Едно бунтарско десетилетие 1983 – 1994 г. – хепънинги, пърформанси, експерименти – неконвенционално изкуство. 

Лекцията разглежда хронологично историята на съвременното българско изкуство. От първото документирано произведение „Воден змей” на Веселин Димов от 1983 г., през вълната от хепънинги и пърформанси, заляла младото българско изкуство в средата на 80-те, до смелите политически акции създадени на границата на две епохи. Главни действащи лица тук са както отделни художници, така и цели артистични групи, завинаги променили облика на сцената. Разказът за българското изкуство от този период, не може да бъде разбран без разказа за българската история в годините на късния социализъм, Перестройката, падането на комунистическия режим и началото на големите промени.

14 - 17 ч.

Lucky - Дом на киното, ул. "Гладстон" 1, Пловдив

вход свободен с предварително записване на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

График на всички теми:

4 април, 2015 – Какво представлява съвременното изкуство?

18 април 2015 – В центъра е художникът.

25 април 2015 – Посредниците в света на съвременното изкуство.

2 май 2015 – История на българското съвременно изкуство I част.

16 май 2015 – История на българското съвременно изкуство II част.

Повече информация за тазгодишната платформа можете да намерите тук: http://openarts.info/obrazovatelen-kurs-plovdiv-2015/ 

Следете актуални новини и на новата ни Facebook страница: www.facebook.com/introduction.to.contemporary.art 

„Въведение в съвременното изкуство“ е образователна платформа, стартирала през 2011 година по инициатива на фондация „Отворени Изкуства“ и галерия „Сариев“, разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за  генериране на контекста на съвременното изкуство в България. Дейностите протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции, разговори с творци и др.

Традиционно, „Въведение в съвременното изкуство“ се провежда в София, като домакини са били Склада /+/, Софийска Градска Художествена Галерия, Vivacom Art Hall. Гости – лектори на платформата са били творците: Стефан Николаев, Недко Солаков, Ергин Чавушоглу, Лъчезар Бояджиев, Красимир Терзиев, Петер Цанев, Борис Мисирков и Георги Богданов, Правдолюб Иванов, Боряна Росса. Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ се е развила през годините и благодарениe на партньорите си: фондация „Америка за България“, Национален фонд „Култура“, Vivacom fund. От 2012 година програмата е с вход свободен и предварително записване.

През 2015 г. за пета поредна година се организрат лекции от платформата, като за първи път събитията излизат извън София и стъпват и в Пловдив. Водещ на лекциите е изкуствоведът и критик Весела Ножарова.

 

ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА

ул. Отец Паисий 36, Пловдив 4000, България

skype: Оpen.Аrts.Foundation.2,

www.openarts.info
www.facebook.com/open.arts

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…