Красив капител и добре запазен фриз се появиха на обекта преди броени часове

Стефка Георгиева

Без съмнение, един от най-важните археологически обекти в Пловдив е Голямата базилика. Още в самото начало на работата по обекта стана ясно, че археологическата площ крие много тайни в дълбочина, но този път надмина дори очакванията на специалистите. 

Само преди броени дни уникална находка се появи на Голямата базилика. Това е кръщелен купел, който се оказва и едно от най-важните открития на самия обект. Както подсказва и името му, това е съд, ползван за кръщаване на деца в християнския храм. „По ръба на купела има изписани надписи и християнски знак“, заяви Жени Танкова, ръководител на проучването, като не скри изненада и ентусиазма си от откритието.  Купелът е счупен, но частите му са добре запазени, заедно с дъното и това дава възможност находката да бъде възстановена в първоначален автентичен вид. 

Това не е единствената находка, която се появи през последните дни на обекта. По-рано тази сутрин, още един добре запазен долен капител и мраморен фриз, с изобразени върху него глави на бикове и лаврови венци, се оказаха точно под инструментите на екипа. Припомняме, че точно преди 10 месеца, екипът на археолог Танкова откри същия мраморен фриз. И двете находки са част от анималистичната поредица, която може да се проследи както по фризовете, така и богато украсените и цветни мозайки.

Що се отнася до самите мозайки, екипът на Елена Кантарева напусна ателието в Стария град и работи директно на Голямата базилика, тъй като са притиснати от времето. Долният пласт мозайки е разкрит, почистен и засипан с пясък, за да се съхрани. 

Очаква се до края на следващия месец да се разчисти източната част на обекта и са се направи фотограметрия на целия обект. Освен това, той ще бъде заснет и с дрон, а едва след това ще се пристъпи към набиване на сондажи на местата, които позволяват. Мозайките ще бъдат открити и заснети с камери, а тогава ще имаме възможността да видим истинската красота, която разкриха археолози и реставратори. 

 

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…