Капана.БГ

Капана.БГ

Какво по-подходящо място за един интелектуален, образователен и изключително забавен куиз за Пловдив, от най- емблематичното място за града - Капана - кварталът на творческите индустрии? Plovdiv Quiz Night /Викторина за Пловдив/ очаква желаещите да се включат в едно запомнящо се забавление с приятели на 4 август, вторник, от 20.00 часа пред Whisky bar Sandak \ СандъкЪ на ул. „Абаджийска“.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от програмата „Лято в Капана“, с организатор „Библиотеката за идеи и събития“.

Ето как ще премине състезанието:

1 кръг- 10 въпроса – 5 от типа Вярно или Грешно и 5 от типа А, Б, В, Г – 30 секунди време за мислене и отговор и по 1 точка за верен отговор;

2 кръг- 10 снимки – 45 секунди време за мислене и отговор и по 1 точка за верен отговор;

3 кръг- 10 отворени въпроса – 30 секунди време за мислене и отговор и по 1 точка за верен отговор;

4 кръг- 10 снимки- 45 секунди време за мислене и отговор и по 1 точка за верен отговор;

5 кръг 3 въпроса с повишена трудност – 2 минути време за мислене и отговор и по 3 точки за верен отговор.

Oтборите ще са по 4 човека и предварителни резервации нe се приемат. Първите 10 отбора дошли на място ще имат възможност да играят.

Няма такса участие. Входът е свободен.

Печелившите от 1-во до 3-то място ще получат грамоти „НАЙ ДОБЪР отбор, познаващ Пловдив“.

Организатор на куиза е "Фантазия без граници" - фирма, създадена от Георги Влайков, Васил Спасов и Стефан Лозанов, специализирана в организирането и провеждането на различни видове обучения и атракции. Фирмата бе сред първите в България, която въведе викторините (Куиз найт), като вид събитие и начин на забавление, а понастоящем е вече лидер.

"Куиз найт" е интелектуално забавление, което предлага разноoбразяване както на приятелските вечери, така и на фирмени събития, ученически състезания и др. Представлява социална игра с въпроси от различни области, в която участват формирани от гостите отбори, състезаващи се чрез своите познания за спечелването на първенство. "Куиз найт" се провежда в няколко кръга с различен тип задания, а продължителността на една игра е около 2 до 3 часа.

Понеделник, 03 Август 2020 15:35

Капана Фест ще бъде от 20 до 23 август

Пъстър и весел празник ще оживи “Малката Главна” и квартал “Капана” на Пловдив, в четирите дни от 20-ти до 23-ти август, 2020 година. След базара през месец юни, това е второто събитие за тази година и десето от седемгодишния летопис на “Капана фест”. Присъщо за юбилейно издание, вниманието ще бъде насочено към началото на всичко, когато украсените улички, между красивите къщи на старите занаятчии, за първи път посрещнаха новите си гости. И този път фестивалът за градска култура и изкуства ще даде среща на публиката си с най-добрите в направленията - музика, занаяти, изкуство, кино и спорт. Дните на този празник, както винаги, ще бъдат по-специални с живописната улична украса и ще оставят отпечатък върху живота на Пловдив, с разнообразни инициативи за облагородяване на градската среда.

За музиката

Голямата страст на “Капана“ - музиката, отново ще е важна част от фестивалния живот. Главният източник на мелодични преживявания ще бъде сцената “Kapana Stage”, разположена на ул. “Златарска”, на паркинга до Халите, където ще се изявят музиканти от първите сцени на събитието. Тъй като винаги сме много и сме различни, и музиката ще бъде много и различна - “Vinil DJ HUB” ще бъде другото място, където звуците на подбрана жанрова музика ще доставят на меломаните удоволствието да слушат от най-добрия носител - грамофонната плоча. “Новото 20” на десетото събитие “Капана” ще бъде бутиковата сцена на артистичния квартал “WAM concept studio”. Това място ще се преобразява в трибуна за музиканти и други артисти, които да осъществят по-близък и непринуден контакт, с почитателите на изкуството си. И защото музиката е част от живота на квартала, из очарователните му улички ще откриете специалните акустични кътове, където под шапките на познатите шатри, музиканти ще ви радват с живите си изпълнения.

