Паулина Александрова

В началото на лятото Пловдив се сдоби с къщичка за книги. Тя се намира в Старият град пред арт клуб Мароко. Инициативата е на Искра Петрова, която е учила в Сорбоната. За Запад има много такива book houses, а вече могат да бъдат открити  и в няколко български града.  Те приличат на къщички за птици, но когато ги отвориш, намираш книги. Хубавото е, че никога не знаеш какво ще намериш вътре или какво ще ти хареса. Всеки може да дари или си вземе книга, без такси или срокове за връщане. Така непрестанно се осъществява един книжен кръговрат. Това е част от световната инициатива Bookcrossing, което буквално означава размяна на книги.

Пловдивската къщичка вече разполага и със свой блог, в който заелите книга пишат своите впечатления и любими цитати. Неговото име е „Седем дена от живота на една къщичка за книги”.Там може да се намери информация за някоя от тях – къде е в момента, кой я е взел, дал ли я е дал на някого и т.н. Собственичката на заведението, пред което се намира къщичката за книги споделя, че първоначално е смятала, че това няма да трае повече от няколко дни, но интересът към книгите е голям. Самата тя непрекъснато си чете от малката библиотека. Книгите непрестанно се сменят, казва тя, много от хората не ги връщат изобщо, но за сметка на това винаги има някой, който я допълва. Хората си носят стари книги, за които вече нямат място или просто ги даряват от добро сърце.

Вътре има всякаква литература. Това му е хубавото на тези къщички – има малко книги и понякога вземаш нетипична за теб литература, така се обогатяваш, разширяваш кръгозора си или се запалваш по нещо ново.

Всеки, който желае да си вземе или да дари книга, може да отиде по къщичката за книги в Пловдив. Тя се намира в Стария град на ул. Проф. Крикор Азарян  7, пред арт клуб Мароко. А това е нейният блог  http://7dena.blog.bg/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…