След месец в обезлюдяващи се села в Родопите, 

млади хора развиват идеи за връщането на животa там

Резиденция Баба - инициативата, която среща ресурсите на младите хора с тези на традиционната култура и възрастните хора от Родопите, за да могат заедно да намерят нови решения на комплексните проблеми, причиняващи обезлюдяването българските села, завършва първия си етап с 4 отворени събития във всяко едно от селата

Четири седмици след началото на Резиденция Баба  - една инициатива на „Фабрика за идеи“, осемнадесет български младежи, от различни краища на България могат да се похвалят с нови знания и умения, придобити от контакта им с възрастните хора на място, а местните хора - с десетки инициативи на местно ниво, които вляха свежа кръв в общностите във всяко едно от селата: Джурково, Дряново, Манастир и Югово – всички в района на град Лъки. 

В дългосрочен план, целта на взаимодействието между младежите и местните по време на престоя в Родопите е разработването на иновативна идея за продукт или услуга, които да привлекат интерес към селата и да решават негови икономически, социални, екологични или други проблеми.

Кулминация от едномесечния престой в селата са четирите събития в Манастир, Дряново, Югово и Джурково, които младежите организират съвместно с местните жители и канят всички приятели на Родопите да се включат в празненствата, които ще започнат от 13-ти август – в село Югово, ще продължат на 14-ти в село Дрянво и ще завършат на 15-ти август със традиционните събори на село Манастир и село Джурково. 

За месеца, който прекараха в местни домакинства осемнадесетте градски младежи се включиха или инициираха дейности от почистване и обновяване на храмове, кметства, общностни пространства и екопътеки до включване в ежедневните дейности  на домакинствата като готвенето на традиционни родопски манджи, гонене и прибиране на загубени овце, косене, доене, предене на вълна, правене на сирене и ръчен кашкавал,  събиране на билки и много други. 

Младежите се докоснаха и до традиционни, но изчезващи техники като тъкане, плетене на традиционни за региона накити и множество обреди и обичаи. Сред рецептите, които изпробваха и научиха са родопските клинове, ушмар, колаци на сач, тенурки "с масло мазани и със шекер росени" и типичния родоспки качамак.

Междувременно участниците в Резиденция баба събраха и огромно количество истории, песни, легенди и знания за обреди и традиции. Богатият материал ще бъде използван в бъдещата им работа за популяризирането на нематериалната култура в родопските села и всичко онова, което губим като традиционна култура в следствие на тенденцията за обезлюдяване на българското село.

Резиденция Баба не завършва с края на самите резиденции в четирите села, а тепърва започва  процесът по изкристализирането на идеите – продуктите и услугите, които младите хора предлагат за съживяване на селата и възможните малки и иновативни решения на огромния проблем с обезлюдяването им.  

Оттук - нататък изследователската работа на младежите ще започне все повече да се преплита с развитието на идеите им. Те са в постоянен контакт с менторите на проекта  и през есента ще чуем финалните идеи за проекти, привличащи ресурси и нов живот в селата в рамките на Инкубатор за Баба-иновации. Финалните идеи ще бъдат предсатвени в рамките на Форума за социална промяна в източна Европа – Empatheast

За контакт: Велина Цанкова  0877597930

https://www.facebook.com/BabaResidence

http://ideasfactorybg.org/

 

За „Резиденция Баба”:

„Резиденция Баба“ е иновативният отговор на асоциация „Фабрика за идеи“ на болната тема и нарастващ проблем с обезлюдяването на българските села

С инициативата организаторите от „Фабрика за идеи“ и партньорите им от Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“ целят да насочат вниманието към проблема с обезлюдяването на българските села. За ,да провокират осъзнаване за ресурсите на българското село и да представят безкрайните възможности за културни и предприемачески инициативи, които могат да се реализират извън големия град, осемнадесет младежи от цялата страна живеят един месец в четири родоспки села, след което развиват идеите си за съживяването им в Инкубатор за социални иновации, за да стигнат до реалзиацията им.

 

Програма на четирите събития, с които завършва първият етап на Резиденция Баба: 

село Югово -13 август, 9:00 ч.

Събитие – общ поход до част от параклисите, оградили селото, който ще завърши с посещение до църквата „Св.Троица“ (в 12 ч. по план), последван от почерпка с родопски вкусотии, направени от юговци. В следобедната част ще се включи и юговско гайдарче (от Югово, ама сега живее в Лъки) –Димитър.

Програма

9.00 ч. – Среща пред магазина в с. Югово и I част от похода до параклисите

11.00 ч. – Среща пред магазина и II част от похода

12.00 ч. – Край на похода с посещение на църквата „Св. Троица“

13.00 ч. – Отново пред магазина с автентчина музика и разговори с местните хора

 

село Дряново - 14 август, от 9:00

09:00 – Екопътека „Лисък“

13.00 – Изложба с архивни снимки, изровени от архивите от живота в селото между 30-те и 40-те години.

Младежите канят гостите и приятелите на село Дряново да се включат в поставянето на туристическа маркировка на екопътеката от селото до местността „Лисък“. Гостите ще трябва да са готови да боядисват, учат и да се включат в поставянето на табелата, която означава маршрута, който освен, че открива панорамна гледка към селото и е бил важен за социалния живот на жителите му.

След приключването на дейността по обновяването на екопътеката, младежите канят всички  от 13.00 в сградата на старото училище, където ще открием заедно  изложба с черно-бели фотографии от 30-те и 40-те години на 20-ти век, отразяващи бита на местните, събирана от местните хора и архива на селото  и организирана и реализирана от дряновските участници в „резиденция Баба“. Там гостите ще могат да разгледат и  етнографска изложба, дарение от жените, живеещи в селото, както и да се запознаят с хората от селото в неформална обстановка и сред автентичен фолклор.

 

В село Манастир и Джурково младежите ще се включат в подготовката за традиционните събори за Голяма Богородица, които ще се състоят на 15.08 село Манастир 15 август

от 11.00ч. 

с. Манастир е най-високото село на Балканите. Основано е през 1890г., когато българи от с. Давидково, тогава все още в турска територия, преминават границата и се установяват в местност, в която намират останки от Манастирище. 

На 15 август 2015 /събота/ в с. Манастир от 11.00 на мемориален комплекс „Света Богородица“ ще се проведе традиционна среща – събор на поколенията манастирци. За доброто настроение на присъстващите ще свирят и пеят прочутите Любомир Петев - солист на БНР и ансамбъл „Българе“ и Стефан Янев - майстор на родопската каба гайда. Курбанът от 4 агнета ще бъде проготвен от местните майстори Йордан Ангелов и Красимир Дичев. 

Резидентите активно участват в подготовката и осъществяването на празника. Те, заедно с децата на селото, ще открият събитието и са подготволи голяма изненада за селото, която обаче можете да разберете само ако присъствате на празника на Успение на Пресвета Богородица.

село Джурково, 15 август , от 15.30

от 15.30 - Оркестър Пампорово и Танцов ансамбъл „Орфеево цвете“

През цялото време: За празника, Резидентите възстановяват традицията за месене на обреден хляб като изчистват местната фурна след години занемаряване, омесят заедно с местен майстор хляба и го раздадат по стара традиция. Хлябът ще бъде омесен със стария квас, запазен в селото след десетилетия забравена традиция. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…