Алеш Хръдличка и Венцислав Петров влязоха в противоречие.

Стефка Георгиева

Алеш Хръдличка и Венцислав Петров изнесоха лекция за фотография и влязоха в лека схватка, защитавайки теориите си. Пречупена през призмата на хумора, двамата представиха фотографското изкуство като наука и изкуство.

Лекцията откри Венцислав Петров, който пренесе аудиторията през няколко хиляди години – от времето на скалните рисунки, които според него не са създавани заради изкуството, а като гордост на вожда, през Рим, та до Троянската. В началото бе словото, а след него идва светлината, която е работата на фотографите, с тези думи бе открита срещата. Петров показа развитието на живописта и връзката и с фотографията, като според него двете са тясно свързани. Фотографията е еманацията на визуалните изкуства, каза той.

След него заговори Алеш Хръдличка, който разби трите дадени до момента определения за фотографията, които определени като „приятна манджа – миш-маш“  и предложи ново – четвърто, което обединява част от теориите, но вече по-конкретно и точно. Той вижда фотографията като наука, която допринася за комуникацията между хората. Според него образът е вид комуникация, което носи послание, а науката която се занимава с това се нарича Ангелматика. Хръдличка основно говореше за създаването и характера на съобщенията, които носи фотографията. Самите изображения са емотивни, а не емоционални. Емоционални са реакциите на хората, но това, което ги подбужда е емотивно, заяви ясно и строго Алеш. Той разделя снимките на три групи: снимки със значение, но без въздействие; снимки със значение и въздействие; снимки без значение, но с въздействие (абстракции).

Не на последно място бяха засегнати проблемите и грешките във фотографията. Освен проблема за цвета, беше и засегнат този за размера. Това е проблемът, липсата на възможност да се направи снимка с размер 7х8 метра с перфектна разделителна способност като платно от Ренесанса, каза Венцислав Петров.

Изключително полезна и достъпна лекция се проведе в Археологическия музей. Нейното предназначение далеч не обхваща само интересуващите се от фотография. Тази лекция сякаш ви кара да погледнете света по един малко по-различен начин, да направите връзка между на пръв поглед несъвместими неща, да се замислите за собственото си възприятие относно заобикалящата ви среда. Перспективи, проекции, цвят и какво ли още не. Дали фотографията е обективно отразяване на субективната действителност или субективно отразяване на обективната действителност? Напълно възможни са и двете, но тези двама лектори са способни да си поиграят със сетивата ви.

Срещата продължи с обиколка на Археологическия музей , а след това с разговор за техническите възможности  на новия модел на Pentax. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…