Щандове с манджички, био зарзават, вино, кашкавал и мед събраха десетки в квартала

Посетителите искат това да се превърне в традиция

Фермерският пазар „Капана” събра стотици любители на домашната и естествена кухня. Кварталът се превърна в чудно място за пазаруване, в най-добрите западноевропейски традиции. Всичко, от първия до последния щанд, беше HOME MADE продукция, много често без термични обработки. Истински хляб, вино, сирене, кашкавал, мед, домашна лютеница и сладка, готвени ястия, че дори ябълки, донесени направо от градината, можеха да се купят от Капана вчера. Пазарът обори мита, че био продуктите са в пъти по-скъпи. Килограм чушки – 3.50. В магазина са по 2 лева, но пък не знаеш с какво са натъпкани вътре, обясни търговец на зарзават. Парче торта – 3 лева, колкото е и в една най-нормална сладкарница. За голямо съжаление производителите все още не могат да се издържат само с тази дейност. Това е повече хоби, отколкото работа, основното ми занимание е в счетоводната ми фирма, казва една от изложителките на вчерашния пазар. Ох, тези манджички- в ресторант няма такива, облизваше пръстите мъж край кулинарен павилион.

От всеки от производителите- търговци можеше да бъде получено подробно описание свойствата на продуктите, красящи щанда му и евентуално няколко препоръки. Поне по 100 грама мед на ден разпределени преди хранене, е лечебната доза за човек, обясняваше на едно момиче продавачка. Обществото все ни слага в някоя крайност, казаха пък от веганския щанд. Те правят компромис със себе си и за да може полезността на продуктите им да достигне по-голяма аудитория изпичат част от тях вместо да ги предлагат сурови. Фурор предизвикаха техните кюфтета с маслини и чушки, енергийни сладки топчета и разядката от ядки, чесън, чубрица и морска сол, която им е специалитет. Ползва се само продукти от естествена среда, нерафинирано олио и всичко от домашното производство. Подсладителите при сладките им не са захарни, а чистият плод, който не само не отстъпва на това, което сме свикнали да ядем, ами и го превъзхожда с пъти. Една баничка е осемдесет стотинки, но това са само кори, докато аз меля и приготвям всичко на ръка и отнема часове създаването на нещо подобно, допълниха веганите. 

Дори при десертите термичната обработка беше сведена до минимум. Предлагаха се овесено- слънчогледови кюфтенца с подправки, без яйца или животински продукти в тях, а по средата се беше настанил един ядков сос, чийто цвят се постига от индийската подправка вътре в него, а не от някой оцветител.
Хитът беше тортата – кокосова сметана и таханов крем с кафява захар и сиропиран блат от пълнозърнесто брашно. Жените на щанда едвам смогваха да слагат парчетата в чинийки. Искаме отново, тропаха с крак посетителите на фермер пазара, пожелали събитието да се превърне в традиция. Ще се случи, но ще видим кога, отговаряха изложителите.Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…