Археолозите ги датираха от втори-трети век

Скулптурите са били на важни люде и са стърчали високо в древния Филипопол

3 мраморни статуи в рамките на няколко дни откриха археолозите, които напредват в разкопките на Форума пред  Централна поща. Екипът на Елена Кесякова попадна на де от удивителните артефакти рано сутринта. Едната от статутите е бюст, другата е торс от скулптура в цял ръст. Тяхното местоположение в живия древен град е било нависоко и затова днес се е получила възможността те да бъдат извадени и да се види какво представляват. Кесякова разказва още, че находките са в добро състояние с добре изработени граферии на мантиите, което показва, че са статуи, които принадлежат на форумния комплекс. На този етап ги датират от втори-трети век. Статуите все още не са почистени, така че тепърва ще се разберат точни подробности от техния произход. Най-важното за тези мраморни композиции е , че са стояли в ареата, където всъщност са били статуите на императорското семейство и на личности, които са допринесли за развитието на града и които се очаква също да бъдат открити.

Намерените находки са прибрани, тъй като слънцето е доста силно и може да ги повреди. След време те ще бъдат показани. Преди няколко дни е била открита и друг торс от статуя, която по всичко личи, е била на важен магистрат.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…