Нима е композиторът, който рисува

Стефка Георгиева

Нима Гуше е познат предимно като композитор и диригент на „Хора на оплакванията“, който за съжаление не успя да бъде реализиран в Пловдив. „Хорът на оплакванията“ е артистичен проект на финландските художници Оливер Кохта Калейнен и Телерво Калейнен, стартирал в Бирмингам през 2005 година, а днес реализиран в още 70 града по света. Включен е в списъка на Глобалните хитове на BBC. Авторите на проекта целят да съберат оплакванията на граждани и да ги обединят в специално музицирана песен. За целта Гуше е поканен като композитор, който създава песен от всички оплаквания и провежда репетиции с гражданите. След 4-5 репетиции всички оплакващи се изпълняват своята песен публично пред широка аудитория. 

Арт пространството на Point Blank обаче ни го показа не чрез музика, а чрез картини и графики. Черно-белите му рисунки запълниха стените с абстрактните си и наситени емоции. По необичаен начин Гуше пресъздава природата и заобикалящия ни свят. Фини детайли и щрихи ви придърпват неусетно към себе си, за да се вгледате по-дълбоко и по-дълбоко, докато не откриете нещо скрито под повърхността на графиката му. Ако сте хора със силно развито въображение – Бог да ви е на помощ! Можете да прекарате часове, взирайки се в експозицията и пак едва ли бихте успели да разгледате и вникнете във всичко, което той е показал. 

Експресия и характер. Само това ми се върти в главата, докато мисля за изложбата на иранеца, живял дълго време в Лондон. Дори в геометричните му изображения има толкова вложено от самия него, че повече би било непосилно може би. В подобни моменти се убеждавам как понякога липсата на цвят само засилва усещането и избистря съзнанието. 

Експозицията на Нима Гуше можете да видите в Point Blank (ул. Кожухарска) до 5-ти май. Творбите му могат да бъдат закупени директно от галерията (ако изобщо останат непродадени експонати до последния ден). 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…