Професор Светлин Русев идва в Пловдив на 2 октомври, за да даде старт на общата изложба на художниците Сули  Сеферов, Чавдар Петров и Здравко Палазов в галерия Филипополис. Маестрото ще открие вернисажа с кратко слово, посветено на авторите и живописните им платна. Началото на събитието е 18.30 часа. Ценителите очакват с голямо търпение изложбата, тъй като и тримата творци са изключително сериозни имена в живописта и у нас, и в чужбина.

Сули Сеферов е познат в Канада, Сащ, Гърция, Кувейт, Франция, Мексико, Полша, Швейцария, Япония, Англия, Югославия, Германия. Негови творби са притежание на Националната Художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Пушкинския музей в Москва, галерия "Лудвиг" в Кьома и почти всички галерии в България и много частни сбирки в страната и чужбина. Носител на много Български и чужди награди и отличия. Кавалер на почетния легион на Франция за култура и изкуство.
Сули показва "добрия и лошия свят".  – ‘Единият, в който се спасявам, мъча се да се изолирам от другия, който е реален и е около нас”.
Има платна, на които художникът е изобразил просячета. Едното от тях сякаш е слязло от творбата на Смирненски  „ Братчетата на Гаврош”. И двете седят пред разкъртена стена. Така се нарича и цикълът, който ги обобщава – „Стената”. Второто просяче би могло да е от XXI век, но може да ‘идва” и от XVI или XVIII в.
„ Загледайте се в хората по улиците- срещаме и днес пресонажи, сякаш излезли от Дикенсов роман, други-от миналия век...., рисува с думи Сули.
Това са хора, които никога не са докосвали телефон, не знаят какво е телевизия, не могат да четат. Те живеят наистина в много отдалечен от нас свят, а около тях – супермодерни неща, компютри, лимузини... Нашият свят е много интересен за наблюдение. И ужасен, и отвратителен, и чудесен”, обобщава Сули.

Чавдар Петров има над 20 самостоятелни изложби. Творби на художника са притежание на НХГ и почти всички галерии в България, както и на частни колекции у нас и в Румъния, Сърбия, Украйна, Франция, Германия, Чехия, Австрия, Белгия, САЩ, Великобритания, колекция „Петер Людвиг”.
1 comment

  • Comment Link АКАДЕМИК АКАДЕМИК Сеп 30, 2014

    АКАДЕМИК Е Светлин, за разлика от всички нас, другите, които сме само професорЯ и Хонорис Каузи (Камата)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…