„Дебелянов и ангелите“ изправи Драмата на крака

За войната, поезията и реалността - или как постановката разплака публиката

Стефка Георгиева

„Аз искам да те помня все така:

бездомна, безнадеждна и унила,

в ръка ми вплела пламнала ръка

и до сърце ми скръбен лик склонила.

Градът далече тръпне в мътен дим,

край нас, на хълма, тръпнат дървесата

и любовта ни сякаш по е свята,

защото трябва да се разделим…“


Да изиграеш светъл и добре познат образ на български поет не просто е тежка, а понякога изключително непосилна задача. С този товар на плещите си, бе нагърбен Ненчо Костов, който изигра самия Димчо Дебелянов на сцената на Пловдивския драматичен театър миналата вечер. Образът на младия подпоручик Дебелянов е неколкопластов, извиращ от дъното на човешката душа, а пресъздаването му на сцената е удоволствие не само за очите, но и за душата. Постановката е толкова детайлно издържана от всички аспекти, че заради пиеси като тази, наричаме театъра изкуство. Актьорска игра, сценография, режисура и драматургия не просто изграждат театралната постановка. Те се вплитат в съвършено цяло, за да изправят публиката на крака и да разтуптят сърцата ѝ толкова силно, че част от гостите на премиерата нескрито да се разплачат от силно пресъздадените емоции.

Литературата и театърът вървят ръка за ръка. В „Дебелянов и ангелите“ поезията е така естествено вплетена в сценария, че сякаш стиховете на младия подпоручик винаги са съществували във времето на Първата Световна Война и просто са чакали тихо и спокойно някой да ги изрече. Или изпише. Меланхоличният млад поет отива да мре на война, а всъщност последните му дни, онези, в които се крие в окопите и заедно с Пета рота превземат един и същ хълм няколко пъти, са най-свободните в неговото съществуване. Едновременно обвит в мъглата на меланхолията и енергичността на млад, вдъхновен човек, подпоручик Дебелянов сияе на фона на бойното поле. Тук той поставя въпроса що е то истината. Реалност или самозалъгване е поезията и как можем да различим онова, което е измислено от съзнанието ни и самата действителност? Отговорът на този въпрос е индивидуален за всеки от нас, зрителите, които стоим притихнали в театралната зала и наблюдаваме внимателно, почти без да мигаме.

Сблъсъкът между утопичната, невъзможна любов, описана в Дебеляновите стихове и суровата реалност на войната, която напоява земята с кръвта на войниците, не се сблъскват, а по-скоро си подават ръка и заживяват заедно на сцената. Адмирациите и аплодисментите са недостатъчни за блестящата работа на режисьора Диана Добрева и драматурга Александър Секулов. Хармонията, която струи от сцената е някак неизмерима, защото е по-естествена от почти всичко, което сме виждали. Няма как да не обърнем внимание на впечатляващата сценография, която е дело на Мира Каланова. Тя допълни с категоричен тон целия сюжет на театралното представление. Неоспорим факт е, че Драматичния театър на Пловдив има сцена, за каквато много от театрите в България мечтаят. Това обаче съвсем не е достатъчно за добрата сценография. Мира Каланова усвоява цялото пространство на сцената при това буквално. От пода до тавана, „Дебелянов и ангелите“ изпълва сцената на голямата зала до последен сантиметър.

Абсолютно задължително е да споменем и името на Петя Диманова, която се погрижи за музиката на представлението. Тя свърза всички детайли от постановката в хармоничната цялост на мелодичните звуци. Нежни, драматични, тръпнещи в очакване – мелодиите, които озвучават представлението определено изиграха важна роля за цялостното преживяване на зрителя.

Тук вмъкваме едно уточнение, че малка част от монолозите на актьорите бяха на френски, немски и гръцки. Макар някои от тях да бяха преведени по чудесен начин (отново благодарим на режисьора за добрия подход при превода), друга част от тях не бяха и това остави публиката с леко огорчение, но само за няколко части от секундата. Защото след това всички или започваха да се смеят на хумористичните реплики на актьорите, или се чуваше тихо въздишане и хлипане от няколко различни реда на залата.

Резултатът? Блестяща актьорска игра, невероятна режисура и драматургия, много добре поставена сценография и музика, която едва ли би мога да бъде по-подходяща. Както казва подпоручик Дебелянов: „Там където няма любов, има смърт“. Сцената на Драматичен театър Пловдив се напълни с любов за час и половина. „Дебелянов и ангелите“ е повод за гордост на целия екип, защото това е висша форма на театралното изкуство, която не можем да видим всеки ден.

Снимки: Георги Вачев

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…