Белият мрамор озари обновеното помещение

Стефка Георгиева

Ремонтните и реставрационни дейности в къща Хиндлиян се движат поетапно. Причината е постепенното отпускане на средства за реставрационни, консеравионни и ремонтни дейности по къща Хиндлиян, която е построена в началото на 19-ти век. Сградата, която не бе ремонтирана откакто бе обявена за паметник на културата през 1973 година, вече има повод за гордост и това е реставрираната уникална баня.

Банята е единствената такава, построена от мрамор и гипс, по време създаването на сградата. Самата баня е изградена на принципа на римските хипокаусти и  се състои от две помещения. Преддверието и същинската част са със сводести входове и куполи, през които влиза слънчева светлина и меко огрява помещението. Тя е имала и подово отопление, което е било изградено от глинени тръби, през които е преминавал топъл въздух.

Към днешна дата, ремонтиран и реставриран е всеки сантиметър от уникалното пространство. Мраморът е почистен, ремонтирани са повредените места, по които е поставен гипс, а всеки един от орнаментите, които украсяват банята е майсторски реставриран, без да бъде пропусната нито точица от невероятна украса, която се намира малко под самия купол. Възстановени са и арките, които ви посрещат още на входа на банята, а атмосферата напомня за древен храм на спокойствието.

Целите дейности по ремонта и реставрацията на тази част от къща Хиндлиян възлиза на почти 8 000 лева. Директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ сподели, че е щастлив от финализирането на дейностите. Време за почивка, обаче, няма. Засилена работа кипи в къща Клианти, която също се подготвя да отвори врати за посетителите. Директорът на института, г-н Кафтански, заяви, че все още не е ясна датата за откриване на къща Клианти, но е изключително благодарен на целия екип и Елена Кривошиева от Етнографския музей в Пловдив, които полагат огромни усилия, за да заблести още една от перлите на Стария град.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…