38 177 638 евро е бюджетът ни за Културна столица на Европа, 1,5 от тях идват от ЕС

Брегович потвърди участието си в програмата ни за 2019-та в проекта Академия Столивуд, чакаме и Костурица

Адата става островна държава, а Младежкия хълм- детско царство, до което възрастните ще стигат с визи

15,9 милиона за инфраструктура са предвидени в план сметката, представена вчера пред Министерството на културата

Пловдив от мечтите ни. Така ще изглежда градът ни, ако спечелим надпреварата за Културна столица на Европа. Вчера в Министерството на културата бе внесена финалната апликационна книга Together, която е и основният ни документ в състезанието. А днес тя бе отворена за широката общественост на сайта www.plovdiv2019.eu. С едно кликане на мишката го стори зам.-кметът по културата Стефан Стоянов. Като преди това уточни, че този миг всъщност идва след упорит и тежък 3-годишен труд на изключително много хора, гмурнали се напълно безвъзмездно в каузата. Всъщност Пловдив пръв от всички 4 български града- кандидати за титлата показа апликацията си. Знакът бе ясен- тайни вече няма, картите са на масата, цялата документация е в ръцете на журито, предстои моментът на истината, но ние вярваме в това, което сме направили. А до кулминацията ще се стигне след още две големи събития- гостуването на представители на журито под тепетата и представянето на концепцията ни пред цялата комисия на 4 септември. Ден по-късно, на пети, ще е ясен и победителят в това изключително състезание.  

КАПАНА.БГ  ще се опита да ви представи възможно най-сбито и съдържателно основните акценти от апликацията, с която ще се борим за голямото звание Културна столица. Авторите на документа от фондация Пловдив 2019 са подходили изключително искрено, задълбочено и професионално в цялостното окомплектоване на книгата и заслужават шумни адмирации, по наше скромно мнение. На предварително зададения обем от 145 страници те са успели да направят пълен анализ на обществения и културен живот на града, да се вгледат детайлно в социалното, бизнес, административно настояще на Пловдив. Не крият пред журито гънките и треските, които има, но трябва да бъдат изгладени. С много смели, но реализуеми предложения, са начертани начините, по които можем да се справим с генералните проблеми като например социалното и етническото разделение. В книгата се говори за развитие, при това не само на думи, а с конкретни идеи за дела, за образование, за рязко вдигане качеството на живот.

Документът стартира с отговорите на 37-те въпроса, зададени от комисията, в които се разкриват и  основните цели на града за 2019-та. „Да премахнем „гетата” не като словесна употреба, а като градско явление. „Да се включим в Европа”, с десетки партньорства и инициативи. „Да спрем изтичането на „мозъци”, със създаването на среда за бизнес и развитие на младите и креативни хора, специални образователни панели и прочие. „Да забършем праха”, от забравения град, култура, от оцапаните през годините ценности. „Да начертаем новите хоризонти”, за времето след 2019-та, защото с тази година светът не свършва, както каза артистичният директор на фондация Пловдив 2019 Валери Кьорлински.

Идеите ще бъдат реализирани чрез четирите основни платформи на програмата с общо 12 проектни клъстера, които са изпъстрени с всякакво съдържание- проекти, инициативи, събития, фестивали, рамкови програми, конференции и социални дейности. Четирите са разделени на: Сливане- премахване на границите между социалните, етническите и малцинствените групи; Трансформиране- промяната на града и хората чрез градско развитие и образование; Възраждане- свързване на културата и наследството със съвременния живот; Релакс- популяризиране на устойчив модел за живеене и отдаване дължимото на красотата на културата и природата.    

В апликационната форма детайлно се изброяват връзките, които Пловдив е осъществил с 6-те италиански града, кандидати за паралелна Културна столица на Европа през 2019-та. С всеки от тях вече има изградена солидна комуникация и конкретни идеи за партньорство в рамките на сакралната година. Особено интересни са предложенията за съвместни проекти с Равена, Сиена и Каляри. С първия град е договорен общ проект „ Европейска пропаганда и новият популизъм”, в който градът ни ще участва по уникален начин с бомбоубежищата си. Със Сиена имаме обща идея за широк проект за арт терапия. А с Каляри- за съвместна мултижанрова инициатива върху голямото ни римско наследство, основана на творчеството на Омир.  

