Капана.БГ

Капана.БГ

Изкачване до връх Ботев по една от най-екстремните пътеки

Снимки:  Илиян Вачуров

Летните уикенди остават все по-малко на брой, а ако смятате, че идеите ни за екопътеки са прекалено лесни за планинари, маршрутът до връх Ботев е точно за вас. Изкачването по Тарзановата пътека не е от най-лесните преходи и въпреки че може да бъде направено за ден, съветваме да си отделите събота и неделя, ако нямате достатъчно опит и отлична физическа подготовка.

Началният пункт за изкачване е местността Паниците, която се намира на 6 км от град Калофер, в подножието на планината. Дотам може спокойно да стигнете с автомобила си и да го оставите, защото нагоре ви чака пешеходен преход. В началото има един доста стръмен склон, но след това се върви по сравнително равен участък, така че първата част може да бъде приета по-скоро като приятна разходка в планината, сред мириса на гората и невероятната гледка на Балкана в цялата му прелест. На някои места има пейки за отдих и две чешми, от които да си налеете вода, така че с изключение на 30 минутно горско изкачване до хижата, няма тежко качване.

В хижа Рай е и мястото, на което ви съветваме да преспите, за да съберете сили за атакуване на върха. Тя е построена над ждрелото Джендема и разположена на поляна под водопада Райското пръскало. Той е най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров. Събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска, и е с  височина 124,5 метра.  Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене.

От хижата започва и следващият етап на катерене към върха. Тук е важно да се отбележи, че от нея към Ботев няма нито едно равно място – всичко е изкачване нагоре и то стръмно. Имайте го предвид, защото ще са ви нужни стабилни обувки и много ентусиазъм. Скоро след това ще стигнете до Тарзановата пътека, която ще познаете по това, че е почти отвесна, доста камениста и тясна. Носи името на метеоролога Тодор Божков с прякор Тарзана, който пръв я трасира през 40-те години на миналия век и по ирония на съдбата по-късно намира на нея смъртта си. Преди десетина години по най-опасните участъци е поставено стоманено въже, което помага за по-безопасното придвижване. След края ѝ пътят продължава нагоре пак стръмно, но вече не толкова опасен. Върхът оттук може да изглежда близо, но реално си има още около час до него. Панорамите, които се разкриват обаче, са умопомрачителни отвсякъде.

Стигането до върха е като истинска награда след изпитанието по изкачването по един от най-екстремните маршрути. Макар и да не е най-високият в България, стигането до Ботев по Тарзановата пътека си е истинско изпитание за всички любители на планинските преходи. Там може да си вземете печат в книжката за 100-те национални туристически обекта и след кратка почивка да поемете обратно надолу. Бъдете сигурни, че сте взели и дебели дрехи, защото горе времето е доста променливо, духа често силен вятър и може да се обърне от слънце в дъжд буквално за минути. В случай че не искате да се връщате по същия маршрут, поемете по зимната маркировка връх Ботев – заслон Маринка – заслон Михайлов – бивш заслон Бункера – кошарите – Паниците, която е по-лека, но не толкова живописна.

А ако все пак връх Ботев ви се струва твърде голямо предизвикателство, поемете по екопътека Бялата река, която също ще ви потопи сред зеленината на Балкана, но без толкова физически усилия.

Източник: Lostinplovdiv.com

#ЗАЕДНОнаТротоАрта показва „Бъдещия Пловдив“ през очите на 10 артисти

Два отбора от по 5 участници ще рисуват на 23 август в продължение на пет часа на открито пред галерия Едно в Капана. Проектът #ЗАЕДНОнаТротоАрта акцентира върху работата в екип и приятелството и е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Под ръководството на пловдивските художници Стиляна Георгиева и Тодор Панайотов, отборите ще създадат творби на тема „Бъдещият Пловдив“. Всеки участник притежава афинитет към рисуването, има студенти по архитектура, както и следващи в Художествената академия.

Младите творци, които са на възраст от 18 до 24 години, ще се редуват в часовете от 17 до 22, за да нарисуват съвместната си творба.  Всеки ще рисува по 20 минути, като след това ще бъде заменен от друг съотборник от „дружината“. За да изградят общата визия на платно с размери 100/100, те ще имат възможност предварително да обсъдят цялостната си идея за творбата. Готовите платна ще могат да бъдат видени до края на октомври в галерия „Едно“.

