Обявиха победителите в тазгодишния конкурс на National Georgraphic Travel Photo Contest. Състезанието за най-добрата снимка се провежда за 27-ми път и тази година са получени над 17 000 фотографии, изявили желанието да грабнат приза. 

Участниците са се състезавали в 4 категории: Туристически портрет, Сцени на открито, Усещане за място и Спонтанни моменти. 

Anuar Patjane Floriuk спечели първа награда за подводно си плуване с водолази в близост до гърба кит около Roca Partida, остров край на западното крайбрежие на Мексико. Голямата награда е осемдневна National Geographic Photo експедиция до Коста Рика и Панамския канал за двама.

"Снимката не беше планирана" каза Floriuk, Мексико. "Снимах близо до главата на кита и изведнъж тя започва да плува към останалата част от екипа. Водолазите са дали на кита и бебето пространство, а аз просто щракнах в подходящия момент."

Втора награда: Faisal Azim - той представя работници, които работят в каменна кариера, през тяхното прашно стъкло.

Трета награда: Ahmed Al Toqi, за снимката му на състезание с камили. В Оман състезанието се нарича Camel Ardah, каквото е и името на самата снимка. Идеята на камилските надбягвания е да се покажат както силите и издръжливостта на камилите, така и уменията на техните ездачи. За да се демонстрира опитността на ездачите и умелото им справяне с камилския нрав, правилата са по-различни от традиционните. В тези състезания, по-бързият не печели, а е губещ.

Специална награда: първата такава отива при Beth McCarley за снимката и в Детвали, където луната осветява пустинята, но небето все още е достатъчно тъмно, за да могат ясно да се видя звездите и Млечния път.

Специална награда: втората отива при Sarah Wouters за снимката и "Да хванеш патицата", на която две момчета се опитват да хванат патица по течението на водопад. Снимката е направена в провинцията Hong Kai, Тайланд.

Специална награда: следващата отиде при Eduard Gutescu за снимката му "Румъния, страна на приказките"

Следващата специална награда отива за снимката, направена в Полша, с автор Bartlomiej Jurnecki.

Следващия кадър е на бели носорози. National Geographic дълго са търсили добра снимка на животните. Фотографът Stefane Berube е прекарал цяла нощ в тревата на 30 фута разстояние от тях, за да е в безопасност. На сутринта, събуждайки се, лежейки в тревата, видял носорозите спокойно да пасат около него.

За следващия кадър, отличен със специална награда се пренасяме в Индия, където фотографът Alain Schroeder е заснел традиционна за националността борба, която се нарича Kushti.

Последния отличен във фотографската надпревара е Stefano Zardini за снимката му, направена в Италианските Алпи на 2800 метра надморска височина.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…