Студентите на големия режисьор още звънят на съпругата му в търсене на Пътя

Големият Крикор Азарян се върна в любимото си място- театъра. Семейството , приятели, колеги и ученици успяха да визуализират сред себе си един от най-великите български театрални режисьори със спомена за него. Преди пет той се качи на горната сцена, а на 15 март щеше да навърши 80 години. Какъв по-хубав начин да отбележиш такъв юбилей ако не чрез книга пълна със спомени?

„Алхимия на играта” бе представена в рамките на Пловдив Чете в двора на Драматичния театър. Името й идва от първия разказ-спомен в нея, който принадлежи на проф. Красимир Спасов. Редакторът Венета Дойчева и Валя Раданска, съпруга на Коко и съставител на този сборник, застанаха пред пловдивската публика, за да разкажат повече за самия Азарян от написаното в книгата, защото както казаха самите те – удоволствието в една книга е да се прочете, а не да се разкаже. Споделиха за двете неща, с които Коко най-много се е гордеел в живота си – че е арменец и че е пловдивчанин. Роден под тепетата, творческият му път започва тук. Любовта му да чете съчетана със страстта и респекта към самите твърди корици ясно са се отразили на цялостното му творчество. Валя сподели колко често й звънят студенти на Крикор, колеги и все хора, които са го познавали с думите, че им липсва режисьорът, тъй като няма с кого другиго да споделят терзанията си и кръстопътите в професионалния си път. Да поемат ли тази роля, да примат ли да се преместят в друг театър, да направят ли това или онова – във всеки един такъв момент се сещаш първо за големия Коко. Неговите студенти са го приемали като баща и именно това води до идеята за продължение на книгата.

Крикор е бил практик. По време на преподаването си никога не е използвал готови лекции, а е говорел в зависимост от самата ситуация, но все пак неговите студенти имат записки. Втори том ще представлява точно съчетание от тези записки и лекции.

Освен всичко, Крикор Азарян е бил духовен учител на изключителен брой хора. Той остава жив измежду стените на всички театри, в които някога е стъпвал. Според Валя и Венета всяко представяне на книгата е съпътствано с духа му, тъй като вчера в театъра книгите просто падаха една след друга, а на предишните им участия даже и чашите са падали. Дали е вярно или не, знаем само, че Крикор Азарян ще остане завинаги жив и в театъра, и сред страниците на „Алхимия на играта”, и във всичко.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…