Приключенията на Алековият Бай Ганьо в чужбина, в политиката и издателския бизнес ще забавляват зрителите в комедията „Г-н Балкански” на 24 юни в кино „Орфей. Сценичната версия на Бина Харлампиева за похожденията на националния ни „герой” е може би една от най-добрите, правени досега. В образа на Ганьо Балкански досега царстваха Георги Калоянчев и Николай Урумов, а сега короната поема Герасим Георгиев-Геро. „Г-н Балкански” спечели 2 награди за постижения в комедийния жанр – Златен Кукерикон 2013 за главна мъжка роля на Герасим Георгиев – Геро и Златен Кукерикон 2013 за режисура на Бина Харалампиева.
Смешните скечове започват още от първата миниатюра на спектакъла. Удоволствие е да гледаш как Бай Ганьо и компания (Гочоолу и Дочоолу) заедно със студента Иван Бодков (звездата от „Възвешение” Бойко Кръстанов) пътуват с влак до Виена, как търговецът на розово масло гостува на Иречек, а после и на Бодков в Прага, как се запознава с чехкините - Марженка (Лилия Гелева) и нейната майка (Мариана Миланова). Как започва да издава вестник и прави от Бодков депутат.
В „Г-н Балкански” Геро е наистина в стихията си, а Бойко Кръстанов с кръглите очила, студентска куртка и барета е неузнаваем. Доста път е извървял от Дани в „Стъклен дом” . Вежен Велчовски влиза в образа на вироглавия македонец (Данко Харсъзина), Александър Хаджиангелов напълно съотвества на Дочоолу, както и Светослав Добрев (Гочоолу). Доайенът Стефан Мавродиев играе Иречек.
„Бай Ганьо носи и изразява детската възраст на националните ни недостатъци. Днес той е пораснал и е много по-коварен и неразпознаваем. Затова можем да благодарим на учителите му, по-опитните европейски нации. Но това не ни освобождава от задължението да се вглеждаме критично в себе си.”, споделя  Бина Харалампиевa.
Билети за „Г-н Балкански”  се продават на касата на кино „Орфей”, на касата на Драматичния театър и в Билетницата в Мол Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…