От залез слънце на 30 юли мюсюлманите посрещат Курбан Байрам, който тази година ще се празнува до вечерта на 3 август. 

 

Тридневните празненства са  един от най-големите празници в исляма Рамазан Байрам. С празника завършва свещеният месец Рамазан, през който мюсюлманите спазват ритуала да стават преди изгрев, закусват и до залез не се хранят и не поемат течности. Вярват,  че постът може да ги  доближи до бедните, гладните и страдащите хора. Според поверията през месеца Рамазан Мохамед получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил. За мюсюлманите Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.

 

По традиция първият от трите празнични дни се чества с най-близките. По-младите посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях. Денят започва с тържествени молитви, ядат се сладкиши, раздават се лакомства на близки, роднини и съседи. Именно затова Рамазан Байрамът се нарича още Шекер Байрам, защото на този празник хората се черпят с баклава, локум, бонбони и всякакви други сладки. Неслучайно празникът е любим на децата – те обикалят по къщите и събират вкусотии.

 

По традиция през целия месец Рамазан турската общност в Пловдив даваше благотворителни вечери ифтар. Повечето, от които бяха в Имарет джамия, но от две годиниголемият ифтар събираше представители на местната и държавната власт, на дипломатическия корпус и различните етнически общности в града под тепетата на площада пред Джумая джамия.

 

Тази година заради ограничителните мерки против коронавируса общонстта не се събира на благотворителна вечеря.

 

По-рано днес кметът Здравко Димитров отправи поздравление към мюсюлманската общност в Пловдив. Ето и пълния текст: 

 

  Уважаеми съграждани мюсюлмани,

 

 Бих искал да отправя най-сърдечни поздравления към вас за Курбан Байрам - празникът на милосърдието и прошката.

 

Бъдете добри и състрадателни към ближните си, помагайте на по-слабите от вас, както повелява този празник. Само с взаимно уважение, толерантност и зачитане на достойнството на другите можем да продължим да градим по-добро бъдеще за любимия ни Пловдив. Отворете сърцата си и споделете свещения празник с ближните си.

 

Честит Курбан Байрам!“

 

Репортерът ни днес вида как се хигиенизира и дезинфекцира Джумая джамия след петъчната молитва. По принцип още преди епидемията от коронавирус, храмът се чисти на всеки три часа.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…