкуство днес“ („Седмица на съвременното изкуство“, „Арт позитив“). Петър Кочевски се включва само понякога в арт провокациите на съвременното изкуство, повече остава при живописта и нейния „език“.

 

Както отбелязват двамата художници: „Творбите ни са много различни, изразните средства - също.“ Севдалина определя повечето от работите си

 

„като концептуални и обвързани със социални или политически проблеми, а

 

Петър е на другия полюс – работите му са изпълнени с емоция и са много експресивни. В тази изложба не се противопоставяме като автори, няма победител, няма герои. А относно героите: аз харесвам герои, Петър – не.“

 

Една дегероизирана изложба ви очаква от 10 до 30 март.

 

 

 

Страница 1 от 1845

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…