Клъстерите около платформата Сливане са Махала, Beauty end the (b)east, РегионалЕ. Платформата Трансформиране е обградена от Градски мечти, Образовай (се), Река на въображението. Край платформата Възраждане гравитират Културата среща хората, Машина на времето, Изкуство за забравеното бъдеще. А край платформата Релаксиране са клъстерите Айляшки град, EUритмика и Раздвижи града.

Част от проектите са меко казано впечатляващи и откъм въображението на хората, работили над концепцията, и от имената на партньорите, с които ще бъдат изпълнени.  Смайваща например е идеята от концепцията Махала- Арт революция в Столипиново. А тя е за създаване на мултифункционален социокултурен център в сърцето на малцинствения квартал за всички общности в града. Той ще бъде изграден изцяло от местното ромско и турско население заедно с берлинското архитектурно студио Raumlaborberlin и арх. Мартин Конвасер. Това ще е място за култура, за срещи и дебати. Там ще е люлката на ромско радио, което ще се роди в партньорство с радио Партин от Амстердам. Ще има още здравен център, пространство за изкуства, изложбена зала, кафе и ресторант с изцяло ромска и турска кухни и табиети.  За изтриването на думата „гето” от мисълта ще работи и проектът Академия Столивуд, която ще се организира с партньорството на Независим театър от Унгария и с опция за привличането към каузата на имена като Емир Костурица и Тони Гатлиф. Участието си в инициативата е потвърдил световноизвестният словашки фотограф от ромски произход Артур Чопка. В клъстера РегионалЕ пък са въвлечени зоните около Пловдив и предимно Родопите. Предвиден е гигантски фестивал на приказките в сърцето на планината с партньори от Белгия, Франция, Латвия и Швеция. Там е и проектът Rent-a-баба, който цели изграждането на социална и културна връзка със самотни възрастни хора в родопските села, като това да доведе до предаването на устното и нематериалното наследство от региона. Регионални са още проектите Среща на път и Тракийското наследство.

Балканите са акцентът като цяло в платформата Beauty end the (b)east. Там са предвидени също страхотни проекти. Сред които и Балкански керван, който ще организира трансбалкански експрес с каравани из целия регион в продължителен период от време, който ще финишира в Пловдив през 2019г. Тук е и мястото на Балканската музика, която ще събере вече потвърдилите участието си хипер звезди DJ Shantel, Ciocarlia и Горан Брегович. С нотка на самоирония ще се търси другото лице на турбофолка и чалгата в проекта Турбокултура, където лекият масов стил ще се смеси с високите музикални такива. В този панел е предвидена и акцията Кирилизация.

Може би най-мащабните идеи концентрира в себе си платформата Трансформиране. Там е клъстерът Градски мечти, който ще се опита да съживи и даде нов прочит на култови, но захабени кътчета в града. Започва се от Тютюневия град. Идеята е да се начертае сблъсъкът между архитектурното наследство и икономическите интереси. Но същевременно да се покаже най-добрият начин, по който могат да бъдат съживени и да съществуват сградите в това невероятно пловдивско пространство. Предвидено е събиране на средства за закупуването на един от частните тютюневи складове, който да бъде превърнат в център за култура и изкуство. В проектът Прозорец към света пък всеки прозорец от градската зона ще бъде превърнат в сцена на един известен артист- театрална, музикална, визуална и прочие.  В Трансформиране влиза и Капана- Квартал на творческите индустрии, който проект вече върви в Пловдив, при това с голям успех, а това най-вероятно ще се оцени от комисията. Основен акцент тук е и проектът Подземният Пловдив, който ще превърне бомбоубежищата по тепетата в зони за изкуство и живот. Идеята е там да се правят турове през цялата 2019г., като в различни периоди ще се случват различни събития. Не е забравено и архитектурното ни соц наследство. То влиза в панела 4get, в който ще бъдат съживени 4 знакови сгради от този период. Братската могила през 2019-та ще е място за публично изкуство и скулптура, Домът на новороденото- комплекс за дискусии и дебати, кино Космос ще стане център за независимо кино и видеоарт, а бившият ресторант Кишинев- галерия за съвременно изкуство. Внимание е обърнато и на архитектурното Баухаус наследство. Изключително интересен е и проектът за изоставени стари коли по пловдивските улици, които ще се трансформират в малки библиотеки, катерушки, миниградини, стрийт мини кафенета. Ще бъде транформиран и хотел за проекта Хотел Заедно, който ще е необичайно място за посетители през цялата 2019-та.