Освен, че могат да наблюдават събитието през цялото време, жителите и гостите на Пловдив ще имат възможност да облекат парченце изкуство с уникалните, ръчно нарисувани специално за събитието тениски.

Положителните емоции ще продължат и в периода на „Нощ Пловдив“ (13-15.09.2019 г.), когато  участник в пленера #ЗАЕДНОнаТротоАрта, ще има шанса да спечели сърцата на любителите на изкуството, като покаже най-добрите си творби отново в галерия „Едно“.

Изложбата “Белите камъчета” на Стела Стефанова ще бъде открита на 22 август в 18 часа в галерия Plovedivна ул. "Павел Куртевич" №3 в Капана. Живописните творби ще могат да бъдат видени до 3 септември.

Стела Стефанова живее и работи в Пловдив. От 2018 г. е член на ДПХ. Това е трета самостоятелна изложба. Авторката експериментира в съчетанието на различни материали и техники,търсейки символиката, която те кара да се замислиш... и усмихнеш. За идеята, която я вдъхновява ,разказва накратко:

“И Човекът заживя със сърце в гърдите и ум в главата. А те бяха свързани и нишката между тях беше светла и искряща и никога досега не се беше късала. Когато сърцето чувстваше, умът казваше “Помисли!”, а когато умът мислише сърцето казваше “Почувствай!”. Така стихиите, които вилнееха в Човека бяха балансирани. И той беше добър,обичаше и го обичаха, вървеше по пътя си и съзидаване, твореше и се развиваше. Но това не стигаше. Човекът искаше да опита от силата на стихиите бушуващи в него, искаше да познае и вярваше, че чрез тях ще стане по-велик. Скъса нишката между сърцето и ума си, разпиля добродетелите си, които той наричаше бели камъчета и така ревностно пазеше в пазвата си. Разпиляха се те по света, а той вървеше търсеше нещо и не знаеше какво е то.”

Неделя, 18 Август 2019 19:32

Възродиха Балабан кафе

Емблематичното място в Стария град заживя отново

Емблематичното заведение “Балабан кафе” в Стария Пловдив отново посреща посетители. Създадено преди 30 години от Кирил Балабанов, кафето добива популярност с интересните и многообразни коктейли, които предлага. Както и с уютния си интериор, връщащ назад в годините ,благодарение на черно-белите фотоси от някогашен Филипопол.

Щафетата днес е поета от Весела Гали. Тя също е свързана с “Балабан кафе” от години. Самата тя е работила тук, но след години прекарани в Швейцария решава да се върне в родния Пловдив и да възроди емблематичното кафе в Стария Пловдив. Любимо място за прекарване на летните вечери на журналисти, интелектуалци ,гости на Пловдив от целия свят. Старият град заслужава едно уютно и артистично кафене ,споделя Весела.Тя запазва типичния интериор на кафенето,което се намира в стара пловдивска къща. Сега в менюто на Балабан кафе, освен традиционните питиета, могат да се намерят и авторски коктейли, поднесени със специални комплименти в швейцарски стил. Целта на Весела е, у гостите да остане усещането за едно лежерно прекарано време, далеч от градската суета. Кафето предлага и места навън,на самия калдъръм ,сред невероятната обстановка на Възрожденските къщи.

Старият Пловдив е място с душа, събирателен образ на търсещите бохемски усещания, казва Весела. Защото тук времето тече различно,защото летните вечери тук се преживяват различно,защото си в миналото,а същевременно си само на няколко крачки от модерния град. Така че ако искате за няколко часа да забавите темпото- свийте от Главната,пресечете археологическия подлез с римските камъни,вдишайте аромата от пресните билки на Понеделник пазара и изпийте един коктейл в “Балабана” (както го наричат с любов редовните му клиенти).Тогава и ще разберете , че безвремието съществува…

Събота, 17 Август 2019 17:12

Късо кино на открито

Кино клуб Пловид ни кани от 17 до 19 август (събота, неделя, понеделник) на открита сцена Ядрото в Капана, Пловдив за няколко безплатни прожекции на късометражни филми. Програмата ще бъде с продължителност около час и половина, от 21:00 до 22:30, и ще включва, както самите прожекции, така и среща с някои от авторите.

Организаторите се надяват на искрена, интерактивна дискусия за правенето на късо кино:

  Как да разпознаем добрата идея?
  Как да намерим средства за реализация?
  Как да навием известни актьори?
  Каква е съдбата на филма после?
  Какъв е пътят от къс до голям филм?

