Стефка Георгиева

В деня на театъра, режисьорът Петър Карапетков, посрещна журналисти в Камерна зала на Драматичен театър Пловдив, за официална пресконференция по повод премиерата на моноспектакъла на Стефан Попов – „Аз, актьорът: Брат ми уби президента“.
Моноспектакълът е поставен по пиесата на американеца Родни Лий Роджърс – „Трагикът“, чиито автор за първи път пристигна в България. Премиерата на представлението в Америка е била през 2008 г. и няколко години по-късно пристига и у нас, но съвършено различна. Такова е мнението не само на актьора и режисьора, но и на самия Роджърс, след като вчера е изгледал генералната репетиция на Попов.
Сценограф на представлението е Петьо Митев, Боряна Семерджиева се грижи за костюмите, а Добринка Табакова, която е автор на музиката, е подарила правата на Драматичния театър, за което Петър Карапетков искрено и благодари.
Това е една пиеса за актьора и живота, актьора и високата литература, политиката, страстите и какво ли още не. Но най-характерното е, че в нея актьорът преди всичко е човек. Режисьорът Карапетков заяви, че сега дойде времето да се направи такава пиеса и че тя е точно за Стефан Попов. От своя страна актьорът сподели, че е гледал изпълнението на Родни Роджърс в Америка, който също е актьор и го определи като брилянтно. Все едно ще изиграеш събраните съчинения на Шекспир, се пошегува режисьорът с Попов, заради 6-те гениални човешки монолога заложени в пиесата. Кои са те обаче, няма да ви издадем. Ако искате да разберете повече – не пропускайте моноспектакъла днес от 19:00 часа в Камерна зала на Драматичния театър.
Американецът сподели, че винаги е искал да играе Шекспир, но това така и не се е случило. Може би за това от части тези монолози толкова силно са застъпени в творбата му. Попов определено бе развълнуван от  представянето си и загатна, че се чувства като в студентските години – още 3, 4 дни репетиции и щеше да стане още по-добре. Макар че представяйки ни откъс от пиесата, той провокира коментар, звучащ така: „Може би тази вечер ще изиграеш ролята на живота си.“ Дали е така или не, остава да разберем.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…