Иван Христов- Грога подрежда коледна изложба в галерия Аспект. Наложил се през годините като един от основните художници на галерията, той представя деветата си самостоятелна изложба в Аспект, и в Пловдив. За нея авторът е подготвил 23 живописни платна с любимите си зимни пейзажи и „портрети на птици“.

Многократно съм имала възможност да представям Грога пред пловдивската публика и съм изключително щастлива от факта, че благодарение на моята галерия пловдивчани откриха един различен, интересен и по своему уникален творец, казва галеристката Олга Петрова. Вече прехвърлил 70-те, той продължава да работи активно и последователно, без да се влияе и нагажда според нечии вкусове и желания, защитавайки естетическите си разбирания така, както го е правил цял живот. След пенсионирането си от Художественото училище в Трявна, Грога се оттегли в родната си къща в село Думници и там, в тишината и спокойствието на своето ателие, създаде едни от най-хубавите си картини. А след като започна да излага в Аспект, вече десет години, в края на всяка година той представя първо пред пловдивчани картините, върху които е работил през годината. Грога не е продуктивен творец – годишно създава двадесетина картини, като всяка от тях изпипва до съвършенство; стилът му бива определян като хиперреализъм и фотореализъм, в много от работите му има и сюрреалистични елементи. Постоянен е и в разработваните от него теми – от години го вълнува опазването на природата и непоправимите щети, които човекът причинява на заобикалящия го свят; тишината и спокойствието на планината през зимата; постепенно изчезващите идилични села с техните стари къщи, затрупани под дебел сняг, с пушещи коминчета и светещи в мрака прозорци; някъде вали сняг, другаде звезди и луна се открояват на застиналото от студ тъмносиньо небе. Част от картините в настоящата изложба Грога е посветил на така обичаните от него птици - в продължение на години той изучава този животински вид и създава изключително реалистични изображения. Не случайно в началото ги нарекох „портрети на птици“, те наистина са одушевени портрети в близък план и всяка птица носи различна емоция, има своя физиономия: „Скептик“, „Странна птица“, „Заплаха“. Не бих искала да пропусна и трите натюрморта от изложбата – стилни и изискани, те биха били попадение за всеки ценител на този живописен жанр.
В навечерието на Коледа искам да пожелая на всички много здраве и късмет, любов и сбъднати мечти и Ви очаквам в галерия Аспект, сред приказния свят на Иван Христов-Грага, нека му се насладим заедно, кани всички Олга Петрова.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…