Яра Бубнова: Свърши времето на полярния свят, в което по-лесно да разбираме доброто и лошото в най-различни сфери на живота

Паулина Александрова

Седмицата на съвременното изкуство стартира тази вечер в Пловдив. Баня старинна ще посрещне за 20-ти път арт форума, който през годините се превърна в разпознаваема марка в културния живот на града ни. Темата Несъгласие обединява 14 творци от 8 държави, които със своите изразни средства се опълчват срещу политиката, неравенството, несправедливостта, медиите дори. Куратор на изложбата е Яра Бубнова.

Идеята за Несъгласие дойде от общото състояние на обществото днес. Аз смятам, че това състояние на несъгласие е не само проблем на българското общество, но и един вид глобално разочарование и загуба на полярния свят, в който беше или е било, защото аз не съм живяла в такова време. Време, в което по-лесно да разбираме доброто и лошото в най-различни сфери на живота.

Идеята на Несъгласието е свързана с политическите проблеми, с неудовлетвореността от каквато и да е политика, която се провежда, проблемите, които са свързани с ,едва ли не, всички фактори на нашето съвременно съществуване - социалната сфера, реформите в образованието, отношението към история, историческите герои, героите на съвремието. Всичко това много често предизвиква несъгласие, понякога в отделни хора, а понякога и в цели групи, които са доста обширни.

Живеем в един исторически период на множество протести, основно предизвикани от това, че избирателите не са съгласни с решенията на политиците и с прокараната от тях политика. Това е в  основата на тези идеи, които аз споделих с художниците. Исках да поканя съвсем конкретни определени артисти с определени работи, защото знаех, че критичното отношение към реалността на тези творци дефакто отразява и тяхното отношение като граждани, а не само като художници  и някакво разочарование от съществуването на обществото. В тази изложба са събрани работи, които посочват едни или други възпалени, болезнени моменти в нашето общество - успехът или неуспехът на политическия протест, общото недоволство на всякакъв вид администрация, ръководството с което живеем, сложните взаимоотношения с историческите герои и историческото минало, което все повече и повече се идеологизира, глобалните политически процеси, в които ние вече сме въвлечени, бидейки и член на НАТО и на ЕС. Много често тези решения, които се взимат някъде в далечна дистанция, неудовлетворяват хората, които трябва да ги изпълняват, казва пред КАПАНА.БГ Яра Бубнова.

В изложбата участват 14 художника от 8 различни държави. По-голямата част са български художници, защото смятам, че е много важно те да се представят в България, тъй като те имат недостатъчно количество площадки за прояви тук, много по-често са известни в чужбина и по-малко у нас. Също така поканих и чуждестранни автори, които изключително известни, така да се каже вече героите на съвременното изкуство като Пипилоти Рист, Кристан Янковски, Вадим Фишкин или Хито Щейерл, група Что делать от Санкт Петербург. Има и едни съвсем млади автори, на които световната слава им предстои като нашата колежка Лада Наконечна от Киев, допълни кураторът на Несъгласие.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…