Полусъборената къща в подножието на Небет тепе – съсед на ансамбъла Бакалова и Баятова къща – ще бъде възстановена и ще заживее нов живот в близките месеци. Сградата бе в незавидно състояние от години и правеше подхода към върха на Трихълмието не особено атрактивен. От няколко седмици обаче дейността там е активна.

Под надзора на НИНКН части от сградата са съборени. Въпреки външния си вид на автентична възрожденска сграда, вътре се е оказало, че има намеси от всякакви строителни техники. Така, например ссобено опасни са били бетонови конструкции, изградени на втория етаж над дървената конструкция под нея. Премахнати са и други части от сградата, която ще бъде възстановена във възрожденския си вид от инвеститора. Всичко се случва под внимателния поглед на отговорните институции към Министерството на културата.

След премахването на опасните конструкции, все още строители няма. В богатото на история място веднага работата са поели археолозите. Екип, воден от София Христева, проучва парцела от няколко дни. До момента археолозите са проучили османски градежи и под тях – две средновековни сгради. Какво точно са представлявали все още не се знае със сигурност, но са открити само конструкциите – няма мозайки, стенописи или други впечатляващи структури. Очаква се проучването да продължи в дълбочина и да се достигне до Античността, или сградите от времето на Римската империя – ако нещо изобщо е запазено.

Според информационната табела, отговорен за архитектурата на бъдещия хотел е пловдивският експерт арх. Румяна Пройкова. Хотелът ще има и ресторантьорска част. Очаква се сградата да бъде завършена през идната 2019 година.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…