За изкуството

Наслаждавайки се на красивите фасади и украсата, във фестивалната зона, със сигурност вниманието ви ще бъде привлечено от проекта “МИР”, чието начало беше поставено още в първите издания на фестивала от графити майстора Nassimo, а сега ще бъде завършен от колегите му Stern и варненската група “140 идеи”. С таланта си, тези художници ни помагат да ви потопим в мечтата ни за мир и баланс в човешките взаимоотношения, и вярата, че именно те ще направят живота ни по-добър, за да бъде така и за бъдещите поколения. “Къс Земя” е другата среща с изкуството, която сме ви подготвили. Сигурно помните заглавието на изложбата, на младата фотографка Йохана Траянова, от юнския ни базар. Нейната работа силно впечатли гостите ни, което е и причината да я представим отново, за да имат шанс да я видят още ценители на изкуството. Галерия “InDustReal” ще изплува от потайността на своето ежедневие и по време на фестивалните дни ще заблести с красотата на произведенията, на избрани независими творци. Начинанието “Капан за изкуство” ще обогати културната ни програма за дните на фестивала. Големият капан за мишки традиционно приютява изкуството на специален автор и отново ще бъде разположен така, че да можете да се запознаете с произведенията на твореца, който за сега ще запазим в тайна. За пореден път дърводелската работилница в Капана ще се преобрази, и в четирите дни на “Капана фест” ще представи акварелната живопис на Велина Пенова, в дървени рамки изработени от домакина “Дърводелие”. Несъмнено вниманието ви ще бъде привлечено и от обемната артистична инсталация, вдъхновена от връзката между земята и небето “THE WAMstar”, инициирана от марката за градска мода със специално отношение към дизайна - “What a monstar”. Уличното изкуство ще ни обогати с два тематични проекта - “Носталгия по миналото” е насочен към традициите, и представя историята на улица “Златарска” от преди 60 години, а “Куршум хан” ще обърне вниманието ни към сградата, която е била ключово важна за Капана, но вече е само история.

За базара

За празничното оживление винаги допринася и базарът. Тази част от “Капана фест” отново ще събере над 100 занаятчии от цялата страна, организирани в тематичните зони - Авторски изделия, Натурални храни и напитки, Градска мода, Базар за грамофонни плочи, Дом на Книгата Сашо Костов, Керамика, Бижутерия и Козметика. За втори път тази година ще можете да се насладите на майсторски забъркани вкусотии, изящно изработени украшения, свежи идеи, и класния подбор на познавачите в музиката и литературата. Непосредствената среща с авторите и пъстрият свят, в който ще ви потопят с изделията си, ще ви даде възможност да изберете своят спомен от юбилейното издание на “Капана фест”.

Атмосферата

Занаятчийската история на любимия ни квартал продължава в наши дни. В сгушените му къщички са направили своите ателиета “Авторите от Капана”, които ще можете да видите и събрани на едно място, на ул. “Магура”, която ще превърнат във витрина на своето майсторство и артистичност. “Кино на тъмно в Капана” е другата платформа за изява на нашенски творци. Всяка вечер от 21 до 23 часа ще има по две прожекции на български филми.

“Спорт и здраве за нашето семейство” обединява стремежа ни да създадем условия за активно движение и опознаване на спортния живот. Деца и възрастни ще имат възможността да наблюдават партии шах между най-добрите български шахматисти, а също и да премерят сили с изявени играчи. За по-енергичните ни млади гости сме подготвили 5-метрова стена за катерене, два професионални батута и тенис маса. Защото знаем, че при такова разнообразие от атракции дълго време няма да ви се иска да се отдалечите от веселото настроение на фестивала, сме поканили най-добрите пътуващи готвачи, с техните заведения на колела, от които ще можете да се подкрепите с невероятни вкусотии. Дните на фестивала ще са част от топлото пловдивско лято, а това означава, че жаждата ще е наш спътник по павираните улички. Предвидиливо сме създали възможност да я утолите на баровете, които ще разположим в близост до всяко музикално ядро. Стремежът ни да облагородим градската среда не стихва. “Капана диша” е начинанието, с което вече преобразихме пространството над “Писоарите” на улица “Железарска” и част от улица “Златарска”, и не спираме да търсим възможности за създаването на нови красиви и зелени места в сърцето на града.

Лятото започна, а в самия му разгар ще ви очакваме в сърцето на Пловдив, където под шарените флагчета, заобиколени от усмихнати хора ще създадем красиви спомени от срещата със занаяти, изкуства и приятели.