В програмата са селектирани някои от най-интересните заглавия от последните години. Филмите са по-скоро завършени кратки истории - с начало, среда и край - отколкото типичните експериментални късометражки. В повечето личи стремежът на режисьора към бъдещ пълнометражен проект.

* * *
Започваме в събота (17.08) с филма "Сладки" (9м.) на Деян Цвятков - Дино, както и двата " Майка ми Calling" (25м.) и "Батмобил" (15м.) на Деян Барарев. Специални гости ще бъдат режисьорите на филмите!

Деян Барарев нашумя с "провокативния" си филм "Ботев е идиот", който освен че му донесе номинация за наградата "Стоян Камбарев", ни най-малко няма за цел да обиди великия революционер. Трябват ти 5 минути в присъствието на Деян, за да разбереш, че той е по-скоро симпатяга, отколкото провокатор. Той е от онази рядка порода, която прави кино с повече кеф, отколкото мъка. Освен това в момента търси персонал за магазина си за нестандартни подаръци - така че може да имате и друга тема на разговор след прожекциите.

Деян Цвятков - Дино е човек с много таланти. Актьор, сценарист, режисьор и музикант. Kлавир и вокали на "Тhe Gentlemen" - ако сте ги слушали на живо, разбирате за какво става въпрос; ако не сте - горещо го препоръчваме, особено на дамите. Как съчетава кино, театър, изложби (Място 167), музика и кое би правил по-различно, ще ни разкаже сам в напълно отворен разговор. Освен това, ако заслужим, може да ни даде да надникнем в следващия му проект, който завършва буквално в момента.

* * *
В неделя (18.08) ви очакват още три чудесни филма!

Започваме със СТЕРЕОЛЮБОВ (10 мин) на режисьора Мартин Илиев с гласа на любимия Китодар Тодоров. В него млада двойка отдавна е загубила искрата на привличане и връзката им е потънала в рутина. Неспособни да се справят сами, те търсят последна надежда в запис, който трябва отново да запали любовта между тях.

Вторият филм на Мартин Илиев, който ще видим тази неделя, ще бъде МОЖЕ БИ УТРЕ (25 мин.). Ето какво казва главният герой в него:
"Аз съм Сам, в смисъл, че така се казвам. Не съм излизал от 2 години, 232 дни и 18 часа..."

Последният филм в неделя ще бъде НЕПОЗНАТИ (34 мин.) на Камелия Петрова. В него вама непознати в автобус решават да не се влюбят.

Авторите определят филма като много пловдивско-тракийски. Главната актриса е Евгения Ангелова - от Пловдив, актьорът Стефан Вълдобрев е от Стара Загора,
режисьорката Камелия Петрова от Пловдив, операторът Кирил Проданов пак от Пловдив, в поддържащата женска роля е Цвета Дойчева отново от Пловдив, копродуцент е Ангел Иванов - от Асеновград, а продуцент е Георги Иванов - пловдивски зет.

* * *
Понеделник вечер (19.08) е последна за Късо кино на открито. В нея ще видим комедията МИШО И ВИКТОРИЯ ЗАВИНАГИ (25 мин.) с
участието на любимите Краси Ранков, Влади Въргала, Стефан Денолюбов. Режисьор е Елена Тончева, а оператор Марин Маринов.

Филмът разказва за сватбения ден на Мишо и Виктория, в който техните родители са се постарали да вдигнат прекрасно тържество. Настроението е приповдигнато, гостите са колоритни и по всичко личи, че събитието ще мине чудесно. Докато не започват да се появяват проблеми, които заплашват да превърнат празника в кошмар...

Вторият филм на Елена Тончева ще бъде КАПИЯ (20 мин.) с участието на Иван Бърнев, Полина Недкова и Илка Зафирова ще видите в последната вечер на Късо кино на открито този понеделник.

За да отмъсти на твърде строгия си нов учител Стоичков, Лили краде ключовете му и нахлува в дома му, за да му прави номера. Не е подготвена обаче за присъствието на неговата сляпа и сприхава майка. Заловена от нея, тя лъже, че е сгодена за г-н Стоичков.

* * *

Всички филми (без един от последните) ще бъдат с английски субтитри за чуждестранните гости на Пловдив, но не идвайте със закъснение, защото местата са ограничени.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив - Plovdiv Municipality, дирекция "Култура и културно наследство".

ВХОД СВОБОДЕН!