В концепцията си Пловдив предвижда и създаването на островна държава без граници. Става въпрос за Адата, който е основата на проекта Река на въображението. Островът ще е автономно кътче със свое екозаконодателство, собствена валута и банкова система, своя инфраструктура, арт и еко полиция. До нея ще се стига с еко мостове, лодки и салове, но само ако гостенинът получи виза. Артистите, които ще се изявяват на тази площ, ще кандидатстват за временно гражданство. Островната държава ще има посланици, а Общността на нациите ще я свързва по река чрез плаваща сцена с другите точки от града.

Отделни закони ще важат и в Детското градче на Младежкия хълм, което е част от платформата Образовай (се). Хлапетата сами ще си избират кмет и правителство, разплащателни средства, ще имат собствени електронни медии. Детската железница ще е транспортът в детския град, а възрастните ще бъдат натикани в Родителска градина и ще могат да влизат в малчуганското царство само с визи за час.

В платформата Възраждане основен акцент е поставен на читалищата, градската култура и етносите в нея. Предвидено е цирково училище в Столипиново, проект за хора с увреждания, както и за представителите на арменската, гръцката, еврейската общности.  В Изкуство за забравеното бъдеще се акцентира на съвременното изкуство, което ще се побере в мега Пловдивско Биенале.  Там има още заложени интересни литературни формати, фестивал на светлината, както и преобразяване на хълмовете, с които ще пътуваме през историята на града.

В платформата EUритмика е събрано част от музикалното съдържание. Предвидено е затварянето на булеварда Цар Борис III Обединител за 48 часа, с което да се повдигне дебат за движението с автомобили в центъра, но и да се потанцува в тунела, който ще е място за електронна музика и медийно изкуство. В EUритмика ще присъства циганската музика с най-големите световни майстори в жанра- Горан Брегович и неговия Оркестър за сватби и погребения, който е потвърдил участието си. Същото се отнася за Симфоничния оркестър на Будапеща. Тук е и операта.  

Платформата Раздвижи града залага на движението и спорта. Айлашкият град пък ще превърне пространствата под тепетата в живи с проект за жилище на открито, в което на различни точки ще се случват неща, характерни за кухнята, банята, градината, кабинета, детската стая.

Бюджетът, описан детайлно в апликационната ни форма, е точно 38 177 638 евро. Абсолютно изпълним и реален на фона на другите градове. От тях за оперативни разходи са предвидени 22,3 милиона, а за инфраструктурни такива- 15 877 638. В капиталовите разходи например е инфраструктурата в платформата Трансформиране- там са предвидени  1 милиона евро откупуване и стягане на тютюнев склад и 100 хиляди за реконструкцията на кино Космос. Проектът за Адата пък би струвал 1,3 милиона евро.    

Разбивката за начините на финансиране е следната- 3,5 милиона от частния сектор и всички останали- публични средства, като от тях 10 милиона идват от държавата, 23 177 038 от градския бюджет и 1,5 милиона от Европа.

Това е. От тук насетне ни остава да си пожелаем всичко, описано по-горе, да се случи, след като ни изберат за арт столица на Стария континент. Благодарим на всички, които се включиха в каузата. От днес всички трябва да стискаме палци. И да мислим за това Заедно, защото само с него имаме шанс да сполучим не само в тази битка, а въобще.  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…