Артистите от Полша, Чехия и Словакия творят и се забавляват в квартала, хапват домати със сирене

Чешки дизайнери се впечатляват от закрития мост на Марица

Дизайнерите от проекта Вишеград вече са в Капана, за да го променят. Шест видни дизайнери от Полша, Чехия и Словакия приемат квартала като място, в което да работят, като цел, която да постигнат и материал, който да използват. Артистите от Studio Ganszyniec (Варшава), Vasku & Klug (Прага) и  Allt Studio (Братислава) са натоварени с нелеката задача да опишат старата градска зона по начина, по който те самите я виждат и приемат. Дизайнерите имат четири дни за работа, след което в рамките на фестивала ONE DESIGN WEEK ще представят посредством изложба и кратка лекция процеса на своята работа.
Първоначалната идея е била да се работи върху един проект, но притискащото ги време променя тези планове. Идеята за проекта идва от името на самия фестивал – NOMAD. Какво е Капана за тях- едни съвременни номади, едни чужденци в този квартал. За сега има три идеи, като всяко студио разработва отделен проект. Словаците правят продукт, вдъхновен от атмосферата и различни елементи, пребиваващи в Капана. Студиото от Полша са вдъхновени пък от визуалните аспекти на Капана- как всичко е смесица от старо и ново, множеството слоеве, решетките, текстурите и още много други. Те пък на свой ред са започнали работа с едно магазинче за текстил, една шивачка, която е точно до това магазинче и Канапе студио, които печатат. Чехите действат дръзко. Техният проект се очертава да бъде най-провокиращият от всичките. Тяхната идея е да покажат Капана на хората, които живеят в него или просто го посещават под различен ъгъл. Освен краен продукт, те разработват и множество други неща, които да бъдат раздавани на самата изложба, като сувенири и подаръци.
Не всички са тук за първи път. Томас от Чехия е бил в България преди две години по време на Sofia Design Week, но като репортер, тъй като държи он-лайн платформа в родината си. Сега даже пак ще остане за целия форума не само като участник, но и като отразяващ събитието. Днес той се изявяваше като пират във временното си ателие, докато колегите му хапваха домати със сирене. Мая от Полша пък е била тук преди 5 години за друг проект. Единственото обединяващо ги е, че всички са в Пловдив за първи път. Снимат всичко, впечатляват се от най-дребното. Да, да, това е инсталация, готова е, казват те на Рая Стефанова, координаторката им, която пък отвръща, че това са неща от бита на Капана и ние просто вече сме си свикнали с тях. Чехите специално са били изключително впечатлени от закрития мост. В Прага има ужасяващо много мостове, но нито един с таван, смееше се Рая.
Цялата група се събира на едно място едва в събота вечерта. Рая Стефанова  ни разказа за трудността единственият им ден за обиколка да е неделя, когато обаче всички магазини и сгради са затворени. Цялата работа трябва да се свърши едва за три дена. Самият проект изисква и сътрудничество с производители, което пък забавя всичко още повече. Трябва да си много убедителен и да ги натискаш до предел, казва Рая. Самата тя е прясно завършила своето образование. Дипломата й е от един от водещите университети за дизайн – Design Academy Einhoven. Още пролетта получава покана да участва като координатор в проекта и веднага щом приключва там идва в Пловдив. Има още някой друг останал ангажимент там и й се налага да се прибера, но все още не е взела решението дали тук или там ще твори. Бих искала много да работя в България, защото виждам какво може да се направи и точно това е вдъхновяващо, казва тя.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…