Как да се придвижим от летище София до Европейската столица на културата 2019 и обратно при ранен или късен полет

В една от предишните си статии подробно ви запознахме с начините за пътуване от летище София до Пловдив. В столицата кацат по-голямата част от пристигащите в Града под тепетата, основно поради многобройните връзки на летището с редица градове. Все още на аерогара Пловдив единствените редовни линии са Лондон (Станстед) и Тел Авив.

Част от полетите, обаче, са на нискотарифни авиокомпании с доста неудобно часово разписание. Последният автобус за Пловдив е в 20:30 часа, а влак – в 22:55 часа. Първите обикновено са след 06 часа, а за най-ранните излитания това е времето, в което вече трябва да сте на чекин-а. Пристигането или отпътуването към аеропорта в тези случаи често създава трудности на туристите за намирането на варианти за придвижване.

Първият е взимането на кола под наем, в случай че сте шофьор и не се притеснявате да шофирате на непознати места. Пътят от София до Пловдив е само магистрала и разстоянието е около 120 км. На летище София офиси имат редица известни международни компании, откъдето може да наемете избран автомобил. Работното им време е от 06:00 до 24:00 часа и се намират веднага след преминаване на паспортен и митнически контрол. В случай че решите да пътувате с кола и след това отново да се върнете по този начин обратно, имайте предвид, че паркирането в централната градска част на Пловдив е свързано с допълнителни такси. По-отдалечените хотели разполагат с паркинги, но тези в суперцентър не могат да ви гарантират място, на което да оставите превозното си средство.

Следващ вариант е да си наемете такси. Ако идвате за пръв път, услугата може да заявите в офисите на таксиметровата компания, която обслужва летището. Те се намират в салон „Пристигащи” и на двата терминала. Таксиметрови коли може да намерите и отвън на стоянката, до която ще ви отведе жълтата линия върху подовата настилка. Препоръчваме да не се използва таксиметров превоз, предложен извън офиса на таксиметровата компания или пред терминала заради вероятността от злоупотреби. Обикновено цената за курс до Пловдив е около 120-130 лв, но понякога може да е въпрос на договаряне. При връщане на летището отново ще трябва да наемете такси от Пловдив. Повече за компаниите в Града под тепетата сме писали подробно в тази статия.

Последната опция е да си запазите предварително трансфер, като представител на компанията ще ви очаква в салона за пристигащи. True drivers е таксиметрова компания създадена през 2012. година в град Пловдив. Компанията извършва само и изключително междуградски таксиметрови услуги (минимален пробег – 30км). Всички шофьори имат дългогодишен опит зад волана и говорят английски език. Може да заявявате различен клас автомобили, както и за по-голям брой пътници. При тях може да запазите и допълнителни екстри като детско столче и седалка. Обикновените таксиметрови коли не са оборудвани с такива. Този тип фирми предлагат трансфери и до най-различни кътчета на България, в случай че искате да разгледате не само големите градове, а да отделите време за забележителности като Рилските езера или посещение на морските градове.

За всички други случаи, когато полетите са в удобни часове, не се колебайте да използвате автобусен или дори железопътен транспорт. Връзките между столицата и втория по големина град са чести и има достатъчно на брой превозни средства.

Източник: Lost in Plovdiv
Тази седмица ще слушаме джаз, ще гледаме кино на открито и ще танцуваме суинг

 

Снимка: Петя Банкова, стажант в Lost in Plovdiv

 

16 август

 

DJ Iliyan & Graciella at BALLY CLUB

 

Петък вечер в клуб „Бали“ е отредена на най-добрите хитове от House музиката. Зад пулта ще застанат DJ ILIYAN & GRACIELLA! Очаква ви позитивна и динамична музикална селекция и танци до сутринта.

 

Клуб „Бали“
22 часа

 

Last Minute Quintet @Контрабас

 

Този джаз петък бар „Контрабас“ ще приюти в малкия си двор един голям Last Minute Quintet. Петима пловдивски музиканти ще свирят аранжименти на класически джаз стандарти в знойната и гореща староградска вечер.

Иван Мелин - тромбон
Преслав Пеев - саксофон
Иван Гърбачев - пиано
Георги Узунов - бас
Начо Господинов – барабани

 

Контрабас
21 часа

 

Kosta Tonev - This Land Is Your Land

 

Галерия за съвременно изкуство Cu29 ви кани на откриването на "This Land Is Your Land" - първа самостоятелна изложба на Коста Тонев в родния му град Пловдив.

