С пиеса, посветена на Елисавета Багряна и Дора Габе, Народният театър гостува в Пловдив


Мария Каварджикова, Бойка Велкова и Ева Тепавичарова изиграха два пъти "Две", в рамките на ден, на сцената на Кукления театър


Мария Каварджикова разчувства пловдивската публика с блестяща игра в "Две" на Таня Шахова. Спектакълът на Народния театър за първи път гостува в града под тепетата, като напълни два пъти залата на Кукления театър – от 16 и от 19 часа. Сериозен интерес към постановката на Юрий Дачев, посветена на 120-годишнина от рождението на Елисавета Багряна и 125-годишнината от рождението на Дора Габе, имаше от учители и ученици на Френската гимназия и на СОУ "Патриарх Евтимий". Талантливите актриси оставиха безмълвни всички в залата и с лекота ни пренесоха в Дома на Съюза на писателите в Хисаря, където протича действието в пиесата.
Мария Каварджикова за поезията и ролята й на Елисавета Багряна пред КАПАНА.БГ и Анелия Дракова.


Остава ли Ви време за поезия?
Ами тя, поезията, си е някаква неизменна част от мен. Не в буквалния смисъл, но като един романтичен човек си я нося.


Писала ли сте стихове някога?
Не, не съм правила опити. Мисля, че няма да стигна до това.


Най-подходящото заглавие на стихотворение за Вашия живот?
Чакайте сега, много ме затруднихте. Може би… Не, то не е "Безразсъдно", то е "Безмилостно".


Как приехте предизвикателството да изиграете ролята на голямата българска поетеса?
Имаше тежки колебания, защото това са страхотни личности, поетеси, жени. За онова време са имали поведение, което доста е предизвиквало гнева на обществото. Подходих към ролята като към предизвикателство – трудно, тежко. Преминах през тежък период - с колебания, с много тръшкане – вкъщи, по време на репетиции.


Как се стига до това на сцената да играете така, сякаш цял живот сте била Елисавета Багряна?
Партньорство, режисура, облягане върху драматургичен материал, най-вече партньорство. И оттук нататък, четене на литература за Багряна и Дора Габе – техни стихове, биографиите им. Има един-два документални филма за Багряна, доколкото знам, но не съм ги гледала нарочно, защото ме беше страх. 

Най-яркият Ви спомен от репетиционния период, освен тръшкането и колебанията, за които споменахте?
Ако Ви кажа, че е само тръшкането, може и да не ми повярвате. По принцип репетициите са тежко нещо, но пък когато излезе премиерата и когато публиката започне да вика: "Браво! ", като че ли повярвахме, че се е получило. Иначе се колебаехме до последно. И сега си ги имаме колебанията, защото не знаем как ще бъде прието.


Това е първата среща на "Две" с пловдивската публика. Какви са впечатленията Ви, минути след представлението?
Най-много ми хареса тишината в салона. Това, че публиката слуша и според мен оценява какво се случва. Не мога да видя от сцената, но мисля, че публиката беше развълнувана.


Като цяло Пловдив как Ви въздейства?
Мисля, че това е най-прекрасният град на света. Казвам го без никаква куртоазия. Тук винаги съм идвала с изключително удоволствие, дори и само на разходка, а когато имам представление, винаги с благодарност към пловдивската публика, която е уникална. Пак го казвам без куртоазия.

Как си почива Мария Каварджикова?
Тя не си почива. Тя просто не си почива. Тя се движи бързо и безмилостно, тя говори бързо, въобще всичко е динамично. Почива си, като спи, ако може да заспи.


Какви книги обичате да четете? Остава ли Ви време за други, освен свързаните с някоя роля или представление?
Тук бяхме преди месец и половина с "Последният янки" по Артър Милър, на Ивайло Христов. Когато подготвям някое представление, гледам да изчета пиесата, така че за друга литература, като че ли не остава време. В случая с "Две" се зарих в книги на Багряна и Дора Габе. Но се надявам лятото да попадна на някое криминале, съвсем различно от четивата по време на сезона.

Намирате ли нещо общо между себе си и Багряна?
Мисля си, че е била много по-смела и дръзка жена от мен.

Какви са плановете Ви за това лятото?
Малко море, малко планина, като че ли нямам други планове.

Кино или театър?
Различни са нещата, но живият контакт с публиката, нищо не може да го замени.

"Две" е премиерен спектакъл от сезон 2013/ 2014 на Народния театър "Иван Вазов". Режисурата е дело на Юрий Дачев, сценографията и костюмите на Радина Близнакова. Музиката е на Асен Аврамов, а фотограф на пиесата е Атанас Кънчев. В ролите: Мария Каварджикова, Бойка Велкова, Цветомира Даскалова.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…