Показват всичките лица на покойния маестро в галерията, негови приятели се гледат в рисунките му

Аня Петрова

Човек е жив, докато има кой да го помни – ако тези думи са наистина верни, то Кольо Карамфилов е безсмъртен.  Почти година след неочакваната му кончина, с тъга в сърцето, но и мил спомен, галерия L'union откри традиционната декемврийска изложба на художника. Вече десетилетие в края на всяка година негови картини биват излагани по стените на малката галерия в подножието на Стария град. Той вече не е между нас, но ние ще продължим тази традиция, казват от L’union.

Показаните картини са част от колекцията на галерията. Техният избор е да покажат нежната и лирична страна на Кольо като представят рисунки и шаржове. Вторите са от стихосбирката на Добромир Тонев и са направени през 1998 година. Всички те са посветени на пловдивски личности като самия Добри Тонев, Огнян Сапарев, Божана Апостолова, Георги Божилов-Слона, Златко Илиев, Станимир Видев, и още много други видни творци и интелектуалци. Втората половина от изложбата е посветена на рисунките му. За разлика от ведростта в първата зала, втората показва всевъзможните лица на Кольо – тъжното, самотното, замисленото, че дори и влюбеното. Но типично за неговите картини, трябва да ги видиш и сам за себе си да усетиш какво е искал да каже той, а защо не и да се припознаеш в тях? Много от посетителите се спираха пред работите му и сякаш буря от спомени ги връхлиташе. Помня кога ми я показа за първи път, сподели една жена, сочейки рисунка. Но красотата и изяществото на творбите му винаги ще бъдат по-силни от носталгията и мъката по загубата му. Като един голям творец той е оставил във всяко едно произведение част от себе си и подобни изложби са един от начините отново да се докоснем до него.

От L’union ни изненадаха, че на 19 декември в Градската художествена галерия ще представят един огромен албум от творчество на Кольо Карамфилов- цели 200 страници. Паралелно ще бъде представена и изложба на двата етажа с две колекции. Живопис, керамика, графика и скулптура са само част от нещата, които ще могат да бъдат видени. Физически Кольо го няма, но изкуството му ще продължи да живее вечно, заключиха организаторите на изложбата.
 Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…