Две сестри откриват красотата на непотребната хартия, с кoято е залят съвременния градски живот

GG Sisters откриха ателие за чудеса, дъждовни пръчки и каменни чанти на ул."Г.Бенковски"№25

Паулина Александрова

Ежедневно сме заливани с брошури от хиперматкети, рекламни кампании и куп други никому ненужни повече от 5 минути книжки, които изхвърляме с лека ръка. А непотребната хартия може да се превърне в нещо толкова красиво и същевременно практично. Ако в момента повдигате учудено вежди, това е защото не познавате сестрите Теменужка и Марина Джиджови и не сте ходили в тяхното ателие.

GG Sisters е част от инициативата „Капана – Квартал на творческите индустрии“ на Общинска фондация „Пловдив 2019“ и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019. Теменужка и Марина сами правят ремонт на мястото, изработват мебелите, занимават се с дизайна и го превръщат във вълшебен музей на хартията. Някогашното им хоби, сега се е превърнало в работа. Конкурсът излиза точно в момент, в който Теменужка трябва да си търси ново препитание. Това е някакъв знак от съдбата, който двете жени са уловили и сега се радват на резултата от решението си.

Сестрите превръщат непотребната хартия в произведение на изкуството, което не просто събира прах по рафтовете, а влиза в различни битови употреби и домашната декорация - панерчета, кутии, гърнета, кошници, дори маси и столове. Естествено има и неща, които са просто за украса и са интересен подарък за човек, който ти е наистина скъп и искаш да го зарадваш с нещо нестандартно и ръчно изработено като например хартиена клетка за птички, шапка или висящо сърчице. Не такива са обаче къщите за котки, които правят Теменужка и Марина. Те са изработени от хартиени тръбички и плат, за да се чувства домашния любимец комфортно. Има дори такива на две нива, в които те могат просто да се излегнат отгоре или да се скрият вътре и едновременно с това да задоволяват така характерното за котките любопитство, като следят всичко през малките дупчици.

Властелините на хартия - сестри Джиджови изработват продуктите си на принципа на плетене на ратановите изделия. Всичко, което може да се изработи от ратан, дърво, тръстика и други подобни, може да се види по един по различен начин в тяхното ателие. Те доукрасяват нещата с декупаж, мъниста и панделки. Специфичното при тях е, че подхождат от екологична гледна точка. Те използват оригиналния цвят и меланж на материалите, а не ги боядисват. Това е една игра с цветовете, която придава много приятен ефект на нещата. В съвременния свят хората рядко купуват книги, в повечето пъти ги свалят от нета, но някои от тях се уморяват от екрана и ги принтират. След като ги прочетат,  често ги пращат на боклука. Но как да изхвърлиш Малкият принц, например, който беше задължителен за прочит на моя племенник, задава си въпросът Теменужка. Със сестра ми естествено използвахме хартията за различни продукти и това създава още по-интересна визия. Така те се превръщат в специални подаръци, защото хората виждат различни текстове върху кутийки и сърчица и ги пречупват през себе си. Често някои неща сами намират притежателя си именно заради случайно-неслучайните надписи, които са върху тях.

Нещо още по-интересно също намира място в ателието на GG sisters - дъждовни пръчки и каменни чанти. Мислите, че са от дърво и камък? Нищо подобно - изцяло от хартия. Рейнстиковете са музикални инструменти, използвани още от Древността в различни култури за предизвикване на дъжд. В Тибет са се изработвали от бамбуково стебло, в Африка - от кактусово, а в някои местности и от дърво или метал. Съдържанието на различните дъждовни пръчки също е различно, творецът сам избира звука, който му пасва най-добре. Аз слагам и капка магия, тайнствено добавя Джиджи (Теменужка). Който повярва в силата им действително може да предизвика дъжд.  Каменните чанти пък са едни от малкото неща в ателието, които са допълнително боядисани така, че изглеждат като истински пещерни камъни. Представете си нежна жена, която е провесила през тялото си блестящ камък - едновременно фрапантно и много красиво.

Сестри Джиджови се изправят пред различни творчески предизвикателства, съчетавайки хоби, занаят и приложно изкуство. Te работят заедно, но всяка си има собствен почерк. Хартията позволява много повече, отколкото можем да си представим. Когато имаш потребност да твориш, ти трябва да избереш начина, по който да се изразиш най-добре. Мисля, че моят материал е хартията, завършва Джиджи. Тя силно вярва в Капана като място за развитие на творческите индустрии, защото той носи духа на изкуството. 

Ателието на GG sisters се намира в квартал Капана, ул."Г.Бенковски"№25

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…