Строително скеле се издига около камбанарията на храма „Света Неделя“ в Стария град, видя KAPANA.BG.  Около конструкцията обаче няма никакви информационни табели относно планираните срокове и дейности. Строителни работници не се забелязваха на обекта.

Църквата „Света Неделя“ е един от най-старите пловдивски православни храмове, построен в началото на 1830-те години. Самата камбанария е издигната след Освобождението. Тя е построена по проект на популярния пловдивски арихтект Михаил Ненков през 1905 година. Интересна е декорацията на каманарията с видими редове тухли, които оформят и орнаменти на някои места от кулата.

Към днешна дата камбанарията на пръв поглед изглежда добро състояние, макар и на някои места да има олющена мазилка. Самото ѝ конструктивно състояние все пак не е ясно. Преди няколко години самата църква претърпя ремонт, който остави недоволни част от специалистите по културно наследство – поради новия цвят на външната галерия на храма, както и неумело реставрирания стенопис над входа.

Поради липсата на информационни табели няма яснота какви са планираните дейности, кой ще ги извършва и дали те са съгласувани с Министерство на културата и института за културни ценности. KAPANA.BG ще следи темата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…