Американските музиканти забиха импровизирано на Малката главна в най-големия пек

Паулина Александрова

До вчера в града под тепетата цареше такова спокойствие, че чак дразнеше. Улиците бяха почти празни, а тишината изпълваше целия Пловдив. Днес обаче Малката главна беше пълна с народ, защото пред халите имаше безплатен концерт на една нетрадиционна група - The Underscore Orkestra. Импровизацията на изпълнителите доведе до безброй учудени  погледи сред минувачите, които недоумяваха защо тези музиканти се кефят толкова на живота в този пек, пеят с цяло гърло въпреки августовската жега, при това не на сцена, а на уличната настилка срещу дюнерджийница. Много просто – те са души, зареждащи се от ритмите. Те са хора, които се радват на малките, но истински неща в живота като музиката и хубавото време. Те не свирят, за да вземат големите мангизи, а за да покажат изкуството и таланта си, да повдигнат не само своя, но и духа на околните. Точно това направиха  и  днес на Малката главна като накараха хората да се усмихнат и потанцуват.

The Underscore Orkestra изпълняват парчета, представляващи смесица от балкански ритми, ромски джаз, суинг, както и малко познатия у нас клезмер – музиката на древния еврейски фолклор със силно застъпени балкански и джазови мотиви. Свирят на много и различни инструменти – саксофон, бас китара, акордеон, кларнет, тромпет, тромбоне, бас, няколко вида китари, тарамбука. Оркестърът се състои от 20-тина човека, по-голямата част от които бяха днес на Малката главна. Те пътуват по целия свят и свирят по концерти, заведения, сватби, а много често просто ги удря вдъхновението и независимо къде са – на улица или на закрито, започват да свирят и танцуват. Повечето от тях са американци.

Такива хора, отдадени изцяло на живота и изкуството са рядкост в България. Може би това е причината пловдивчани да ги гледат с недоумение, но едно е сигурно – те приповдигнаха настроението на минувачите и озвучиха така тихите прекалено спокойни през лятото пловдивски улици. Бандата ще забие в петък вечер в Конюшните на царя.Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…