Десетки ценители на добрата живопис, приятели и колеги зарадваха с вниманието си художничката от Поморие Нели Тодорова, която откри самостоятелна изложба в Пловдив.

Това не е първото гостуване на Нели в бъдещата Европейска столица на курлтурата, затова изкуството й  вече среща верни почитатели. За първи път обаче тя показва своите реалистични портрети, жанрови композиции и пейзажи в залата на Постоянната експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градска художествена галерия – Пловдив в Стария град. И картините й сякаша са рисувани конкретно за това пространство, така хармонират със средата. 

Специално послание за откриването изпрати поетът Недялко Йорданов, който е сред почитателите на творчеството на Нели Тодорова. По думите му, тя наследява най-плодотворните традиции от бургаската школа, но има и своя категорична физиономия.

За изложбата й „Старомодна живопис“, поетът подчертава: „Но това е една уж Старомодна живопис, в която има ясно очертано съвременно светоусещане и гражданска ангажираност. Жестоките две платна за мигрантите. Просещото момченце. Безкрайният жилищен блок с многооката си фасада и самотният единствен човек на прозореца....уличните музиканти, момчето , което пуска своята хартиена лодчица в морето... Не мога да славословя, но наистина мисля, че тази изложба е едно истинско събитие за културния живот на Пловдив. И не само. За съвременната ни живопис днес, в едно трудно и отчаяно време.“                                                

Изложбата на Нели Тодорова продължава до 29 май.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…