Младите архитекти от Колектив Космос и техни съмишленици стартираха реконструкцията на площада пред бившето кино Комсомол през уикенда. Съвсем скоро занемареното пространство пред емблематичната сграда трябва да се превърне в открита зона за отдих и култура, след като от КАБ- Пловдив избраха проект за новата му визия.На място работят носителите на награда Пловдив за архитектура от Колектив Комсомол и доброволци, които искат да превърнат изоставената градска среда в приятно кътче.Вече са осигурени почти цялото количество от нужните общо 130 броя дървени талпи. Те са обработени, а от тях ще бъда сътворен отворен павилион, около който ще има бетонни елементи за сядане в пропорцията на киноекран. 
 
В същото време организаторите на Гражданското жури обявиха темата на следващата сбирка от инициативата си- Бъдещето на Космос. Тя ще се проведе на седми септември и ще засегне състоянието и евентуалните посоки за развитие на знаковата сграда. Поканата е отворена към всички граждани  желаещи да споделят своите идеи и препоръки по темата. Част от проблемите и въпросите, които ще бъдат засегнати по време на обсъждането, са:
 
- По какъв начин трябва да се стопанисва и управлява сградата?
 
- Възможно ли е и трябва ли да се отдаде Кино Космос на концесия?
 
- Какви са бъдещите планове на Община Пловдив свързани с киното и ул. Гладстон?
 
- Статути и права на ползване
 
- Приходи, разходи и развиване на търговска дейност
 
- Какви са проектите и  стратегии за ул. Гладстон
 
В ролята си на “свидетели” ще присъстват и експерти в сферата на правото, икономиката и архитектурата,  и граждани, активно ангажирани в опазването на сградата. Обсъждането ще се проведе на 07  Септември Неделя от 10:00 ч. до 15:00 ч. на адрес: гр. Пловдив, ул.11-ти Август 1, Икономическа библиотека (срещу ГХГ). Повече за механизъм „гражданско жури” може да прочетете на http://votx.org/grazhdansko-zhuri-kino-kosmos/


 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…