Капана.БГ

Капана.БГ

 

Отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и Държавен куклен театър Пловдив канят малчуганите от район „Северен“ на 8 август , събота, в 11 часа на детското представление „Чук и Пук“ в парк „Рибница“. На следващия ден – 9 август, неделя, децата от район Източен могат да гледат „Житената питка“ в парк „Каменица“. Началото е в 11 часа, а входът е свободен и при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

 В „Чук и Пук“  по Турбьорн Егнер, с режисьор Стоян Ангелов, участват актьорите Наталия Василева и Михаела Андонова. Това е един весел образователен спектакъл, който ще помогне на децата да открият разни важни тайни за зъбките с продължителност  40 мин. и препоръчителна възраст - 3 години.

 

„Житената питка“ е създадена по българска народна приказка. Участват Соня Ботева и Панайот Добрев. Ще видите историята точно такава, каквато сте чували, чели или разказвали. А ако не знаете какво са „нощви“, за какво служи „маята“, от къде идва брашното… изобщо как се меси вкусна питка, ще научите от спектакъла. Познатата приказка, разказана от двама странстващи хлебари. Техните чували, бъркалки, черпаци, кани и гевгири се превръщат в героите от приказката. Продължителността е 40 минути, а препоръчителна възраст: + 4 години.

 

Запишете си тези дати и зарадвайте малчуганите с приказни истории и герои на една ръка разстояние - във вашия любим парк или на откритата сцена в двора на Кукления театър!

 

08.08 – събота
„Любопитното слонче” - 10.30 ч. и 11.45 ч. в Куклен театър Пловдив
„Чук и Пук” в парк Рибница, Район Северен – 11.00 ч.

09.08 – неделя
„Чук и Пук” - 10.30 ч. и 11.45 ч. в Куклен театър Пловдив
„Житената питка” в Парк Каменица, Район Източен – 11.00 ч.

13.08 - четвъртък
ХаХаХа Импро Театър - 20,30 ч. в Куклен театър Пловдив

15.08 – събота
„Мързеливата пчеличка” - 10.30 ч. и 11.45 ч. Куклен театър Пловдив

16.08 – неделя
„Приказка за цар Салтан” - 10.30 ч., 11.45 ч.

 

 

На 20 август 2020 г., от 20:30 ч. в Лятно кино „Орфей" за първи път в Пловдив ще бъде представена премиерата на „Пълнолудие отложен живот“ - моноспектакъл на Кръстю Лафазанов, по сценарий и постановка на Елена Начева. Заглавието отбелязва 30 години от създаването на Лафамилен Театър „ЕЛА“.

 

Кръстю Лафазанов се нарича КОМИКадзе, което взривява идиотските ни страхове, а спектакълът - спасение от ковИдиотилия се делник. Авторите го описват като „Смехотерапия за всеки с всички включени екстри или как да разсмеем сфинкс“, и обещават, че „ билетите са вашите смехополици за пуснати за наша сметка застраховки „гражданска безотговорност при предозиране на смеха“ и „групова рискова срещу задавяне от смях“.

 

„Пълнолудие отложен живот“ е лечебен смехосеанс от 90 минути с ДДС (Допълнителната Доза Смях)!

 

Билети за спектакъла се продават на касата на Маскарт в Дом на културата.

 

Четвъртък, 06 Август 2020 12:33

Готова е пълната програма на WRONG FEST 2020

 

Готова е пълната програма за WRONG FEST 2020. Тазгодишното издание на фестивала ще е в Пловдив, а датите са 11 и 12 септември.

В петъчния ден, веднага след отварянето на вратите, феста откриват Jawhinge - софийски аудио проект, базиран в света на съвременната алтернативна електронна музика. След него на сцената ще излязат So Called Crew, които са може би най-добре установената съвременна рап формация.

След тях, в първия ден, ще бъде СТРУГАРЕ, чиито нов албум вероятно ще чуем за пръв път на живо. В по-мрачните часове на деня на сцената ще видим Ic3peak, руското хорър-трап дуо, което преди повече от година в София направи истински фурор.

За край на първата вечер ще изгрее източноевропейската звезда Tommy Cash!

В съботния ден програмата е насочена към по-китарните жанрове. Началото е за Stop The Schizo, а веднага след това на сцената ще се качат местните ТДК.

Repetitor от Сърбия ще са третата група за вечерта, което предвещава истински силно преживяване, заради силния заряд, който групата има и придава на публиката при живо изпълнение.

След тях в програмата са Molchat Doma, чиито песни се превърнаха в химн на цяло едно поколение живеещо в мрака и сивотата на по-големите градове.

Фестивала ще закрият гръцките стоунър-рок герои, които са може би най-популярната в световен мащаб балканска алтернативна група.

