Паулина Александрова

 

За седма поредна година творческият тандем Елена Драмова и Стоян Маринов представиха своя изложба в Етнографския музей. Този път темата беше „Видяно на сън”, защото, според самите автори, сънят е нещото, което излиза от рамките, мястото на свободата, пространството между реалното и нереалното. „И го виждаш и не го виждаш… и как да го изпишеш?” се запитва Стоян. Отговорът е намерен в орнаментиката, която майстор-тъкачът Елена е вплела в своите текстилни продукти, изцяло тъкани на стан. Тя е използвала традиционни български орнаменти, но композиционно разположени по съвсем различен начин. Посетителите бяха изключително впечатлени от нейните плъстени шалове, изпъстрени с пеперуди, цветя и дори амеби и чехълчета и така някои хора видяха в тях интерпретация на сътворението на света.

 

Стоян Маринов пък бе виновникът за красивите мънистени бижута и чанти, в които отново личеше световната орнаментика и високото майсторство. Неговата свобода на духа се отличаваше и с невероятните стихове, посветени на съня. Всеки от посетителите си ги четеше на глас, прехласваше се по таланта му и ги снимаше, за да запази спомена от видяното и почувстваното.

 

Двамата споделят, че са повлияни един от друг, въпреки че всеки сам изработва нещата си. Това личеше и в композицията на продуктите им. Във всяка витрина се наблюдаваше цветово съчетание на черги на Елена, бижута на Стоян и естественият им завършек – поезиятa.

След изложбата посетителите се насладиха на прекрасно вино и домашните сладки на Елена Драмова.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…