Големият български художник Васил Стоев навършва 70 години на 7 август. Навръх рождения си ден от той ще открие своята ретроспективна изложба „Коридори на съдбата“, разположена на двете нива в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон”.

Публиката ще има възможност да види и филма „Коридори на съдбата“, чиято официална премиера ще се състои на 27.08.2020 г.

Откриването на 7 август ще се състои от 18 до 20 часа при спазване на противоепидемични мерки срещу коронавируса. Изложбата ще продължи до 30 август.

Мечтата на едно момче се заражда в Щатите преди 10 години, но се сбъдва именно в Града под тепетата, за да разкрие пред всички нас магията на крафт донътите

 

Пухкава, обилно полята с шоколад поничка и кафе – обикновено това е закуска, която свързваме с американската култура и често ни представят по телевизията, но гарантираме, че на родна земя цялото това преживяване добива още по-голяма стойност. За Bluestone донътите чухме преди година, когато ентусиазирано ни предложиха да опитаме една от първите рецепти и опити на собствениците. Още тогава, с омазани в шоколад лица, дружно установихме, че това са едни от най-вкусните лакомства, които сме опитвали напоследък. Постоянно минавахме покрай обекта, който знаехме, че са наели и с надежда следяхме прогреса и очаквахме момента, в който да можем отново да се насладим на пухкавото тесто и неустоимите пълнежи.

Е, буквално година по-късно, от миналата седмица вече всички пловдивчани и гости на града имат възможност да се потопят в рая на поничките и да подберат предпочитания си вкус. Новото местенце се намира на емблематичната улица Отец Паисий и още с влизането си личи с колко внимание и любов е направено. Локацията и разпределението бързо допада на собствениците, но първоначалният пъстър интериор не е кореспондирал според тях с концепцията им. Затова постепенно, ден след ден, и до голяма степен сами с двете си ръце, те успяват да разкрият натуралните елементи на мястото и да пресъздадат идеята си за цялостна симбиоза с атмосферата на една от най-популярните улици под тепетата.

Прочетете още във виртуалния гид LOST IN PLOVDIV.

 

 

 

Излезе „Война“ на Яна Язова

 

Малко са книгите в българската литературна история, които биват обречени на забвение в продължение на повече от половин век. Една от тях е романът на Яна Язова „Война“. Той е част от дилогията „Соленият залив“ и използва като исторически фон превратните събития от края на Третото българско царство.

 

Днес „Война“ излиза от забравата в издание на сдружение „Българска история“.

 

Съдбата не е благосклонна към Люба Тодорова Ганчева, известна с творческия псевдоним Яна Язова, тъй като повечето нейни произведения стават популярни сред читателите едва след смъртта ѝ през 1974 г. „Война“ не е изключение.

 

Произведението за първи път вижда бял свят чрез откъси в списание „Летописи“ в средата на 90-те години, а настоящото издание като отделна книга е първо след почти две десетилетия.

 

Сюжетът се развива сред драматични за съвременната българска история събития – Втората световна война, смъртта на цар Борис ІІІ, бомбардировките над София, нахлуването на Червената армия в България, преврата от 9 септември 1944 г. и т.нар. Народен съд.

 

Според литературната критика именно „Война“ е единственото произведение в рамките на половин век, в което истината за установяването на власт на Отечествения фронт се представя без идеологически фалшификации и манипулации. Поради това, след завършването си през 1946 година, ръкописът дълго време остава неизвестен за читатели и изследователи.

 

В романа „Война“ ходът на историята противопоставя един на друг двама стари приятели. Успоредно с личната, бурно се развива и обществената история, като в един момент двете стават едно. От този момент разказът потича драматично и стряскащо, а благодарение на блестящия писателски талант на Яна Язова, читателят съпреживява ужаса и неизбежността на събитията, уточняват още от издателството.

 

Книгата ще бъде на пазара в края на тази седмица, а по-нетърпеливите вече могат да я поръчат онлайн.

 

 

Събитието е поредното от програмата на „Лято в Капана“ на ул. „Абаджийска“

В сряда вечерта,  на 5 август от 20:00ч. е следващият концерт на живо от серията изяви на талантите от популярната музикална школа Арт Войс Център, с ръководител и музикален педагог Руми Иванова. Събитието е част от програмата „Лято в Капана“ на ул. „ Абаджийска“, организатор е „Библиотеката за идеи и събития“.