Билети-дарения за Wrong Fest, можете да намерите тук: https://bilet.bg/bg/events/wrong-fest-2020/2020


 

Четвъртък, 06 Август 2020 11:55

Търсят се Ромео и Жулиета

 

 

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” обявява кастинг за ролите на Ромео и Жулиета

 

Кандидатите трябва да са на възраст от 14 до 18 години

Таня Грозданова

 


“Ромео и Жулиета”, една от най-обичаните Шекспирови пиеси за всички времена, ще оживее на сцената на Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” на 19 септември в необикновен музикален спектакъл, научи Капан.бг.

 

За подробности се обърнахме към артистичния директор на фестивала, изтъкнатата наша флейтистка Мила Павлова.  

 

„Спектакълът се базира върху най-новия превод на прочутата веронска трагедия, който излезе от печат преди броени дни. Преводът е дело на големия англицист, поет, учен, педагог - проф. Александър Шурбанов, разказа специално за читателите ни тя.

 

Музиката по време на спектакъла ще бъде максимално автентична, подбрани са произведения, датиращи от времето на Шекспир и ще се изпълняват от елитен ансамбъл, повдигна леко завесата на изненадата двигателят на фестивала, който даде старт на културния живот под тепетата след принудителната изолация.

 

Все още не е ясно кои ще са прекрасните млади хора в ролите на вечните влюбени.

 

Търсят се Ромео и Жулиета, анонсира Мила.

 

Кандидатите трябва да са на възраст от 14 до 18 години. Изискването към тях е да напишат няколко думи за себе си (име, възраст, интереси в областта на литературата, други интереси) на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. В отговор ще получат текст и подробности за участие в кастинга.

 

Краен срок за изпращане на заявки за участие в кастинга е 25 август.

 

Международен екип с пловдивско участие се зае с реставрацията на мозайките на Бузлуджа. Започнала е реалната работа по идеята за стабилизиране на монументалните творби в грандиозния комунистически проект на старопланинския връх. В първия етап се прави проучване на деструктивните процеси. Това се прави за пръв път у нас.

В екипа участват общо 14 български и чуждестранни специалисти. Пловдивският екип води топ специалистът по мозайки Елена Кантарева-Дечева, заедно с изкуствоведа Станислав Станев и Райна Дечева-Учкунова. Освен тях има реставратори и специалисти от София, както и чуждестранни от Германия и Гърция.

Огромният монумент на БКП е построен през 1981 година с включен огромен екип творци. Монументалните работи са изключително много, като там има пловдивска връзка - сред творците са имената на Йоан Левиев, Христо Стефанов, Димитър Киров, Иван Кирков и други.

Арката на емблематичния художник Димчо Павлов ще бъде върната в Цар-Симеоновата градина.

За тези намерения на общината научи КАПАНА. За желанието на администрацията да постави отново монументалната творба в парка потвърди и зам.-кметът по културата Пламен Панов на днешната сесия. Той все още се въздържа от създаване на добра новина, тъй като процедурата още не е докарана докрай. В момента се чака санкцията на НИНКН.

Припомняме, че арката на Димчо Павлов изчезна тихомълком от Цар-Симеоновата градина по време на реконструкцията на парка с европейски средства през 2015г. Тя бе премахната, тъй като попадаше в трасето на възстановената павирана алея между фонтана на Деметра и Виенския павилион. В миналия мандат на няколко пъти се опитвахме да намерим отговор на въпроса: Каква е съдбата на арката на Димчо Павлов, изнесена от Цар-Симеоновата градина? Разбрахме, че творбата на покойния маестро е прибрана „за съхранение“ и чака по-добри дни. Които явно ще настъпят.

Сега най-вероятно арката ще бъде върната в някоя от тревните площи в парка, тъй като по начало замисълът й е да бъде поставена в зелено пространство.

 


Зад дувара на къщата на д-р Михаил Владо , в големия двор на резиденция „Тракийски стан”, три колоритни дами (Виделина Гандева, Снежана Павлова и Денислава Станева), в ролята на представителки на етносите на Пловдив, сладко и весело ще си хортуват.

 

Разказът „Приятелки” на Чудомир е в основата на тяхната раздумка. Неподправен смях, автентичен пловдивски говор и български песни са част от веселбата. Елате и чуйте какво се случва зад високите стени на Стария град на 08.08.2020 от 20:00 часа, резиденция „Тракийски стан“.

 

Музикални изпълнения: Денислава Станева -пловдивското сопрано. Превод на либрето на английски език: Снежана Павлова. Акомпанимент на пиано Ралица Ботева. Озвучаване: Хачик Язъджиян. Сценарий и режисура: Виделина Гандева.

 

Било ли е така или не е било, чини ни се като да е било...

 

Входът е свободен!

 

Представлението не е дълго и мъчително, търпи се да постоите и прави.

 

Събитието е финансирано от Община Пловдив по Наредба за инициативи в сферата на културата, част от Културния календар на града за 2020 по Компонент 3 –„ Гражданска активност“.

 

Страница 1 от 1733

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…