Вдъхновен от песента “This Land Is Your Land”, написана от Уди Гътри през 1940 г., Коста Тонев разглежда различни политически идеологии в отношението им към собствеността чрез инсталация, рисунка и видео. Днес някои считат песента за алтернативния химн на САЩ – символ на американския патриотизъм, за други тя е марксистка критика на частната собственост. Тези две противоречиви интерпретации произхождат от спорната употреба на думата „земя“, обозначаваща както „държава“, така и „имот“.

В България, подобно на други източноевропейски страни, преходът към пазарна икономика, беше задвижен от масова приватизация. Тридесет години след началото на промените Коста Тонев обръща поглед към руините, свидетелстващи за този период. Той прави съпоставка с възникването на ранния капитализъм, характеризиращо се с първоначално натрупване, като извежда в настоящето знакови места за годините на приватизацията. Върху поле, което днес наподобява археологическа площадка, той реконструира терена на отминали пазарни взаимоотношения, за да повдигне въпроса: Чия земя е това?

Алин Ленцхофер

 

Cu29
19 часа

 

Swinging "By The Pool" Tales

 

Лятото в града има своите малки удоволствия, като например откраднатите прохладни моменти край басейна. Това суинг парти на Lindy Hop Plovdiv ще донесе танцувална разхлада в летните ни дни. Донесете надуваемите си поясчета, плувките, шнорхелите и каквото Ви дойде на ум. Ще има специален конкурс с награда за най-подходящо облечения!

 

Gingertale
21:30 часа
Вход: 5 лв.

 

17 август

 

Късо кино на открито

 

Този уикенд на откритата  сцена на Ядрото ще се проведат няколко безплатни прожекции на късометражни филми. Програмата ще бъде с продължителност около час и половина и ще включва както самите прожекции, така и среща с някои от авторите.

 

В програмата са селектирани някои от най-интересните заглавия от последните години. Филмите са по-скоро завършени кратки истории - с начало, среда и край - отколкото типичните експериментални късометражки. В повечето личи стремежът на режисьора към бъдещ пълнометражен проект.

 

Ядрото
17 – 19 август
21 часа

 

Atanas Popov at BALLY CLUB

 

В събота настроението ще бъде приповдигнато, защото младият и талантлив диджей Атанас Попов ще ни представи своя позитивен и динамичен диджей сет, в който ще чуете ритмичен Groovy Tech, достигащ до Underground и Tech House звучене.

 

Клуб „Бали“
22 часа

 

18 август

 

Неделна видеотека #4: Ченгето от Бевърли Хилс

 

Тази неделя ще си припомним, че Еди Мърфи беше най-забавният мъж през 80-те години на 20-ти век като изгледаме брилянтната екшън комедия „Ченгето от Бевърли Хилс“! Знаете си - преводът е със съмнително качество и със сигурност липсва "режисьорнадублажа".

 

Клуб „Фарго“
21:30 часа
Вход свободен

 

21 август

 

Opera Open - Риголето

 

Една от най-любимите на публиката опери от Верди се завръща на Античния театър след дълго отсъствие с премиера на постановката на Софийската опера и балет под режисурата на Пламен Карталов!

Диригент - Винициус Ката /БРАЗИЛИЯ
Солисти: Красен Карагьозов, Станислава Момекова, Камен Чанев, Камелия Кадер, Александър Носиков
Участват още: Елена Чавдарова - Иса, Михаил Пулиев, Август Методиев, Борис Кучков, Живко Пейчев, Цветанка Ангелова, Благовеста Костадинова, Николай Бачев
Хор и оркестър на Опера Пловдив

Античен театър
20:30 часа
Билети се продават на касата на Операта, на Каса OPERA OPEN на Главната улица, на касите на Ивентим в Пловдив и в страната, онлайн на eventim.bg

 

22 август

 

Swingin' Thursdays in August

 

Thursdays don't mean a thing if it ain't got that swing!

Gingertale е мястото, където се навъртат местните суинг мафиоти. Всеки четвъртък вечер Капана пулсира под техните танци и даже паветата се размърдват в бурния джаз.

На бара се забърква тайнствена смесена напитка, която може да вдъхнови и най-случайния минувач да опита още едно питие, а защо не и танц!

 

Gingertale
21:30 часа

Източник: Lost in Plovdiv

Страница 1 от 1570

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…