Ойя Бардар бе гост на откриването на Пловдив Чете

 

Големите центрове в Европа вместо да обединяват разнообразието, като че ли се отнасят арогантно към него, коментира тя

 

Една от най-известните турски писателки, журналистки и общественички Ойя Бардар застана зад Пловдив в битката за Културна столица на Европа. Това се случи снощи, на церемонията по откриването на фестивала Пловдив чете, чийто гост бе една от първите интелектуалки в южната ни съседка. Не го правя заради това, че ми домакинствате, искрена съм. Този град трябва да заеме позицията, която заслужава- културна столица на Европа. Все още не съм се запознала твърде детайлно с Пловдив, но от това, което видях вече съм сигурна, че градът ви съчетава толкова много култури, че е естествен център на Европа. Много епохи и цивилизации са оставили своето в културното наследство на този град- Рим, Византия, Турция. Дори комунистическия строй е оставил важна и знакова следа, както видях. Вие заслужавате да сте културна столица и да приемете това призвание с чест и гордост, обърна се към гостите на събитието Бардар.  От опита ни от Истанбул искам да ви посъветвам и пожелая много внимателно и добре да използвате това, което имате и призванието, ако го спечелите, предупреди тя. Големите градове са центрове. Може да се тълкува грешно, но големите центрове в Европа вместо да обединяват разнообразието, като че ли се отнасят арогантно към това разнообразие, допълни още писателката.  Тя каза още, че градовете, заслужаващи да бъдат културни центрове, не трябва да са толкова големи и космополитни, а да съчетават културното разнообразие, наследството на много етноси и  да не се отнасят с високомерие към различните. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…