Улица в центъра на Пловдив съществува като призрак. Това е "Съединена България", която граничи с Джамбаз тепе от юг. Улицата разделя Трихълмието от разкопките до Понеделник пазара и - по някакъв начин - свързва площадчето на Понеделник пазара с южния вход на Тунела.

От улицата обаче почти няма и помен. Голяма част от нея е изкопана за огромното поле на разкопките, който имот днес е собственост на "Розаимпекс". На практика е останал само северният пешеходен тротоар. В двата ѝ края - до Понеделник пазара и към Тунела е останала павираната пътна настилка, както и част от тротоара. Улицата, която преди се е намирала в сърцето на град, днес е просто задънен паркинг. Откъм Тунела и бул. "Цар Борис III Обединител" пък няма никакъв достъп за автомобили.

Улицата е била част от бурния живот между църквите Света Марина и Света Петка, пазара и всички други дейности в живия квартал. Много от къщите обаче са разрушени и днес са останали едва 4-5 сгради. Част от тях биват унищожени в началото на социализма при прокарването на днешния бул. "Цар Борис" и Тунела, а други - през 70-те и 80-те, при строежа на недовършения и впоследствие унищожен Археологически музей, при който се появява и днешната огромна дупка под Трихълмието.

Цялата зона, която остава между разкопките и тепето е като призрачна. Въпреки че е в сърцето на града, почти никой не преминава от там, не отива до там, почти няма и как да стигне до там. По-жива е най-западната от всички къщи, в която доскоро се намираше фондация "Заедно". До нея има малка постройка, вероятно издигната в края на 20-те или началото на 30-те години. Също от 20-те години са следващите две сгради, които са по-внушителни.

Едната от тях е стилна 4-етажна постройка, носеща всички стилистични белези на късния сецесион или ар декото. Елегантната сграда изглежда напълно изоставена, като около нея има и метална ограда. До нея е друга къща с интересни флорални мотиви, която също изглежда изоставена, макар че има малко по-поддържан вид и изглежда все пак е обитаема. На входа има и рекламна табелка "Доктор Немски" на стария правопис от царско време.

След тези къщи започва стръмният склон на Джамбаз тепе. От там тръгват няколко пътечки - видимо е, че преди години мястото е било облагородено, тъй като има изградени пътечки и малки площадки. Едната част обаче днес е напълно изоставена, като освен бурната растителност се забелязват и всякакви видове боклуци, включително множество спринцовки. По малко коридорче може да се стигне до едно от бомбоубежищата под тепето. В посока Понеделник пазара излиза по-поддържана пътечка, над която има малка полянка, а самата алея достига и до църквата Света Петка.

Под тази част остава самия Понеделник пазар, както и последната къща от улица "Съединена България". Тя е издигната през 1932 година от арх. Асен Семов. Сградата е близо до пазара и все още е жива - в нея живеят хора, а на партерния етаж има и малко магазинче. Над нея има и табела "Съединена България", единственият спомен за името на улицата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…