 

На познатото вече място, пред уиски бар СандъкЪ в Капана - кварталът на творческите индустрии, ще имате възможност да се насладите на музикални изпълнения в популярни стилове на талантливите възпитаници на школата, които със сигурност ще направят вечерта ви по- приятна.

 

Концертът се осъществява с финансовата подкрепата на Община Пловдив. Входът е свободен.

 

Само преди 3 дни, ръководителят на Арт Войс Център Руми Иванова получи поредната си награда. Тя бе удостоена със статуетка и грамота „Най-добър вокален педагог“ на провелия се в Димитровград 20-ти  юбилеен Национален конкурс за детска забавна песен на фолклорна основа "Златен извор".

 

Руми Иванова сподели в неин стил, скромно и с обич към възпитаниците си, за които тя е и ментор и приятел, че това в голяма степен е резултат от прекрасното представяне на  тримата участника от Арт Войс Център.

 

„Благодаря на Вики Илиева- новото "Димитровградско откритие" - заслужено признание за огромния ѝ талант, на Василена Маслева - прекрасна и нежна, на Гошко Ангелов- талантливо пеещо момче! Благодаря ви деца и неуморни родители!“, написа в социалните мрежи Руми Иванова.

 

Безплатни прожекции ще радват най-малките през месец август в „LUCKY – Дом на киното“. Децата ще могат да видят най-гледаните филми от последните издания на Детския кинофестивал, който стартира в последния ден на юли и ще продължи до 20-ти август.

 

В програмата са включени специално селектирани анимационни 3D и 2D детски филми, дублирани на български език - „Пчеличката Мая“, „Приключенията на Сами“, „Ратчет и Кланк“, „Кумба“, „Епоха на животните“, вечните класики - „Пинокио“ и „Котаракът в чизми“, това са само част от заглавията, които ще предложи програмата на най-малките зрители. Премиера в рамките на фестивала ще има игралният френски филм „Ваканциите на Никола“ по книгата на Рьоне Госини и Семпе, който ще зареди децата с много лятно настроение.

 

Прожекциите ще се провеждат от 16:15 часа в делнични дни и от 11:00 часа през уикендите в Зала 3 на „LUCKY – Дом на киното“ при 50 % от капацитета на салона и при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

Детски филмов фестивал е част от Културния календар на града и дава възможност на най-малките да се срещнат за първи път с магията на седмото изкуство. Той се организира от фирма „Пловдив Ивент“, с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

 

 

Ето и програмата на фестивала:

 

3.08. /понеделник/ - 16:15 часа - ПЧЕЛИЧКАТА МАЯ

 

4.08. /вторник/ - 16:15 часа - МАЛКАТА ГОЛЯМА ПАНДА

 

5.08. /сряда/ - 16:15 часа - ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА САМИ

 

6.08. /четвъртък/ - 16:15 часа - ПИНОКИО

 

7.08. /петък/ - 16:15 часа - TOP CAT - НАЧАЛОТО НА МАФИЯТА

 

8.08. /събота/ - 11:00 часа - КУМБА

 

9.08. /неделя/ - 11:00 часа - ГНЕЗДОТО НА ДРАКОНА

 

10.08. /понеделник/ - 16:15 часа - СВОБОДНИ ПТИЦИ

 

11.08. /вторник/ - 16:15 часа - РАТЧЕТ И КЛАНК

 

12.08. /сряда/ - 16:15 часа - МАЙМУНДЖИЛЪЦИ

 

13.08. /четвъртък/ - 16:15 часа - ВАКАНЦИИТЕ НА МАЛКИЯ НИКОЛА

 

14.08. /петък/ - 16:15 часа - КРАДЦИ НА ЯДКИ

 

15.08. /събота/ - 11:00 часа - ОМАГЬОСАНАТА КЪЩА

 

16.08. /неделя/ - 11:00 часа - ЗАМБЕЗИЯ

 

17.08. /понеделник/ - 16:15 часа - ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА САМИ 2

 

18.08. /вторник/ - 16:15 часа - НОРМ - ПОЛЯРНИЯТ МЕЧОК

 

19:08. /сряда/ - 16:15 - ЕМИЛИ ЖОЛИ

 

20.08. /четвъртък/ - 16:15 - ЕМИЛ ОТ ЛЬОНЕБЕРЯ

 

Страница 1 от 1731

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…