Фотографът Дорит Фелман представи изложба, символизираща хармонията между отделните нации

Паулина Гегова

Вчера се навършиха 69 години от независимостта на Израел – държава с дълга история на гонитби, войни и заклеймяване. Държава борила се дълго за своите права. Държава, която е извървяла дълъг процес до достигане на бленувана мечта – да превърне собствената си територия в дом.

По случай Деня на независимостта, израелското посолство почете празника си в Пловдив с фотографска изложба на Дорит Фелман в Градска художествена галерия. Изложбата се състои от 15 фотографии. Някои са от различни кътчета на света, други са от България, създадени специално за експозицията.

На откриването снощи гостуваха зам.-кметът по туризъм и култура Амелия Гешева, посланикът на Израел Ирит Лилиан, кураторът Шърли Мешулам и продуцентът Йосиф Бен Басат. Самата изложба започна със специален музикален поздрав, а освен фотографиите, наблюдавахме и видеоинсталация.

Това е изложба с уникална визия, съчетаваща различни места и времена. Това, което ги свързва и обединява в единство са културните мостове, стремящи се към хармония. Хармония е и значението на 69-тата година от независимостта на Израел – еквивалент на ин и ян. Тя е резултат на творческата енергия на хората в Израел, които се стремят към мир и разбирателство.

Ние идваме в Пловдив с отворено сърце за диалог, заяви г-жа Ирит Лилиан, на което Амелия Гешева отвърна с отворени обятия и сподели, че Републиката е винаги добре дошла. Зам.-кметът анонсира и факта, че в тазгодишните нощи на музеите и галериите ще има специално място за Израел и неговите творци. По какъв начин културата на държавата ще бъде показана ще разберем през септември, а за сега, всеки може да се наслади на работата на Дорит Фелман в ГХГ, първи етаж.

 

Освен снимковите материали, в изложбата присъства и голям книжен албум, в който могат да се видят още много места. Самите снимки са пречупени през една интересна призма на сюрреализъм. Повечето обекти са природни и археологични забележителности, допълнени от индивидуалното въображение на автора. Те приличат повече на картини, отколкото на документални снимки и реално творбите бягат от документалност. Те са нещо много повече. Те са отражение на стремежа и мечтите на израелския народ. Отражение на желанието за единство и мир.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…