Тържествен концерт "180 години Арменско училище" ще се проведе в Античния театър на Пловдив на 4-ти октомври 2014 г., събота, от 18.30 ч. Организатор на концерта е Основно училище "Виктория и Крикор Тютюнджиян", което е правоприемник. В концерта ще участват Хайгашот Агасян, Стефка Оникян, Лидия Ганева, Мъжки хор "Стефка Благоева" - Пловдив, Фолклорен ансамбъл "Тракия" - Пловдив, Фолклорен танцов ансамбъл "Гайтани"- с. Рогош, Танцов състав “Гаяне Марашлян” – Варна, Вокална група при ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“, Огнено шоу “Дивинитас” – София, Пиротехника - “Огнена хризантема” ЕООД.

Арменското училище официално като институция  съществува от 1834 г.  В Пловдив наченките на арменско духовно училище са още в периода  1675-1785 г., когато идват първите арменци, след преселението на арменски бежанци от гр. Каменец-Подолско, Полша. Счита се, че първият учител е бил Бедрос Степанян. В началото училището се е казвало „Вартананц”, където са се обучавали само момчета, съгласно патриархалните разбирания на времето. Едва след средата на ХІХ век, през 1866 г. се открива и девическо училище „Варварян”. Към 1920-та година двете училища се сливат и се формира единно Арменско народно смесено училище „Вартананц-Варварян”.

Основната сграда на училището е създадена от благодетелката г-жа Виктория Тютюнджиян в памет на починалия й съпруг – Крикор, тютюнев магнат, който за съжаление умира твърде млад и не успява приживе да осъществи мечтата си – да построи нова училищна сграда. На барелефа на училището са същите сем. Тютюнджиян – Виктория и Крикор. Сградата е градена в годините 1942 – 1944 и е дарена на Арменската църковна община за вечно ползване, като в нея да се обучават и възпитават децата от арменски произход. През 1976 г. Арменското училище в Пловдив се закрива. След 14-годишно прекъсване, с помощта на група арменци, включени в Инициативен комитет за възстановяване на Арменското училище, Училището отвори врати на 16 септември 1990 година. В памет на благодетелите си от тогава - насам носи името ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян”.

От учебната 2003/2004 г., благодарение на Сдружение „Месроб Мащоц“, към основната сграда действа и двуетажна сграда, в която целодневно се обучават първокласниците.


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…